Een wachtwoordmanager is onmisbaar

Een goede wachtwoordmanager hoort velig, gebruikersvriendelijk en bruikbaar te zijn voor de meest uiteenlopende accounts.
Door: Bas Hoorn

We kunnen niet meer zonder een goede wachtwoordmanager. In het digitale tijdperk van BYOD (Bring Your Own Device) en hybride werken, beheren organisaties een steeds groter aantal online accounts en systemen. Het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden is cruciaal om de veiligheid te waarborgen. Dit geldt ook voor de thuiswerkplek. Het onthouden van al deze wachtwoorden wordt echter een uitdaging. Een wachtwoordmanager is onmisbaar.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een digitale tool die je helpt bij het beheren van al jouw wachtwoorden. Het is een soort kluis waarin je al jouw inloggegevens veilig kunt opslaan. Met een wachtwoordmanager kun je al jouw wachtwoorden op een veilige en georganiseerde manier bewaren en hoef je niet meer al jouw wachtwoorden te onthouden.

Hoe werkt een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager werkt op basis van encryptie. Dit betekent dat jouw wachtwoorden worden versleuteld, zodat alleen jij toegang hebt tot jouw gegevens. Wanneer je een wachtwoord invoert in de wachtwoordmanager, wordt deze versleuteld en veilig opgeslagen in de kluis. Wanneer je vervolgens een website bezoekt waarvoor je moet inloggen, kan de wachtwoordmanager automatisch jouw inloggegevens invullen.

wachtwoordmanager en byod

Wat is het voordeel van een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager biedt tal van voordelen voor online werken. Ten eerste hoef je niet meer al jouw wachtwoorden te onthouden, wat zorgt voor minder cognitieve belasting en meer gemak. Daarnaast kun je met een wachtwoordmanager veiligere wachtwoorden aanmaken, omdat je niet meer hoeft te onthouden wat jouw wachtwoorden zijn.

Een ander voordeel van een wachtwoordmanager is dat je gemakkelijk al jouw wachtwoorden kunt beheren. Je kunt bijvoorbeeld wachtwoorden toevoegen, verwijderen of wijzigen. Ook kun je jouw wachtwoorden organiseren op basis van categorieën, zoals persoonlijk, werk of financieel.

Ten slotte is het belangrijkste voordeel dat een wachtwoordmanager ook veiligheid biedt. Omdat jouw wachtwoorden veilig zijn opgeslagen in de kluis, zijn ze beter beschermd tegen hackers. Dit is vooral belangrijk wanneer je hybride werkt en gebruik maakt van verschillende apparaten, zoals jouw thuiswerkplek of jouw BYOD-apparaat.

Kan een wachtwoordmanager worden gehackt?

Lastpass en Norton Lifelock hebben in december 2022 hun gebruikers moeten informeren dat hun accounts mogelijk niet veilig waren. Hoewel een wachtwoordmanager veiligheid biedt, is het dus niet onmogelijk dat een wachtwoordmanager gehackt kan worden. Dit geldt echter voor alle digitale tools en is geen specifiek risico van een wachtwoordmanager. Het is belangrijk om een betrouwbare wachtwoordmanager te kiezen en regelmatig jouw wachtwoorden te wijzigen.

Kan een wachtwoordmanager aantonen dat je bent gehackt?

Een wachtwoordmanager kan jou niet direct aantonen dat je bent gehackt. Wel kan een wachtwoordmanager jou waarschuwen wanneer jouw inloggegevens op een onveilige website zijn ingevoerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je per ongeluk op een phishing website terecht komt.

Aantonen dat een of meer van je wachtwoorden bekend zijn bij hackers

Een wachtwoordmanager kan jou niet direct aantonen dat jouw wachtwoorden bekend zijn bij hackers. Wel kunnen sommige wachtwoordmanagers jou een overzicht geven van al jouw wachtwoorden die mogelijk zijn gelekt bij een datalek. Dit kan helpen om snel jouw wachtwoorden te wijzigen en zo jouw online veiligheid te verbeteren.

# Product Veiligheid Privacy Gemak Accounts delen Gratis Kosten*
1. MindYourPass 10 10 6 Ja Voor privégebruik
2. NordPass 7 8 7 Ja Nee €30
3. Dashlane 7 8 7 Ja Nee €40
4. 1 Password 7 8 8 Ja Nee €35
5. Keeper 7 8 7 Ja Nee €30
6. Roboform 7 7 7 Ja Nee €25
7. TotalAV 7 7 7 Ja Nee €40
8. Enpass 7 7 7 Ja Gratis
9. Norton 7 7 7 Ja Nee €30
10. LastPass 5 5 9 Ja Tijdens proefperiode

Hoe kies je de juiste wachtwoordmanager?

Er zijn veel verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar, elk met hun eigen unieke functies en prijskaartje. Het kiezen van de juiste kan lastig zijn. Hier is een kort overzicht van enkele populaire keuzes:

1. MindYourPass

Een Nederlands product dat wachtwoorden niet opslaat en het totale applicatielandschap dekt. Bovendien kan veilig wachtwoordgebruik binnen organisaties worden afgedwongen. De gebruikersvriendelijkheid kan beter maar doordat het met afstand de veiligste oplossing is, beoordelen wij MindYourPass als beste wachtwoordmanager.

2. NordPass

Ontworpen door het team achter NordVPN, biedt NordPass sterke beveiligingsfuncties en een eenvoudige gebruikersinterface.

3. RoboForm

Met een sterke focus op automatisch invullen en formulieren, kan RoboForm het inlogproces aanzienlijk versnellen.

4. Dashlane

Dashlane biedt een complete wachtwoordbeheeroplossing met functies zoals beveiligde notities en de mogelijkheid om digitale portemonnees te beheren.

5. Keeper

Keeper biedt een breed scala aan functies, waaronder versleutelde chat en veilige bestandsopslag, naast zijn wachtwoordbeheerfuncties.

6. 1Password

Bekend om zijn sterke beveiligingsmaatregelen en uitstekende klantenservice, is 1Password een solide keuze voor organisaties van elke omvang.

7. Norton

Als onderdeel van het uitgebreide NortonLifeLock-pakket biedt de Norton Password Manager naadloze integratie met andere Norton-producten.

8. Avira

Avira Password Manager biedt automatische synchronisatie over verschillende apparaten en waarschuwt voor kwetsbare wachtwoorden.

9. TotalAV

De TotalAV Password Vault is slechts een onderdeel van een uitgebreid beveiligingspakket, wat extra gemoedsrust biedt.

10. Enpass

Enpass onderscheidt zich door zijn nadruk op offline wachtwoordbeheer, waardoor het een interessante keuze is voor diegenen die extra voorzichtig willen zijn met hun gegevens.

LastPass is geen optie

Bekend om zijn gebruiksgemak en brede compatibiliteit maar uit de gratie gevallen doordat ze is gehackt. Daarom raden we Lastpass af.

Conclusie

In de huidige tijd, waarin thuiswerken en hybride werkomgevingen steeds gebruikelijker worden, is digitale veiligheid essentieel. Een wachtwoordmanager speelt een cruciale rol in het handhaven van die veiligheid. Het kiezen van de juiste wachtwoordmanager en deze succesvol implementeren kan de beveiliging en efficiëntie van uw organisatie verbeteren.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward