Het beste managementboek

Wat is volgens Timension het beste managementboek en welke boeken moet je nog meer hebben gelezen? Bekijk de actuele aanbevelingen.
Door: Bas Hoorn

In de training Snellezen zie ik veel boeken voorbij komen. Ik lees zelf ook veel boeken om bij te blijven in mijn vak en om de cursus time management actueel en relevant te houden. Er zijn niet veel boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling die indruk op mij maken. Er zijn echter ook pennenvruchten waarvan ik vind dat die in aanmerking komen voor het predicaat ‘Het beste managementboek” of daar dicht tegenaan schuren. Hierbij mijn aanbevelingen.

1. Het beste managementboek blijft: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Dit boek van Stephen Covey is inmiddels enkele decennia oud en blijft wat mij betreft het beste managementboek. Het is praktisch en overzichtelijk geschreven en geeft op een heel heldere wijze aan hoe je jezelf kunt verbeteren en de relatie met de wereld om je heen. Het is niet echt een “doe boek”. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap kun je het beste beschouwen als een framework dat je op weg helpt om jezelf te verbeteren. Bijvoorbeeld door het lezen van andere boeken die ik hieronder opsom. Dit wil niet zeggen dat het boek incompleet is. Het tegendeel is waar: de zevende eigenschap stelt dat je de zaag scherp moet houden door jezelf continu te verbeteren. Dit boek is wat mij betreft het vertrekpunt voor een ieder die de beste versie van zichzelf wil maken.

2. Begin met het waarom

Als je weet waarom je dingen doet wordt prioriteiten stellen met de prioriteitenmatrix een stuk eenvoudiger. Simon Sinek begint waar de Zeven eigenschappen van effectief leiderschap ook begint. Bij het Waarom. Als je weet wat er werkelijk toe doet en wat je werkelijk wil bereiken wordt het makkelijk om jezelf te inspireren, leiding te geven aan anderen en om te delegeren.

3. Ontdek je sterke punten

De zevende eigenschap uit De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is het scherp houden van de zaag. Wat is dan wijsheid? Het ontwikkelen van talenten of daar waar je talent tekort komt extra inspanning leveren? Je hoeft niet alles te kunnen. De meeste invloed kun je uitoefenen door gebruik te maken van je talenten. Voorwaarde is dan wel dat je jouw sterke punten ontdekt. Hoe je dit doet leer je aan de hand van Ontdek je sterke punten 2.0 van Tom Rath.

4. Elementaire gewoontes

Elementaire gewoontes van James Clear is wat mij betreft weliswaar niet het beste managementboek; het is wel een boek dat kan worden beschouwd als een evergreen. Wat James Clear met Elementaire Gewoontes laat zien is dat het ontwikkelen van een effectieve gewoonte (of het afleren van een ineffectieve gewoonte) aangeleerd kan worden aan de hand van een systeem dat hij heeft uitgewerkt. Het uitgangspunt is dat het ontwikkelen van effectiviteit zo min mogelijk cognitieve belasting vergt. Nadat ik het boek had gelezen heb ik de proef op de som genomen en ik kan volmondig zeggen: het systeem werkt!

5. Macht der gewoonte

Macht der gewoonte van Charles Duhigg verschilt van Elementaire Gewoontes van James Clear. De belangrijkste verschillen zijn dat volgens Duhigg een gewoonte is opgebouwd uit 3 stappen terwijl Clear beweert dat het er 4 zijn en dit ook onderbouwt. Een ander verschil is dat Duhigg vooral schetst welk effect gewoontes teweeg kunnen brengen op individueel niveau, binnen een organisatie en voor een heel land. Dit maakt het boek het lezen meer dan waard. Zelfs als je al Elementaire Gewoontes hebt gelezen!

6. Laat je niet kiezen

Een proactieve houding en besluitvaardigheid is veel mensen niet gegeven. Dat is logisch omdat reageren op wat er op je afkomt makkelijker is dan zelf het initiatief nemen. Leiderschap vereist proactief gedrag en besluitvaardigheid. Danny Mullenders laat mensen, teams en organisaties zien waar keuzeruimte en wat de opbrengst is van zelf keuzes maken. Dit is in lijn met De zeven eigenschappen van effectief leiderschap waarin van de lezer een proactieve houding en besluitvaardigheid wordt verwacht.

7. Doe één ding

Effectief werken komt voor een belangrijk deel neer op het kunnen maken van de juiste keuzes. Een bekende uitspraak luidt: “Als je een keuze maakt dan kan achteraf blijken dat het een foute keuze was. Als je geen keuze maakt maak je per definitie een fout.” Je kunt niet alles doen. Je zal dus op hoog niveau moeten kiezen wat je wel en wat je niet doet. Het blijkt dat versimpelen door te kiezen voor “één ding” het meeste oplevert. Doe één ding is een mooi vervolg op Begin met het waarom waarom van Simon Sinek.

8. Eat that frog

Als je eenmaal weet wat dat ene ding is waar je jezelf op moet richten is het niet de bedoeling dat je jouw taken uitstelt. Als je last hebt van uitstelgedrag dan is Eat that frog van Brian Tracy een handzaam boekje dat je op een praktische manier helpt om uitstelgedrag te voorkomen. De taken die we uitstellen zijn meestal de taken die de meeste impact maken als we onze doelen willen bereiken. Om de reden vind ik dit boek een aanrader voor de notoire uitsteller.

9. Deep Work

Deep Work van Cal Newport is helemaal in lijn met Doe één ding en Begin met het waarom. In een tijdperk en samenleving dat geconcentreerd werken een steeds grotere uitdaging wordt is het belangrijk om te weten hoe je jezelf in je werk kunt verdiepen om op een cognitief optimaal niveau te functioneren. Deep Work legt uit waarom geconcentreerd werken en tijdig ontspannen belangrijk is en geeft jou voldoende input om een optimale dagplanning te maken zodat je het beste uit jezelf en je tijd haalt.

10. Kennismaken met Lean

In het verlengde van Covey’s evergreen is Kennismaken met Lean een mooie aanvulling. De auteurs geeft in 123 pagina’s samenhang en betekenis aan Lean-principes, Lean-technieken en Lean-cultuur. Daarmee geeft het boek kort en bondig kennis over het toepassen van Lean in de praktijk. Het boek beperkt zich zeker niet alleen maar tot theorie. Het biedt ook concrete handvatten om Lean-verbeterprojecten (Kaizens) zelfstandig in de praktijk uit te voeren.

11. Een werkweek van 4 uren

Een werkweek van 4 uren van Tim Ferris is inmiddels meer dan 10 jaar oud. Toen het boek verscheen (The 4 hour workweek) werd het als revolutionair beschouwd. Dat was terecht! Een werkweek van 4 uren zal niet voor iedereen haalbaar zijn. Dit neemt niet weg dat dit boek waardevol is. Het boek gaat namelijk niet over een werkweek van 4 uren maar over een mindset. Het gaat over ondernemerschap op de werkvloer en buiten gebaande paden durven treden. Het is niet het beste managementboek maar wel de beste “schelmenroman” onder de managementboeken. Het predicaat evergreen is voor dit boek wat mij betreft een goede kwalificatie!

12. SuperFalen

Organisaties waar geen fouten gemaakt mogen worden zijn ongezond. Dat is de stelling van Frank Deuring met zijn boek SuperFalen. Ik ben het met hem eens. Natuurlijk is het niet de bedoeling om fout op fout te stapelen maar mensen en organisties die geen lef of moed tonen vernieuwen niet tot weinig en zullen concurrentie ondervinden van bedrijven die op een gezonde manier omgaan met mislukkingen en fouten. Wil je een open foutencultuur creëren? Lees dan dit boek!

