Reactief gedrag en reactieve houding: uitleg

Reactief gedrag belemmert je productiviteit en zorgt ervoor dat je doelen niet bereikt. Met een proactieve in plaats van reactieve houding bereik je meer.
reactief gedrag reactieve houding

Reactief gedrag werkt belemmerend

Het staat jouw succes in de weg!

Het eerste wat je afleert in een training Time Management is reactief handelen. Reactief gedrag is namelijk het tegenovergestelde van proactief gedrag. Reactief handelen belemmert jouw productiviteit, zorgt ervoor dat je je doelen niet bereikt en is zelfs slecht voor je liefdesrelatie. Als jij je laat leiden door je omgeving of invloeden van buitenaf heb je zelf geen grip op je dagindeling. Er is echter een voorbehoud: sommige beroepen zijn reactief. Denk aan helpdeskmedewerker of secretaresse. Toch geldt ook voor hen dat als ze ruimte hebben om proactief te handelen dat ook moeten doen.

Omstandigheden zijn de baas

Alles overkomt je…

cirkel van invloed reactief gedrag

Mensen met een reactieve houding laten vooral omstandigheden bepalen wat ze moeten doen. Ze doen niet hun best om zelf invloed uit te oefenen. Stephen Covey heeft het over de ‘cirkel van betrokkenheid’ en de ‘cirkel van invloed‘ Bij reactieve mensen is de cirkel van invloed klein.


Leestip: Je kan het [doen!]

Dit boek is een handleiding voor iedereen die wil leren dóén. Je vindt nieuwe perspectieven en tips voor het psychologische en mentale aspect van aan de slag gaan en je traint jezelf in belangrijke vaardigheden: leren omgaan met tijd, falen, zelfvertrouwen ontwikkelen en meer.
Geschikt voor iedereen die zowel moetjes als dromen heeft en wel wat hulp kan gebruiken.


Reactief gedrag op de werkvloer

Reactieve houding op de werkvloer

Reactieve mensen leiden zichzelf niet

Reactief zijn betekent dat dat je niet zelf initiatief neemt. Je komt pas in actie komt als een ander, jouw omgeving of omstandigheden daarom vragen. Anderen bepalen daardoor hoe jouw dag eruit ziet in plaats van jij zelf. In feite laat je anderen bepalen hoe jij jouw (werkende) leven moet indelen. Als je taken uitstelt uit en laat liggen tot op het laatste moment leidt dat ook tot reactief acteren. Je kunt op een gegeven moment niet meer zelf je agenda bepalen. Je verliest door een reactieve mindset het overzicht en je loopt achter de feiten aan. Om die reden is het leren herkennen en voorkomen van reactief handelen belangrijk!

Reactief gedrag en samenwerken

reactief gedrag en een reactieve houding in de samenwerking

Samenwerken met reactieve collega’s

Het is moeilijk om samen te werken met iemand die een reactieve basishouding heeft. Iemand met zulk gedrag vindt het vaak moeilijk om knopen door te hakken. Daardoor ontstaat een situatie waardoor het bereiken van resultaten verhinderd wordt. Vaak kunnen deze mensen niet omgaan met kritiek en zijn ze defensief. Het is belangrijk om daar waar je invloed kunt uitoefenen dat ook te doen. Leer jezelf de gewoonte aan om pro actief te zijn als dat kan.

Je kunt niet altijd proactief zijn

Je hebt niet overal invloed op

Reactief gedrag is niet altijd te voorkomen, een reactieve houding daarentegen wel! Het komt voor dat je geen invloed hebt op omstandigheden. Invloeden van buitenaf kunnen leiden tot reactief handelen. Denk bijvoorbeeld aan de manager die ineens te maken heeft met hoog ziekteverzuim. Eerst zal hij of zij moeten zorgen voor formatie om het werk gedaan te krijgen. Omdat zich altijd ad hoc zaken aan kunnen dienen is het belangrijk om zo proactief mogelijk te zijn. Je kunt daardoor beter omgaan met onverwachte taken. Ook voorkom zo je dat incidenteel reactief optreden een reactief patroon wordt.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je op de nieuwsbrief.

Naam(Vereist)

Volg de online training Nooit Meer Zorgen Of Stress

Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Je wordt stap voor stap begeleid in deze online training van Frank de Moei.

  • Levenslange toegang
  • Online leren in je eigen tempo
  • 19 praktische lessen
  • Talloze inzichten
  • Uitgebreide oefeningen
  • Een geweldig extra e-Book
  • Gegarandeerd resultaat
  • 100% tevredenheidsgarantie

Frank de Moei is een professionele coach en trainer. Hij is aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse orde van beroepscoaches) en het EMCC (European Mentoring and Coaching Council). 

Tijdelijk van 169,- voor 57,-

Bekijk de training

Contactformulier

Bereik meer met minder moeite

Bereik meer met minder moeite

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This