Je thuiswerkplek inrichten: 5 bewezen tips

Hoe zorg je voor een heel fijne werkplek thuis? Ga je thuiswerkplek inrichten aan de hand van deze 9 tips!
bedrijfstrainingen
Thuiswerkplek inrichten

Als je effectief en efficiënt wil thuiswerken is het belangrijk dat je thuis over een professionele werkplek beschikt. Slim je thuiswerkplek inrichten zorgt ervoor dat je minstens zo productief bent als wanneer je op kantoor werkt.  

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een goede thuiswerkplek:

1. Zorg voor een ergonomische thuiswerkplek

Zorg voor een ergonomische werkplek: Het is belangrijk dat je comfortabel en goed kunt zitten tijdens het werken, dus zorg ervoor dat je een goede bureaustoel en een bureau hebt dat op de juiste hoogte is. Zorg ook voor een goede monitorstandaard en eventueel een losse toetsenbord- en muisopstelling als dat nodig is om een goede houding te behouden.

Bezuinig niet op een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel voldoet aan een aantal belangrijke eisen. Zo is het belangrijk dat de bureaustoel comfortabel is en goed ondersteunt, zodat je comfortabel kunt zitten tijdens het werken. De bureaustoel moet ook een goede rugleuning hebben, zodat je een goede houding kunt behouden tijdens het werken. Verder moet de bureaustoel ook een goede zithoogte hebben, zodat je je voeten gemakkelijk op de grond kunt zetten en een goede houding kunt behouden. De bureaustoel moet ook een goede armsteun hebben, zodat je je armen kunt rusten tijdens het werken. Tenslotte moet de bureaustoel ook een goede verstelling hebben, zodat je de bureaustoel op de juiste hoogte en in de juiste positie kunt zetten.

Je bureaublad heeft de juiste hoogte en oppervlakte

Een goed bureau voldoet ook aan een aantal belangrijke eisen op het gebied van ergonomie. Zo is het belangrijk dat het bureau op de juiste hoogte is, zodat je een goede houding kunt behouden tijdens het werken. Dit betekent dat je voeten gemakkelijk op de grond kunt zetten en dat je armen op een comfortabele hoogte kunnen rusten terwijl je werkt. Verder moet het bureau ook genoeg oppervlakte bieden zodat er plaats is voor verschillende documenten waarmee je werkt. De minimale maat is 80 cm x 120 cm. Ten slotte moet het bureau ook voldoende licht hebben, zodat je goed kunt zien wat je doet en om te voorkomen dat je hoofdpijn krijgt.

Zet je beeldscherm of laptop op de juiste hoogte

Een beeldscherm moet op een ergonomische hoogte worden afgesteld om te voorkomen dat je hoofdpijn krijgt of andere houdingsproblemen oploopt tijdens het werken. De juiste hoogte is afhankelijk van je eigen lichaamslengte en houding, maar als richtlijn geldt dat de bovenrand van het beeldscherm op ooghoogte moet staan. Dit betekent dat de bovenste rand van het beeldscherm op ongeveer dezelfde hoogte moet staan als je ogen als je rechtop zit. Als het beeldscherm te hoog of te laag staat, kan dit leiden tot hoofdpijn of houdingsproblemen. Daarom is het belangrijk om het beeldscherm op de juiste hoogte af te stellen.

2. Op het juiste moment het juiste licht

Zorg voor voldoende licht: Het is belangrijk om voldoende licht te hebben tijdens het werken, zodat je goed kunt zien wat je doet en ook om te voorkomen dat je hoofdpijn krijgt. Zorg ervoor dat je voldoende natuurlijk licht hebt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een raam, en zorg ook voor voldoende verlichting als het donker is. Licht is namelijk ook belangrijk voor je psychisch welbevinden.

Een tekort aan licht kan leiden tot een dip in het humeur en kan zelfs leiden tot winterdepressies. Dit komt omdat het licht invloed heeft op de aanmaak van hormonen in ons lichaam, zoals serotonine en melatonine. Serotonine wordt aangemaakt tijdens de dag en is een stof die ons een goed gevoel geeft. Melatonine daarentegen wordt aangemaakt in het donker en zorgt ervoor dat we ons kunnen ontspannen en in slaap kunnen vallen. Als we te weinig licht krijgen, kan dit leiden tot een tekort aan serotonine en een overschot aan melatonine, wat kan leiden tot een dip in het humeur en moeilijkheden met slapen.

Daarom is het belangrijk om voldoende licht te krijgen tijdens de dag en het juiste soort licht te hebben op de juiste momenten. Zo kunnen we ons beter concentreren, ons energieker voelen en een gezond slaappatroon behouden.

thuiswerkplek inrichten met een bureaustoel

3. Zorg voor een stille thuiswerkplek

Zorg voor een rustige thuiswerkplek: Probeer zoveel mogelijk afleiding te voorkomen door te zorgen voor een rustige thuiswerkplek. Zoek een plek op waar je niet gestoord wordt door andere mensen of huisdieren en zet eventueel oordoppen in als dat nodig is.

Wanneer we constant worden afgeleid door geluiden om ons heen, zoals mensen die praten, televisie die aanstaat of muziek die wordt gedraaid, kan dit ervoor zorgen dat we ons moeilijker kunnen concentreren op ons werk. Dit komt omdat ons brein continu moet schakelen tussen het werk en de afleidingen, wat energie kost en ons kan afleiden van wat we aan het doen zijn. Dit is onnodige cognitieve belasting.

