Kanban methode: betekenis en uitleg

Hoe pas je de kanban methode toe?

Informatie aanvragen

cursus mindmappen training mindmapping

De Kanban methode is visueel

De Kanban methode is, kort door de bocht geformuleerd, het werken met een visuele takenlijst. In de cursus time management leren cursisten dat het werken met een takenlijst 30% meer productiviteit oplevert. De Kanban methode is heel effectief.

 

De Kanban methode op jezelf toepassen

Hoe pas je de Kanban methode op jezelf toe? Op een Kanban canvas organiseer je al jouw taken. Alle actiepunten leg je erop vast. Je organiseert je hele leven, dus werk en privé bij elkaar. Het doel is een goede balans tussen werk en privé creëren.

  De 5 kolommen van een Kanban canvas

  Je werkt met een Kanban canvas. Een Kanban canvas toepassen is makkelijk. Je hebt een groot vel papier (of een whiteboard) met geeltjes nodig of software zoals Trello. Je werkt met 5 kolommen:

  1. Verantwoordelijkheden,
  2. Taken,
  3. Gaan doen,
  4. Aan het doen,
  5. Gereed.

   

  Jouw ideale workload komt in kolom 4. Kolom 4 wordt aangevuld wanneer taken gereed zijn en dus verplaatsen naar Kolom 5. Pas als een taak uit de vierde kolom verplaatst naar de vijfde kolom komt er vanuit de derde kolom een taak in de vierde kolom bij.

   

  Meer overzicht met Personal Kanban

  De Kanban methode kun je in groepsverband en op individueel niveau toepassen. Wanneer je het individueel toepast creëer je overzicht over heel je leven. Dat wil zeggen werk en privé gecombineerd. De term die daarvoor wordt gebruikt is personal kanban.

   

  Voordelen van de Kanban methode

  • Altijd inzicht in je workload
  • Minder risico op te hoge werkdruk
  • Je herkent jouw sterke en zwakke punten: voortgang wordt inzichtelijk

  Je werkt met een visueel systeem, dus je kunt op tijd ingrijpen voordat taken moeten worden geëscaleerd. De methodiek is ook heel geschikt om slim samen te werken. Dat kan ook op afstand en digitaal met een tool als Trello.

  Het is op individueel niveau heel geschikt als time management methode die zich onderscheid doordat visueel inzichtelijk wordt gemaakt wat de voortgang van acties en taken zijn.

   

  Download jouw Kanban Canvas

  Je kunt meteen beginnen met de Kanban methode. Via deze link kun je jouw Kanban canvas (pdf) met uitleg downloaden. Print een aantal exemplaren bij een repro zo groot mogelijk uit. Denk aan A1 of ABRI formaat. 

   

  Ontvang gratis tips