Wachtwoorden: Gids voor veilig wachtwoordgebruik

Wachtwoorden beschermen je online identiteit. Leer met ons 10-stappenplan hoe je sterke wachtwoorden maakt en beheert volgens bewezen principes.
Door: Bas Hoorn

Hybride werken is vaak online werken. In de digitale wereld zijn veilige wachtwoorden essentieel voor onze online veiligheid. Wachtwoorden beschermen onze accounts en persoonlijke informatie tegen ongewenste toegang. In dit artikel leer je alles over wachtwoorden. We bespreken waarom wachtwoorden belangrijk zijn, hoe je sterke wachtwoorden maakt en beheert, en welke tools je kunt gebruiken om je wachtwoorden veilig te houden.

Wat is een wachtwoord?

Een wachtwoord is een reeks tekens die je gebruikt om toegang te krijgen tot een account. Het is als een sleutel die jouw digitale identiteit beschermt. Wachtwoorden zijn al sinds de jaren zestig in gebruik, maar hun belang is tegenwoordig groter dan ooit. Ze vormen de eerste verdedigingslinie tegen ongewenste toegang tot je gegevens.

Soorten wachtwoorden

Er zijn verschillende soorten wachtwoorden die je kunt gebruiken om je accounts te beveiligen.

Accountwachtwoorden

Dit zijn de wachtwoorden die je gebruikt voor individuele accounts, zoals je e-mail of sociale media. Het is belangrijk om deze wachtwoorden regelmatig te wijzigen en sterk te houden. Gebruik wachtwoordmanagers om complexe en unieke wachtwoorden te genereren.

Voorbeelden van zakelijke omgevingen:

  • E-maildiensten (bijvoorbeeld Microsoft Outlook)
  • Projectmanagementtools (zoals Asana of Trello)
  • CRM-systemen (bijvoorbeeld Salesforce)
  • HR-systemen (zoals Workday)
  • Financiële software (bijvoorbeeld QuickBooks)

Voorbeelden van privé omgevingen:

  • Sociale media (zoals Facebook of Instagram)
  • Online bankieren (bijvoorbeeld ING of Rabobank)
  • Streamingdiensten (zoals Netflix of Spotify)
  • E-commerce websites (bijvoorbeeld Bol.com of Amazon)
  • E-mailaccounts (zoals Gmail of Yahoo Mail)

Hoofdwachtwoorden

Een hoofdwachtwoord is een wachtwoord dat toegang geeft tot meerdere accounts of een wachtwoordmanager. Dit wachtwoord moet extra sterk zijn. Je hoofdwachtwoord is de sleutel tot al je andere wachtwoorden, dus zorg ervoor dat het bijzonder veilig is. Gebruik een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.

Eenmalige wachtwoorden

Eenmalige wachtwoorden zijn tijdelijke wachtwoorden die je slechts één keer kunt gebruiken. Ze worden vaak gebruikt voor extra beveiliging bij het inloggen. Dit type wachtwoord kan via SMS, e-mail of een authenticator-app worden verstuurd. Eenmalige wachtwoorden bieden een extra beveiligingslaag door het tijdelijk en eenmalig gebruik.

Ken de terminologie

Bepaalde termen worden vaak gebruikt als men spreekt over wachtwoordbeveiliging. Hieronder worden deze termen uitgelegd om je te helpen de belangrijkste concepten en praktijken te begrijpen die essentieel zijn voor een goede wachtwoordbeveiliging.

Alarmerende statistieken

Wachtwoorden vormen een cruciaal onderdeel van onze digitale veiligheid. Ondanks dit worden vaak nog zwakke of hergebruikte wachtwoorden gekozen, wat leidt tot grote risico’s. Hieronder staan statistieken die deze problemen en oplossingen benadrukken.

Gemiddelde lengte en complexiteitexpand_more

Het gemiddelde wachtwoord is vaak minder dan 10 tekens lang, wat het kwetsbaar maakt voor brute force-aanvallen. Veel gebruikers kiezen voor eenvoudige en voorspelbare wachtwoorden zoals “123456” of “password”.

Herbruik van wachtwoordenexpand_more

Ongeveer 60% van de gebruikers hergebruikt wachtwoorden op meerdere accounts. Dit verhoogt het risico van een datalek, aangezien een enkele inbreuk meerdere accounts kan compromitteren.

