Je thuiswerkplek inrichten: 9 bewezen tips

Hoe zorg je voor een heel fijne werkplek thuis? Ga je thuiswerkplek inrichten aan de hand van deze 9 tips!
Thuiswerkplek inrichten

Als je effectief en efficiënt wil thuiswerken is het belangrijk dat je thuis over een professionele werkplek beschikt. Slim je thuiswerkplek inrichten zorgt ervoor dat je minstens zo productief bent als wanneer je op kantoor werkt.  

Inhoudsopgave

Tip 1: Kies de juiste plek om jouw thuiswerkplek in te richten.

Neem voordat je jouw thuiswerkplek gaat inrichten als uitgangspunt dat je een duidelijke scheiding wil tussen werk en privé. Als je werkt wil je niet worden afgeleid door je privéleven en als je vrij bent wil je niet worden geconfronteerd met je werk.

Zorg ervoor dat je thuiswerkplek geschikt is om geconcentreerd te werken maar ook om bijvoorbeeld online te overleggen en telefoongesprekken te voeren. Het is het beste om een aparte kamer als thuiswerkplek in te richten. Als dit niet mogelijk is dan is het van belang dat je een werkplek maakt waar anderen (die mogelijk ook thuiswerken) jou niet storen en jij hen niet tot last bent.

?c=8150&m=1836882&a=386199&r=&t=html

Als je klein woont en samen een ruimte deelt als thuiswerkplek, zullen er afspraken moeten worden gemaakt over hoe je omgaat met telefoongesprekken en online vergaderingen. Bepaal bijvoorbeeld samen welke aparte ruimte daarvoor geschikt is. Maak ook afspraken over gebruik van ruimte als bijvoorbeeld kinderen thuis zijn.

Om te voorkomen dat de grens tussen werk en privé vervaagt is het belangrijk dat de thuiswerkplek een werkplek is die kan worden afgesloten. Als je klein woont en je thuiswerkplek in je woonkamer is moet duidelijk zijn dat de thuiswerkplek een aparte positie inneemt en niet in gebruik is als men vrij is.

thuiswerkplek inrichten en voldoende licht

Tip 2: Maak optimaal gebruik van licht

Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht bij het inrichten van je thuiswerkplek. Daglicht is heel belangrijk voor je productiviteit en welbevinden, het ondersteunt jouw bioritme en reduceert stress. Te weinig natuurlijk licht kan bovendien tot slaapproblemen en een gebrek aan concentratie leiden.

In je thuiswerkplek hoort het bureau haaks ten opzichte van het raam te staan om een gunstige hoek voor de lichtinval te krijgen. Er moet voldoende algemene verlichting en verlichting van de beeldschermwerkplek zijn. Overweeg bijvoorbeeld Philips Hue lampen. Die bieden je de mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen aan het type werkzaamheden dat je uitvoert en het tijdstip van de dag.

Tip 3: Zorg voor de juiste raambekleding

De lichtinval van je thuiswerkplek moet met raambekleding regelbaar zijn om verblinding of reflectie van licht op het beeldscherm te voorkomen. Gebruik bij voorkeur witte lamellen of jaloezieën. Wit weerkaatst licht en kun je, als je ze slim kantelt, ook gebruiken om zonlicht te weerkaatsen in je ruimte. In tegenstelling tot zwart, absorbeert wit in de zomer niet de hitte van de zomerzon zodat je temperatuur in je thuiswerkplek behaaglijk blijft.

Tip 4: Zorg voor het juiste bureau

Je hebt op je thuiswerkplek een goed bureau nodig. Het bureaublad moet voldoende breed en diep zijn, minimaal 120 cm x 80 cm. Bij het werken met laptop of flatscreenmonitor is een minimale een afmeting van 160 cm x 80 cm zelfs aan te bevelen. Zorg er ook voor dat het bureaublad in hoogte verstelbaar is.

Als je bureaublad te hoog is, stel je jouw bureaustoel hoger in en gebruik je een voetenbankje. Aan een te laag bureau kan niet op een ergonomisch verantwoorde wijze worden gewerkt en is dus niet geschikt voor je thuiswerkplek.

?c=8150&m=1836882&a=386199&r=&t=html

Positioneer je bureau zodanig dat je voldoende ruimte hebt om je bureaustoel met de juiste instellingen te kunnen gebruiken en makkelijk het bureau kunnen bereiken en verlaten. Omdat ook op je thuiswerkplek voldoende lichaamsbeweging belangrijk is moet je er dus rekening mee houden dat je regelmatig moet opstaan van je werkplek.

thuiswerkplek inrichten met een bureaustoel

Tip 5: Investeer in de juiste bureaustoel

De hoogte en zitdiepte van de zitting, de rugleuning, lende- en armsteunen moeten instelbaar zijn en zich aan jouw lichaamsverhoudingen aan kunnen passen. De instelling van jouw bureaustoel moet tenminste aan de volgende eisen voldoen:

01. Je benen maken een hoek van 90 graden. Hiervoor kun je zorgen door de hoogte van de stoel goed af te stellen.

02. De armleuningen van je stoel zijn op bijna gelijke hoogte als het bureaublad. Iets lager mag ook, hoger mag niet. Als je onderarmen in een hoek van 90 graden staan ten opzichte van je bovenarmen is het goed.

03. De kromming van je rugleuning sluit goed aan op de kromming van je rug.

Tip 6: Stel je beeldscherm goed af

Het beeldscherm staat in het midden van het bureau zodat je recht achter het scherm kunt zitten. De bovenkant van het scherm staat niet hoger dan ooghoogte. Gebruik eventueel een monitorarm om de hoogte van je beeldscherm aan te passen.

Tussen jezelf en je beeldscherm is je toetsenbord. Zorg ervoor dat als je typt je armen een hoek beschrijven van 90 graden. In de praktijk betekent dit dat je toetsenbord ongeveer 10 tot 15 centimeter vanaf de rand van je bureau staat. Je muis hou je in de buurt van je toetsenbord.

Tip 7: Zorg voor afsluitbare opbergruimte

Hou je bureaublad altijd zo leeg mogelijk. Naast een laptop, toetsenbord, muis, muismat en scherm hoort je bureau leeg te zijn. Als er notities of documenten liggen dan zijn dit documenten waar je op dat moment aan werkt. Verder zorg je ervoor dat paparassen opgeborgen zijn. Gebruik hiervoor afsluitbare opbergruimte. Als je informatie uit het zicht opbergt vraagt het niet meer om aandacht en kun je geconcentreerder werken. Daarnaast draagt dit bij aan een gezonde scheiding tussen werk en privé.

?c=8150&m=1836882&a=386199&r=&t=html

Tip 8: Zorg voor de juiste temperatuur

Als vuistregel geldt dat een temperatuur van 20ºC tot 22ºC ideaal is voor de thuiswerkplek. Als je te warm of te koud is ben je minder productief. Zorg ervoor dat je alleen de verwarming in je thuiswerkplek aan hebt staan en hou alle deuren in je huis gesloten. Hiermee voorkom je een onnodig hoge energierekenning.

Tip 9: Ruim aan het einde van de werkdag je thuiswerkplek op

Hou thuis ook een clean desk policy aan. Het is aangetoond dat een rommelige omgeving minder prettig werkt en ten koste gaat van concentratie en focus. Bovendien zijn mensen die in een rommelige omgeving werken en/of wonen gevoeliger voor somberheid en hebben ze vaker last van slaaplatentie (moeite om in slaap te vallen). Daarnaast speelt ook mee dat je als je vrij bent in staat moet zijn om afstand te nemen van je werk. Als werk en privé teveel door elkaar heen lopen ontstaat een situatie dat je het gevoel hebt nooit helemaal vrij te zijn.

Tip 10: Speel muziek af die je leuk vindt

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat muziek de productiviteit verhoogt. Er is geen bewijs voor het zogenaamde Mozart-effect die stelt dat klassieke muziek, en dan met name Barok, een zodanig effect heeft op de hersengolven dat men daardoor productief wordt.

Een ander onderzoek toonde aan dat medewerkers in een skateboardfabriek zeiden dat ze productiever werden van muziek tijdens het werk. Dit bleek niet te kloppen. Het was echter wel goed voor de moraal.

Muziek die je mooi vindt stimuleert de aanmaak van dopamine. Je wordt er niet productiever door maar omgekeerd geldt dat je productiviteit ook niet afneemt. Muziek draagt bij aan je arbeidsvreugde. Speel het dus vooral af als je daar zin in hebt.

Tenslotte: Check de arbowet

Werk je in loondienst? Check dan samen met je werkgever of je thuiswerkplek in ingericht volgens de spelregels van de arbowet.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort arikelen lezen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Naam(Vereist)

Contactformulier

Bereik meer met minder moeite

Bereik meer met minder moeite

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This