13. Dienend leiderschap

Meer burn outs, slechte samenwerking, mensen die niet meer op kantoor willen werken, huftergedrag op de werkvloer, veel ziekteverzuim, moeilijke feedbackgesprekken, een onveilige werksfeer en heel veel theorieën en boeken over leidinggeven. Dienend Leiderschap van Inhe Nuijten is een nuchter en wetenschappelijk onderbouwd boek dat op een simpele en duidelijke manier uitlegt hoe je dienend leiderschap vormgeeft. Wars van trends en in lijn met Zeven eigenschappen van effectief leiderschap: Win-win situaties creeren, Echte empathie en begrip en bereik meer door synergie.

14. Ik ben o.k, jij bent o.k.

Dit boek van Thomas Harris had zijn hype in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het blijkt echter een evergreen. Onlangs is de 40e druk uitgegeven. Wat maakt dit boek zo goed? Dat is simpel: het legt uit hoe we op een praktische manier frictie in samen zijn en samen werken met anderen kunnen voorkomen door een volwassen houding naar elkaar toe aan te nemen. Dit geldt niet alleen voor ons werk maar voor alle situaties waarbij we met mensen te maken hebben.

15. The no asshole rule

Ongeveer 1 op de 6 mensen van de Nederlandse beroepsbevolking heeft te maken met pestgedrag op het werk. Bijna iedereen kent wel die etter, hufter of klootzak op het werk die door een deel van de medewerkers en leidinggevenden op handen wordt gedragen maar die gelijktijdig er genoegen aan beleeft om een of enkele collega’s het leven zuur te maken. In the No Asshole Rule legt Robert Sutton uit wat huftergedrag is, hoe het organisaties schaadt en wat ertegen gedaan moet worden. Dit laatste is overigens simpel: ontslaan!

16. Het corporate brein – samenwerken na corona

Is het nog nodig om op kantoor te werken als iedereen op kantoor een plek zoekt om geconcentreerd en ongestoord te werken. De vraag hoe we werken en met kennis om moeten gaan wordt in dit boek van Kilian Wawoe uitgewerkt. Het is geen lichte kost maar wel zeer lezenswaardig voor HR professionals en leidinggevenden die op een nieuwe manier willen samenwerken. Dit boek is to the point en wars van modieus geleuter. Tot nu toe is dit de beste uitgave die ik heb gelezen over remote werken.

17. LinkedIn Power

Als je een boek over social media leest weet je dat het snel veroudert. Dat zal met dit boek niet anders zijn. Het boek LinkedIn Power van Marjolein Bongers is wel een belangrijk boek. Wat actueel blijft is de onderliggende theorie die zij koppelt aan het gebruik van LinkedIn. Dit zal van alle tijden blijven. Zelfs als LinkedIn grote aanpassingen in de interface doorvoert. Tot op heden is het boek nog steeds actueel en een absolute aanrader voor bedrijven, werknemers en (kleine) neringdoenden zoals MKB’ers en ZZP’ers.

18. Crushing it!

Crusching it! helpt de lezer om de kracht van social media platforms te beschrijven. Een onderhoudend boek dat voor mensen die nog niet heel ervaren zijn in het gebruik van social media voor zelfpromotie een must read is. Het voordeel van social media is dat je op een proactieve manier kanalen kunt inzetten die bijdragen aan persoonlijk succes. Gary Vaynerchuck analyseert methodes die influencers gebruiken en legt aan de lezer de theorie en de praktijk uit. Dit boek is vooral geschikt voor mensen die onervaren zijn in het gebruik van social media.

Vind je het teveel om te lezen?

Meld je dan aan voor de cursus snellezen. Lees daarna twee tot drie managementboeken per week! Is deze lijst van 18 boeken voor jou niet genoeg? Via deze link vind je een uitgebreider overzicht.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management
Cursus Time Management
Cursus Time Management
Bereik meer met minder moeite.
Bereik meer met minder moeite.
Ook incompany en maatwerk.
Ook incompany en maatwerk.