Databreach statistiekenexpand_more

In 2020 waren er 3,2 miljard unieke e-mail- en wachtwoordcombinaties gelekt. In 2019 werden meer dan 4 miljard records blootgesteld door datalekken, wat aantoont hoe wijdverspreid en gevaarlijk deze inbreuken zijn.

Gebruik van multifactor authenticatie (MFA)expand_more

Slechts ongeveer 10% van de gebruikers maakt gebruik van MFA, ondanks dat dit de beveiliging aanzienlijk verbetert. MFA biedt een extra beveiligingslaag die ongeautoriseerde toegang voorkomt, zelfs als het wachtwoord is gekraakt.

Meest voorkomende wachtwoordenexpand_more

“123456”, “password”, “123456789”, “12345678”, en “12345” zijn consequent de meest gebruikte wachtwoorden wereldwijd. Deze wachtwoorden zijn gemakkelijk te raden en vormen een groot beveiligingsrisico.

Phishing en social engineeringexpand_more

Ongeveer 80% van de datalekken zijn gerelateerd aan zwakke of gestolen wachtwoorden. Phishing-aanvallen blijven een primaire methode om wachtwoorden te stelen, waardoor bewustzijn en voorzichtigheid cruciaal zijn.

Bedrijven en wachtwoordbeleidexpand_more

Slechts 54% van de bedrijven heeft een strikt wachtwoordbeleid. Ongeveer 78% van de IT-professionals gelooft dat hun werknemers de beveiligingsregels rond wachtwoorden niet volgen, wat de beveiliging van het bedrijf in gevaar brengt.

Gebruik van wachtwoordmanagersexpand_more

Ongeveer 24% van de gebruikers maakt gebruik van een wachtwoordmanager om complexe wachtwoorden te genereren en te beheren. Wachtwoordmanagers helpen bij het creëren van unieke, sterke wachtwoorden voor elk account.

Wachtwoordveranderingexpand_more

Gemiddeld veranderen gebruikers hun wachtwoord slechts eens in de zes maanden, ondanks dat frequentere veranderingen worden aanbevolen. Regelmatige wachtwoordveranderingen verminderen het risico op langdurige compromittering.

Educatie en bewustzijnexpand_more

Meer dan 50% van de gebruikers is zich niet bewust van de risico’s van zwakke wachtwoorden en de voordelen van sterke wachtwoordpraktijken. Educatie en bewustwording zijn cruciaal voor betere beveiligingsgewoonten.

In 10 stappen naar veilige wachtwoorden

Je leert in dit stappenplan niet alleen hoe je sterke wachtwoorden maakt, maar ook hoe je ze veilig bewaart en gebruikt. Volg deze eenvoudige richtlijnen en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de veiligheid van je digitale leven. Het toepassen van deze stappen zal je helpen om hackers buiten de deur te houden en je persoonlijke informatie te beschermen.

1. Gebruik sterke wachtwoordenexpand_more

Wat te doen:
Zorg ervoor dat elk wachtwoord minimaal 12 tekens lang is en gebruik een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.

Wat niet te doen:
Gebruik geen voorspelbare patronen zoals “123456”, “qwerty” of “password”.

Waarom:
Sterke wachtwoorden zijn moeilijker te raden of te kraken door hackers. Voorspelbare patronen maken het eenvoudig voor aanvallers om toegang te krijgen.

2. Gebruik voor elk account een uniek wachtwoordexpand_more

Wat te doen:
Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Als een wachtwoord wordt gelekt, blijft de rest van je accounts veilig.

Wat niet te doen:
Hergebruik geen wachtwoorden voor verschillende accounts.

Waarom:
Het gebruik van unieke wachtwoorden voorkomt dat één enkele inbreuk leidt tot meerdere gehackte accounts.

3. Gebruik een wachtwoordmanagerexpand_more

Wat te doen:
Download en installeer een betrouwbare wachtwoordmanager uit ons overzicht verderop in dit artikel. Let op: Wij adviseren om niet voor LastPass te kiezen.

Wat niet te doen:
Schrijf wachtwoorden niet op papier en sla ze niet op in een onversleuteld bestand op je computer.

Waarom:
Een wachtwoordmanager helpt je complexe wachtwoorden te genereren en veilig op te slaan, zodat je ze niet zelf hoeft te onthouden. Papier en onversleutelde bestanden kunnen makkelijk verloren gaan of gestolen worden.

4. Stel multi-factor authenticatie (MFA) inexpand_more

Wat te doen:
Activeer MFA (of twee-factor authenticatie 2FA) op al je accounts die dit ondersteunen. Dit vereist minimaal een extra verificatiestap, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd, naast je wachtwoord.

Wat niet te doen:
Vertrouw niet alleen op je wachtwoord als enige beveiligingslaag.

Waarom:
MFA (of 2FA) biedt een extra beveiligingslaag en maakt het voor hackers moeilijker om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord hebben.

5. Bewaar je hoofdwachtwoord veiligexpand_more

Wat te doen:
Kies een sterk, uniek wachtwoord voor je wachtwoordmanager en schrijf dit op een veilige plek, zoals een kluisje, of gebruik een fysiek wachtwoordboekje dat je goed bewaart.

Wat niet te doen:
Sla je hoofdwachtwoord niet op in je browser of op je smartphone.

Waarom:
Je hoofdwachtwoord is de sleutel tot al je andere wachtwoorden, dus het moet goed beschermd zijn. Als iemand dit wachtwoord vindt, hebben ze toegang tot al je accounts.

6. Vermijd het gebruik van persoonlijke informatieexpand_more

Wat te doen:
Gebruik geen namen, geboortedata of andere persoonlijke informatie in je wachtwoorden.

Wat niet te doen:
Gebruik geen wachtwoorden die makkelijk te raden zijn door iemand die je kent of informatie over je kan opzoeken.

Waarom:
Persoonlijke informatie is vaak eenvoudig te achterhalen door hackers, vooral via sociale media, en maakt je wachtwoorden kwetsbaarder.

7. Wees alert op phishingexpand_more

Wat te doen:
Klik niet zomaar op links in e-mails of berichten van onbekende bronnen. Controleer altijd de afzender en de URL voordat je inlogt.

Wat niet te doen:
Vertrouw geen e-mails of berichten die vragen om je wachtwoord of andere gevoelige informatie.

Waarom:
Phishing is een veelgebruikte methode om wachtwoorden te stelen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en verdachte berichten te herkennen.

8. Regelmatig wachtwoorden vervangenexpand_more

Wat te doen:
Vervang je belangrijkste wachtwoorden (e-mail, bank, wachtwoordmanager) regelmatig, bijvoorbeeld elk half jaar.

Wat niet te doen:
Laat je wachtwoorden niet jarenlang ongewijzigd.

Waarom:
Regelmatig vervangen van wachtwoorden vermindert de kans dat een oud wachtwoord wordt misbruikt als het ooit gelekt is.

9. Vermijd openbare wifi voor vertrouwelijke activiteitenexpand_more

Wat te doen:
Gebruik alleen beveiligde en vertrouwde wifi-netwerken voor het inloggen op gevoelige accounts.

Wat niet te doen:
Vermijd het gebruik van openbare wifi-netwerken zonder VPN (Virtual Private Network) voor vertrouwelijke activiteiten.

Waarom:
Openbare wifi-netwerken zijn vaak onbeveiligd en kunnen eenvoudig worden afgeluisterd door kwaadwillenden.

10. Geen wachtwoorden opslaan in browsers of smartphonesexpand_more

Wat te doen:
Gebruik een wachtwoordmanager in plaats van de ingebouwde opslag van wachtwoorden in browsers of smartphones.

Wat niet te doen:
Sla geen wachtwoorden op in je browser of smartphone zonder extra beveiliging.

Waarom:
Browsers en smartphones kunnen kwetsbaar zijn voor hacks en malware, waardoor opgeslagen wachtwoorden gestolen kunnen worden. Wachtwoordmanagers bieden betere beveiligingsopties.

Wachtwoordmanagers

Wachtwoordmanagers zijn tools die je helpen om je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren. Ze genereren sterke wachtwoorden en bewaren ze op een veilige manier. Wachtwoordmanagers kunnen ook automatisch wachtwoorden invullen bij het inloggen op websites. Ze bieden een handige en veilige manier om je wachtwoorden te beheren en te beschermen.

Waarom een wachtwoordmanager gebruiken?

Een wachtwoordmanager maakt het gemakkelijk om sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts te gebruiken. Je hoeft maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Dit vermindert de kans op zwakke wachtwoorden en hergebruik van wachtwoorden. Wachtwoordmanagers bieden extra beveiligingsfuncties zoals tweestapsverificatie en veilige notities.

Populaire wachtwoordmanagers

Wachtwoordmanagers
4,8/5,0
star star star star star

Dashlane

Dashlane biedt naast wachtwoordbeheer ook extra beveiligingsfuncties zoals een VPN. Het is eenvoudig te gebruiken en biedt uitgebreide rapporten over je wachtwoordveiligheid. Dashlane kan ook creditcardinformatie en andere gevoelige gegevens opslaan. Het biedt een darkwebmonitoring service en veiligheidsmeldingen.

Sterke punten
checkGebruiksvriendelijke interface
checkInclusief VPN-service
checkDarkwebmonitoring
checkGratis proefversie beschikbaar
Verbeterpunten
warningHoge abonnementsprijs
warningBeperkte ondersteuning voor Linux
4,8/5,0
star star star star star

1Password

1Password is een gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager die sterk de nadruk legt op veiligheid. Het heeft functies zoals noodtoegang en veilige notities. 1Password biedt ook een familieplan waarmee meerdere gebruikers wachtwoorden kunnen delen. Het ondersteunt verschillende platforms en biedt integraties met populaire apps.

Sterke punten
checkFamilieplan beschikbaar
checkNoodtoegang functie
checkIntegraties met populaire apps
checkGratis proefversie beschikbaar
Verbeterpunten
warningGratis versie heeft beperkte tijdsduur
warningBeperkte offline toegang
4,8/5,0
star star star star star

NordPass

NordPass is ontwikkeld door het team achter NordVPN en biedt een veilige en gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager. Het genereert sterke wachtwoorden en bewaart ze veilig. NordPass biedt ook functies zoals gegevensimport, veilige notities en tweestapsverificatie. Het biedt ondersteuning voor meerdere platforms en synchronisatie tussen apparaten.

Sterke punten
checkGemaakt door NordVPN team
checkTweestapsverificatie
checkVeilige notities
checkGratis proefversie beschikbaar
Verbeterpunten
warningGeen formuliervulling
warningGeen noodtoegang
4,4/5,0
star star star star star

RoboForm

RoboForm is een populaire wachtwoordmanager die veilige opslag en beheer van wachtwoorden biedt. Het biedt sterke encryptie en veilige opslag van wachtwoorden. RoboForm kan wachtwoorden automatisch invullen en synchroniseren tussen apparaten. Het biedt ook veilige notities, formulieren invullen, en een wachtwoordgenerator.

Sterke punten
checkFormulieren automatisch invullen
checkSynchronisatie tussen apparaten
checkSterke encryptie
checkGratis proefversie beschikbaar
Verbeterpunten
warningVerouderde interface
warningGeen darkwebmonitoring
4,2/5,0
star star star star star

Keeper

Keeper is een krachtige wachtwoordmanager die ook beveiligde opslag voor bestanden biedt. Het heeft een breed scala aan functies en sterke encryptie. Keeper biedt ook noodtoegang, zodat je familie toegang kan krijgen tot je wachtwoorden in geval van nood. Het ondersteunt verschillende platforms en biedt integraties met andere beveiligingstools.

Sterke punten
checkBeveiligde bestandsopslag
checkNoodtoegang voor familie
checkIntegratie met beveiligingstools
checkGratis proefversie beschikbaar
Verbeterpunten
warningHogere kosten
warningBeperkte offline toegang
4,0/5,0
star star star star star

Bitdefender

Bitdefender biedt naast zijn antivirusproducten ook een wachtwoordmanager. Het biedt sterke encryptie en veilige opslag van wachtwoorden. Bitdefender Password Manager kan wachtwoorden automatisch invullen en synchroniseren tussen apparaten. Het biedt ook veilige notities en een wachtwoordgenerator.

Sterke punten
checkAutomatisch wachtwoord invullen
checkSynchronisatie tussen apparaten
checkSterke encryptie
checkGratis proefversie beschikbaar
Verbeterpunten
warningGeen noodtoegang
warningBeperkte integraties
3,7/5,0
star star star star star

Sticky Password

Sticky Password biedt zowel gratis als premium wachtwoordbeheeropties. Het biedt sterke encryptie en veilige opslag van wachtwoorden. Sticky Password kan wachtwoorden automatisch invullen en synchroniseren tussen apparaten. Het biedt ook veilige notities en een wachtwoordgenerator. Daarnaast ondersteunt het biometrische authenticatie.

Sterke punten
checkGratis en premium opties
checkBiometrische authenticatie
checkAutomatisch invullen
checkSterke encryptie
Verbeterpunten
warningBeperkte klantenservice
warningGeen darkwebmonitoring
3,7/5,0
star star star star star

Norton

Norton Password Manager is onderdeel van de Norton beveiligingssuite. Het biedt veilige opslag en beheer van wachtwoorden. Norton Password Manager kan wachtwoorden automatisch invullen en synchroniseren tussen apparaten. Het biedt ook een wachtwoordgenerator en beveiligingsmeldingen.

Sterke punten
checkDeel van Norton Suite
checkBeveiligingsmeldingen
checkAutomatisch wachtwoord invullen
checkGratis proefversie beschikbaar
Verbeterpunten
warningBeperkte functies
warningGeen noodtoegang
2,8/5,0
star star star star star

Bitwarden

Bitwarden is een open-source wachtwoordmanager die zowel gratis als betaalde opties biedt. Het staat bekend om zijn sterke beveiliging en transparantie. Bitwarden slaat je wachtwoorden op in een versleutelde vorm, zodat alleen jij er toegang toe hebt. Het biedt ook mogelijkheden voor zelfhosting en teambeheer.

Sterke punten
checkOpen-source wachtwoordmanager
checkZelfhosting mogelijk
checkSterke beveiliging
checkGratis versie beschikbaar
Verbeterpunten
warningGeen noodtoegang
warningComplexe interface
1,8/5,0
star star star star star

LastPass

LastPass is een populaire wachtwoordmanager die sterke wachtwoorden genereert maar al meerdere keren is gehackt. Het biedt zowel gratis als premium opties met extra functies. LastPass kan wachtwoorden synchroniseren tussen verschillende apparaten en biedt tweestapsverificatie voor extra veiligheid. Het biedt ook veilige notities en wachtwoordaudits.

Sterke punten
checkSterke wachtwoordgenerator
checkSynchronisatie tussen apparaten
checkVeilige notities
checkGratis versie beschikbaar
Verbeterpunten
warningSlechte reputatie door hacks
warningBeperkte klantenservice

Veelgemaakte fouten

Bij het gebruik van wachtwoorden worden vaak fouten gemaakt die je accounts kwetsbaar maken voor hackers. Hier zijn de meest voorkomende fouten en waarom je ze moet vermijden om je online veiligheid te verbeteren.

Hergebruik van wachtwoordenexpand_more

Als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, kunnen hackers met één wachtwoord toegang krijgen tot al je accounts. Dit verhoogt het risico op identiteitsdiefstal en verlies van persoonlijke gegevens.

Gebruik van zwakke wachtwoordenexpand_more

Eenvoudige wachtwoorden zoals “123456” of “password” zijn makkelijk te raden. Zwakke wachtwoorden bieden hackers een gemakkelijke toegang tot je accounts. Gebruik altijd een combinatie van letters, cijfers en symbolen.

Korte wachtwoordenexpand_more

Korte wachtwoorden zijn sneller te kraken door brute force-aanvallen. Een wachtwoord van minstens twaalf tekens maakt het moeilijker voor hackers om je wachtwoord te raden en toegang te krijgen tot je accounts.

Geen gebruik van Multi-Factor Authentication (MFA)expand_more

MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door een tweede vorm van verificatie te vereisen. Zonder MFA kunnen hackers gemakkelijker inbreken, zelfs als ze je wachtwoord hebben. Zet MFA aan voor extra veiligheid.

Gebruik van voorspelbare patronenexpand_more

Het gebruik van persoonlijke informatie of eenvoudige patronen maakt je wachtwoorden voorspelbaar. Hackers kunnen makkelijk raden wat je wachtwoord is. Vermijd bekende gegevens zoals je geboortedatum of naam.

Niet regelmatig veranderen van wachtwoordenexpand_more

Als je wachtwoorden niet regelmatig wijzigt, verhoog je het risico dat ze gekraakt worden. Wachtwoorden kunnen na verloop van tijd uitgelekt zijn. Verander je wachtwoorden regelmatig om je accounts veilig te houden.

