Visuele hiërarchie in je tekening gebruiken

Visuele hiërarchie helpt je om de kijker informatie waar te nemen op de manier waarop jij dat wil.
visuele hiërarchie

Ontwikkel een rangorde in je visual. Wat is belangrijk, wat minder en wat is niet belangrijk. Denk in elementen als ‘gewicht’. Wat belangrijker is zwaarder. Kleine, lichte en of ‘lege’ elementen komen als minder belangrijk over. 

Als we tekenen vergelijken met praten, denk dan aan een verteller die in plaats van luid praat begint te fluisteren om spanning te creëren en je aandacht op te eisen. Het visuele equivalent hiervan zou veel witruimte kunnen zijn. Als je praat en je gebruikt veel woorden die tegenstrijdigheden aangeven (bv maar, aan de andere kant etc), kan het gebruik van contrast een logisch zichtbare manier zijn om die tegenstrijdigheden uit te drukken.

De volgende vuistregels kun je volgen om visuele hiërarchie aan te brengen in je visual:

1. De titel heeft veel aandachtswaarde en staat ‘boven’ alle andere inhoud.

2. Wat belangrijker is zwaarder. Kleine, lichte en of ‘lege’ elementen komen als minder belangrijk over. 

3. Pijlen en kaders zijn een ondersteuning van de inhoud. Ze mogen niet afleiden door te veel aandacht te trekken of strijden om aandacht met informatieve elementen. Ze kunnen worden gebruikt als begeleiding, om lezers te leiden of om verschillende gebieden in  je tekening te verdelen.

4. Als je iets fluisterend zou uitleggen of als je ergens niet zeker van bent, gebruik dan dunne en grijze en of gestippeldelijnen.

5. Gebruik kleur om kleine accenten te geven. Overdrijf kleurgebruik niet. Voeg geen kleur toe aan elk element, dan verliest het zijn kracht.


Leestip: Sketchnote Handbook Illustrated Guide

Het Sketchnote-handboek legt aan de hand van illustraties praktische sketchnote-technieken uit voor het maken van visuele aantekeningen. Auteur Mike Rohde pakt tekenangst aan door stap voor stap te laten zien hoe je snel mensen, gezichten, letters en eenvoudige objecten kunt tekenen voor effectieve en snelle schetsnotities. Uiteraard kun je ook een cursus Zakelijk Tekenen boeken voor jou en je collega’s.


Contactformulier

Wil je meer uit jezelf halen?

Wil je meer uit jezelf halen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This