In het kort: The No Asshole rule
Toen de Harvard Business Review Robert Sutton om suggesties vroeg voor zijn jaarlijkse lijst van doorbraakideeĆ«n, vertelde hij hen dat de beste handelwijze die hij kende de ‘no asshole-rule’ was. Het stuk van Sutton werd een van de meest populaire artikelen die ooit in de HBR verschenen.
Aangespoord door de angst en wanhoop die mensen uitten, de trucs die ze gebruikten om waardig te overleven op met klootzakken (assholes) geteisterde werkplekken, de wraakverhalen die hem hardop aan het lachen maakten en de andere kleine overwinningen die ze vierden tegen gemene mensen, was Sutton overgehaald om THE NO ASSHOLE RULE te schrijven.
Hij is er hartstochtelijk van overtuigd dat beschaafde werkplekken geen naĆÆeve droom zijn, dat ze bestaan, prestaties verbeteren en dat wijdverbreid huftergedrag kan worden vervangen door wederzijds respect als een team of organisatie op de juiste manier wordt geleid.
Leidinggevenden en gezagsdragers hebben een enorme verleiding klootzakken een hand boven het hoofd te houden, vooral wanneer ze heel productief zijn. Robert Sutton laat zien hoe de algehele productiviteit eronder lijdt wanneer de werkplek aan dit soort stress wordt blootgesteld.
Over Robert Sutton
Robert Sutton (geboren in Chicago in 1954) is hoogleraar managementwetenschappen aan de Stanford University School of Engineering en onderzoeker op het gebied van evidence-based management. Hij behaalde een Ph.D. in organisatiepsychologie aan de Universiteit van Michigan in 1984. Hij werkt sinds 1983 aan de Stanford University-faculteit. Hij heeft ook lesgegeven aan de Haas School of Business van de University of California, Berkeley, en was een fellow bij het Center for Advanced Study in de Gedragswetenschappen aan Stanford tijdens de academische jaren 1986-1987, 1994-1995 en 2002-03. Hij is momenteel ook een Fellow bij het ontwerpadviesbureau IDEO en heeft een ook een aanstelling als hoogleraar organisatiegedrag aan de Stanford Graduate School of Business. (bron: Wikipedia).