Opslaan van wachtwoorden in onveilige documentenexpand_more

Wachtwoorden opslaan in onversleutelde documenten is risicovol. Als iemand toegang krijgt tot deze bestanden, heeft hij direct toegang tot al je accounts. Gebruik een wachtwoordmanager voor veilige opslag.

Delen van wachtwoordenexpand_more

Wachtwoorden delen met anderen verhoogt het risico op ongeautoriseerde toegang. Zelfs mensen die je vertrouwt kunnen per ongeluk je wachtwoord delen of het opslaan op een onveilige manier. Houd je wachtwoorden altijd privé.

Geen gebruik van wachtwoordmanagersexpand_more

Een wachtwoordmanager helpt bij het maken en beheren van sterke wachtwoorden. Zonder wachtwoordmanager gebruik je waarschijnlijk zwakkere wachtwoorden. Een wachtwoordmanager zorgt voor veilige en unieke wachtwoorden voor al je accounts.

Gebruik van oude wachtwoordenexpand_more

Het hergebruiken van oude wachtwoorden na een wijziging vermindert de effectiviteit van je beveiliging. Hackers kunnen je oude wachtwoorden gebruiken om toegang te krijgen. Gebruik altijd nieuwe, unieke wachtwoorden.

veelgemaakte fouten met wachtwoorden

De dreiging van cyberaanvallen is reëel en neemt toe

In Nederland zijn er diverse voorbeelden van ernstige beveiligingsincidenten waarbij zwakke wachtwoorden een rol speelden. Deze incidenten laten zien dat de dreiging van cyberaanvallen reëel is en hoe belangrijk het is om sterke wachtwoorden te gebruiken en adequate beveiligingsmaatregelen te nemen. Hieronder vind je een overzicht van enkele bekende hackincidenten in Nederland, waarbij zwakke wachtwoorden de oorzaak waren. Deze voorbeelden benadrukken de noodzaak van goede wachtwoordbeveiliging om jezelf en je organisatie te beschermen tegen cyberdreigingen.

Gemeente Hof van Twente (2020)expand_more

Beschrijving:
Gemeente Hof van Twente werd getroffen door ransomware. Hackers gebruikten het wachtwoord “Welkom2020”.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiligingsmaatregelen.

Grote Clubactie (2020)expand_more

Beschrijving:
Inloggegevens van duizenden deelnemers werden gelekt.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiligingsmaatregelen.

Jeugdserver.nl Hack (2020)expand_more

Beschrijving:
De gegevens van duizenden kinderen en jongeren werden gestolen door een hack op de website Jeugdserver.nl.

Oorzaak:
Slecht beveiligde wachtwoorden en verouderde beveiligingssoftware.

Ticketcounter Hack (2020)expand_more

Beschrijving:
Hackers kregen toegang tot de gegevens van honderdduizenden klanten van het Nederlandse bedrijf Ticketcounter.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiliging van klantgegevens.

UWV Phishing Incident (2020)expand_more

Beschrijving:
Medewerkers van het UWV werden doelwit van phishing-aanvallen, waardoor gevoelige gegevens werden gelekt.

Oorzaak:
Gebruik van zwakke en hergebruikte wachtwoorden door medewerkers.

Parkeerservice Hack (2021)expand_more

Beschrijving:
Hackers kregen toegang tot de gegevens van parkeerders in verschillende Nederlandse steden.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en onvoldoende versleuteling van gegevens.

Universiteit van Maastricht (2019)expand_more

Beschrijving:
Universiteit van Maastricht werd getroffen door ransomware. Hackers gebruikten het wachtwoord “Welkom123”.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiligingsmaatregelen.

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) Hack (2019)expand_more

Beschrijving:
Hackers verkregen toegang tot de systemen van de HAN en stalen persoonlijke gegevens van studenten en medewerkers.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiligingsprotocollen.

Gemeente Arnhem Hack (2018)expand_more

Beschrijving:
Persoonlijke gegevens van burgers werden gestolen door een inbraak in de IT-systemen van de gemeente Arnhem.

Oorzaak:
Onvoldoende beveiliging en gebruik van zwakke wachtwoorden.

Gemeente Almelo (2018)expand_more

Beschrijving:
Gegevens van honderden ambtenaren werden gestolen door een datalek.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiligingsmaatregelen.

Rijksuniversiteit Groningen (2018)expand_more

Beschrijving:
Hackers kregen toegang tot de systemen van de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij persoonlijke en onderzoeksgegevens werden gestolen.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiligingsmaatregelen.

Ziggo Data Breach (2016)expand_more

Beschrijving:
Gegevens van duizenden klanten werden gestolen door een hackaanval op de servers van Ziggo.

Oorzaak:
Slecht beveiligde wachtwoorden en onvoldoende beveiligingsmaatregelen.

RTL Nederland Hack (2016)expand_more

Beschrijving:
Gegevens van RTL-medewerkers en gebruikers werden gestolen door een beveiligingslek.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiligingsmaatregelen.

KPN Hack (2012)expand_more

Beschrijving:
Hackers kregen toegang tot de klantgegevens van KPN door zwakke wachtwoorden en slecht beveiligde servers.

Oorzaak:
Onvoldoende wachtwoordbeveiliging en verouderde beveiligingsprotocollen.

DigiNotar Hack (2011)expand_more

Beschrijving:
DigiNotar, een Nederlandse certificaatautoriteit, werd gehackt en vertrouwenscertificaten werden gestolen.

Oorzaak:
Zwakke wachtwoorden en verouderde beveiligingsmaatregelen leidden tot een grootschalige inbreuk op de veiligheid van digitale certificaten.

Toekomst van wachtwoordbeveiliging

De toekomst van wachtwoordbeveiliging kent toenemende bedreigingen maar ziet er ook veelbelovend uit met nieuwe technologieën en methoden die worden ontwikkeld.

Verhoogde gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheidexpand_more

Verwachting: 1-2 jaar

Authenticatieoplossingen zullen meer gericht zijn op gebruiksgemak en toegankelijkheid voor een breder publiek, inclusief mensen met beperkingen.

Verbeterde wachtwoordmanagersexpand_more

Verwachting: 1-2 jaar

Wachtwoordmanagers zullen gebruiksvriendelijker en veiliger worden met functies zoals automatische 2FA-integratie.

Grotere adoptie van multifactor authenticatie (MFA)expand_more

Verwachting: 1-3 jaar

MFA zal de norm worden voor de meeste online diensten en applicaties, wat zorgt voor een verhoogde beveiliging.

Geavanceerde phishing-aanvallenexpand_more

Verwachting: 1-3 jaar

Phishing-aanvallen zullen geavanceerder worden, waardoor sterkere beveiligingsmaatregelen nodig zijn om wachtwoorden te beschermen.

Integratie van kunstmatige intelligentieexpand_more

Verwachting: 2-4 jaar

AI zal helpen bij het detecteren van verdachte activiteiten en het versterken van authenticatiemethoden voor wachtwoordbeveiliging.

Verplichte wachtwoordveranderingenexpand_more

Verwachting: 2-4 jaar

De verplichting om wachtwoorden regelmatig te veranderen zal afnemen door de adoptie van sterkere beveiligingsmethoden.

Toename van biometrische verificatieexpand_more

Verwachting: 3-5 jaar

Gebruik van gezichtsherkenning, vingerafdrukken, en iris-scans zal aanzienlijk toenemen als wachtwoordvervangende methoden.

Gebruik van FIDO2 standaardexpand_more

Verwachting: 3-5 jaar

De FIDO2 standaard voor wachtwoordloze authenticatie zal breder geaccepteerd en toegepast worden.

Vervanging door gedragsbiometrieexpand_more

Verwachting: 5-7 jaar

Analyse van gebruikersgedrag zoals typen en muisbewegingen zal wachtwoorden vervangen voor extra beveiligingslagen.

Volledig wachtwoordloze authenticatieexpand_more

Verwachting: 5-10 jaar

Organisaties zullen overstappen naar volledig wachtwoordloze methoden zoals biometrische identificatie en beveiligingstokens.

Conclusie

Sterke wachtwoorden en goed wachtwoordbeheer zijn essentieel om je online veiligheid te waarborgen. Door de tips en tools in dit artikel te gebruiken, kun je jezelf beter beschermen tegen hackers en andere online bedreigingen. Vergeet niet om altijd op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wachtwoordbeveiliging. Blijf je wachtwoorden regelmatig bijwerken en gebruik waar mogelijk tweestapsverificatie om je accounts extra te beveiligen.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management
Cursus Time Management
Cursus Time Management
Bereik meer met minder moeite.
Bereik meer met minder moeite.
Ook incompany en maatwerk.
Ook incompany en maatwerk.