Kanban methode: betekenis en uitleg

Kanban methode uitgelegd. Wat is de Kanban methode en wat kun je ermee in je eigen werksituatie? Kanban is geschikt om taken overzichtelijk te organiseren.
kanban methode

De Kanban methode is visueel

Het Japanse woord voor ‘billboard’

In de cursus Time Management leren deelnemers dat het werken met een takenlijst hen productiever maakt. Een takenlijst reduceert onnodige cognitieve belasting en zorgt voor grip op het werk. Een Kanban canvas is een takenlijst. De Kanban methode is, in het kort, het werken met een visuele takenlijst. Werken met een takenlijst levert 30% meer productiviteit op. Het Kanban systeem is effectief.

De Kanban methode voor jezelf

Een vel papier en sticky notes volstaan

Hoe pas je de Kanban methode voor jezelf toe? Op een Kanban canvas organiseer je al jouw taken. Alle actiepunten leg je erop vast. Je organiseert alle verantwoordelijkheden die je in heel je leven hebt , dus werk en privé bij elkaar. Het doel is een goede balans tussen werk en privé creëren. Wat helpt voordat je aan de slag gaat met een kanban canvas is dat je eerst bepaalt wat je verantwoordelijkheden zijn. Gebruik daarvoor de cirkel van invloed.

Het uitgangspunt van de Kanban methode is dat de werkbelasting wordt aangepast aan jouw belastbaarheid. Je voorkomt onnodige werkdruk. Door op deze manier te werken voorkom je dat je continu moet presteren onder druk doordat per definitie werkt met een haalbare dagplanning. je Jouw ideale workload komt in kolom 4. Kolom 4 wordt aangevuld wanneer taken gereed zijn en dus verplaatsen naar Kolom 5. Pas als een taak uit de vierde kolom verplaatst naar de vijfde kolom komt er vanuit de derde kolom een taak in de vierde kolom bij.

5 kolommen van een Kanban canvas

Grip op work in progress

Een Kanban canvas toepassen is makkelijk. Je hebt een groot vel papier (of een whiteboard) met geeltjes nodig of software zoals Trello. Je werkt met 5 kolommen:
1. Verantwoordelijkheden,
2. Taken,
3. Gaan doen,
4. Aan het doen,
5. Gereed.

Kanban methode en kanban canvas als takenlijst

Meer overzicht met Personal Kanban

Grip op de hoeveelheid werk

De Kanban methode kun je in groepsverband en op individueel niveau toepassen. Wanneer je het voor jezelf gebruikt creëer je overzicht over heel je leven. Dat wil zeggen werk en privé gecombineerd. De term die daarvoor wordt gebruikt is Personal Kanban. Per aandachtsgebied zie je de voortgang van je taken.

Voordelen van de Kanban methode

Visuele presentatie zorgt voor overzicht

– Altijd inzicht in je workload
– Minder risico op te hoge werkdruk
– Je herkent jouw sterke en zwakke punten: voortgang wordt inzichtelijk

Je werkt met een visueel systeem, dus je kunt op tijd ingrijpen voordat taken in het eerste kwadrant van de Eisenhower matrix komen en moeten worden geëscaleerd. De methodiek is ook heel geschikt om slim samen te werken. Dat kan ook op afstand en digitaal door actiepunten te managen met een tool als Trello. Het is op individueel niveau geschikt als time management methode die zich onderscheid doordat visueel inzichtelijk wordt gemaakt wat de voortgang van acties en taken zijn.

Download jouw Kanban Canvas

Printen en aan de slag met Kanban!

Via deze link kun je jouw Kanban canvas (pdf) met uitleg downloaden. Print een canvas zo groot mogelijk uit (A1 of ABRI formaat). Let op: naast de term Kanban canvas wordt ook de term Kanban bord gebruikt. Dat kun je zelf maken met zwarte tape op een whiteboard. Je kunt meteen beginnen met de Kanban methode!

Leestip: Agile Scrum Handboek

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)

Contactformulier

Wil je meer uit jezelf halen?

Wil je meer uit jezelf halen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This