Daarnaast kan een stille omgeving ook helpen om stress te verminderen. Wanneer we in een drukke omgeving werken, kan dit ervoor zorgen dat we ons gestrest voelen en dat ons stressniveau stijgt. Dit kan leiden tot een lagere productiviteit, omdat we ons minder goed kunnen concentreren en ons moeilijker kunnen ontspannen. In een stille omgeving daarentegen kunnen we ons beter ontspannen en kunnen we ons beter concentreren op ons werk, wat kan leiden tot een hogere productiviteit.

Een stille omgeving kan ook helpen om de kwaliteit van ons werk te verbeteren. Wanneer we in een stille omgeving werken, kunnen we ons beter concentreren en kunnen we ons beter richten op ons werk, wat kan leiden tot een hogere kwaliteit van ons werk. Dit komt omdat we minder afgeleid zijn en minder fouten maken, wat kan leiden tot een betere productiviteit op de lange termijn.

Daarom kan een stille omgeving bijdragen aan een hogere productiviteit door onze concentratie te verbeteren, stress te verminderen en de kwaliteit van ons werk te verbeteren. Het is daarom belangrijk om een stille omgeving te creëren als we ons werk willen doen en onze productiviteit willen verhogen.

4. Zorg voor een schone thuiswerkplek

Zorg voor voldoende opbergmogelijkheden: Het is belangrijk om je thuiswerkplek opgeruimd te houden, zodat je je beter kunt concentreren. Zorg ervoor dat je voldoende opbergmogelijkheden hebt voor al je spullen, zodat je niet continu over stapels papier hoeft te werken.

Er is een duidelijke relatie tussen een schone thuiswerkplek en productiviteit. Een schone thuiswerkplek kan helpen om onze productiviteit te verhogen, terwijl een rommelige thuiswerkplek onze productiviteit kan verminderen.

Een schone thuiswerkplek kan helpen om onze concentratie te verbeteren en ons te helpen ons beter te concentreren op ons werk. Als we in een rommelige of vuile omgeving werken, kan dit afleiden van wat we aan het doen zijn en kan dit ervoor zorgen dat we ons moeilijker kunnen concentreren. Een schone thuiswerkplek daarentegen kan ons helpen om ons beter te richten op ons werk en onze aandacht op het werk te houden, wat kan leiden tot een hogere productiviteit.

Een schone thuiswerkplek kan ook helpen om stress te verminderen en ons te helpen ons beter te ontspannen. Als we in een rommelige omgeving werken, kan dit ervoor zorgen dat we ons gestrest voelen en dat ons stressniveau stijgt. Dit kan leiden tot een lagere productiviteit, omdat we ons minder goed kunnen concentreren en ons moeilijker kunnen ontspannen. In een schone thuiswerkplek daarentegen kunnen we ons beter ontspannen en kunnen we ons beter concentreren op ons werk, wat kan leiden tot een hogere productiviteit.

Een schone thuiswerkplek kan ook helpen om de kwaliteit van ons werk te verbeteren. Als we in een rommelige omgeving werken, kan dit ervoor zorgen dat we fouten maken en onze aandacht afgeleid wordt, wat kan leiden tot een lagere kwaliteit van ons werk. In een schone thuiswerkplek daarentegen kunnen we ons beter concentreren en kunnen we ons beter richten op ons werk, wat kan leiden tot een hogere kwaliteit van ons werk.

Daarom is het belangrijk om een schone thuiswerkplek te creëren als we ons werk willen doen en onze productiviteit willen verhogen. Een schone thuiswerkplek kan ons helpen om onze concentratie te verbeteren, stress te verminderen en de kwaliteit van ons werk te verbeteren.

thuiswerkplek inrichten en voldoende licht

5. Zorg voor bewegingsruimte

Beweging kan helpen om onze concentratie te verbeteren en ons te helpen ons beter te concentreren op ons werk. Als we te lang achter een bureau zitten, kan dit ervoor zorgen dat we ons moeilijker kunnen concentreren en dat onze aandacht afdwaalt. Door tijdens pauzes te bewegen, kunnen we ons energieniveau op peil houden en onze concentratie verbeteren.

Beweging kan ook helpen om stress te verminderen en ons te helpen ons beter te ontspannen. Als we te lang achter een bureau zitten, kan dit ervoor zorgen dat we ons gestrest voelen en dat ons stressniveau stijgt. Door tijdens pauzes te bewegen, kunnen we ons beter ontspannen en ons stressniveau verlagen.

Beweging kan ook helpen om onze gezondheid te verbeteren. Als we te lang achter een bureau zitten, kan dit leiden tot houdingsproblemen en andere gezondheidsproblemen, zoals obesitas en hart- en vaatziekten. Door tijdens pauzes te bewegen, kunnen we deze problemen voorkomen en onze gezondheid verbeteren.

Tenslotte: Check de arbowet

Werk je in loondienst? Check dan samen met je werkgever of je thuiswerkplek in ingericht volgens de spelregels van de arbowet.

$

Neem contact op

Bereik meer met minder moeite

Bereik meer met minder moeite

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This