De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey op een duidelijke manier, praktisch en in het kort uitgelegd. Nog steeds een leidend boek.
Door: Bas Hoorn

Leiderschap gaat niet alleen over het aansturen van anderen, maar ook over zelfkennis en persoonlijke groei. Stephen Covey’s “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” biedt waardevolle inzichten die iedereen kan toepassen. Deze eigenschappen zijn niet alleen essentieel voor leiders, maar ook voor iedereen die effectiever wil werken en leven. In dit artikel duiken we dieper in deze eigenschappen. Bovendien worden deze inzichten en technieken ook uitgebreid behandeld in onze cursus time management, waardoor je nog beter uitstelgedrag en andere uitdagingen kunt aanpakken.

Dé evergreen van Stephen Covey

Eigenlijk hoort iedere scholier dit boek te lezen

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is een boek geschreven door Stephen Covey waarin hij de belangrijkste eigenschappen van effectieve mensen beschrijft. In een goede training timemanagement komen deze 7 eigenschappen vaak aan bod omdat ze zich in de praktijk hebben bewezen.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Het gaat om jou en om hoe jij je verhoudt tot jezelf en je omgeving

Heel kort samengevat benoemt Stephen Covey de onderstaande eigenschappen:

1. Wees proactief en niet reactief!

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey

Probeer zoveel mogelijk het initiatief te behouden

In het kort komt deze eigenschap erop neer dat je meer bereikt met proactief gedrag dan met reactief gedrag.

2. Begin met het einde voor ogen

Effectiviteit gaat over doelmatigheid

In het kort komt deze eigenschap neer op nadenken wat je echt wil bereiken op je werk en in je privéleven. Een belangrijke tip is dat je de tijd neemt om goed na te denken maar ook te voelen wat je werkelijk belangrijk vindt. Stel jezelf essentiële vragen: Waar word je gelukkig van? Wat vind je belangrijk voor de wereld om je heen? Wat vind je belangrijk voor jouw dierbaren? Welke bijdrage wil je leveren aan je werk en met je werk en aan de samenleving?.In feite ben je ook aan het nadenken over een persoonlijke missie en visie.

3. Doe belangrijke zaken eerst

Gebruik je doelstellingen als ijkpunt en stel prioriteiten

Deze eigenschap richt zich op het kunnen stellen van prioriteiten. Dat kan pas wanneer je jouw doelen helder hebt. Immers, als je niet weet waar je naartoe moet koersen ben je ook niet in staat om prioriteiten te stellen. Stephen Covey maakt ook gebruik van de prioriteitenmatrix als hulpmiddel.

4. Win-winsituatie

Word allebei beter van samenwerking

Je werkt het beste samen met anderen wanneer je een situatie creëert of faciliteert waar iedereen beter van wordt. Wanneer is een samenwerking een van de partijen zorgt voor gebrek aan balans door bijvoorbeeld inhalig te zijn dan zie je in de praktijk dat een dergelijke samenwerking niet duurzaam is. Een van de kernboodschappen uit De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is dat concurrentie binnen een bedrijf of gezin not done is! Ondernemingen, vriendschappen en relaties zijn niet duurzaam wanneer sprake is van gebrek aan balans.

5. Echte empathie en begrip

Begrijp de ander en zijn belangen

Als je samenwerkt met anderen zijn twee woorden essentieel: Be nice! Stel je open op naar een ander, wees bereid om te luisteren en doe werkelijk moeite om de ander te begrijpen. Vriendelijk gedrag maakt je toegankelijk en zorgt ervoor dat de ander ook bereid is om met jou te communiceren. Het is prima wanneer je het niet eens bent met elkaar. Maar ga daar wel respectvol mee om. De ik ben ok, jij bent ok benadering kan daarbij helpen.

6. Bereik meer door synergie

Om elkaar aan te vullen moet je van elkaar verschillen

Als je samen succesvol wilt zijn is het eigenlijk veel slimmer om elkaar aan te vullen in plaats van elkaars kopie te zijn. Zeker in deze tijd waar veel gesproken wordt over diversiteit en inclusiviteit zien we dat deze eigenschap steeds meer tot zijn recht komt. Het is wel belangrijk dat je bereid bent te erkennen en onderkennen dat mensen anders (kunnen) zijn dan jij bent. Wees niet afwerend maar stel je vooral nieuwsgierig op. Onderzoek waar de ander uniek en beter in is dan jij! Ga niet de competitie aan maar werk samen!

7. Ontwikkel, reflecteer en ontspan

Hou de zaag scherp

De laatste eigenschap uit De zeven eigenschappen van effectief leiderschap heeft betrekking op alle voorgaande eigenschappen. De zaag moet je scherp houden. Een gezond lichaam en een gezonde geest vormen de basis van een gezond, gelukkig en productief leven. Wees ook kritisch naar jezelf. Vraag jezelf af wat je goed en fout doet en waar je jezelf kan verbeteren. Niet zonder reden stond in het oude Griekenland boven de tempel van Apollo de tekst ‘Ken Uzelve’. Ware kennis over het leven begint bij intensief zelfonderzoek.

Conclusie

Effectief leiderschap gaat verder dan alleen het aansturen van anderen; het vereist zelfkennis, continue groei en het ontwikkelen van waardevolle gewoontes. De zeven eigenschappen die Stephen Covey heeft geïdentificeerd, vormen een solide basis voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. Wanneer deze eigenschappen worden gecombineerd met de principes van time management, zoals onderwezen in de cursus van Timension, ontstaat er een krachtig raamwerk waarmee individuen hun volledige potentieel kunnen bereiken en benutten.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward