IQ test / intelligentietest

Solliciteer jij naar de baan van je dromen? Als je oefent met een IQ test verbeter je jouw kansen!
Door: Bas Hoorn

Wil je jezelf goed voorbereiden op de sollicitatieprocedure voor je droombaan? Weet dan dat je positieve invloed kunt uitoefenen op de uitkomst van de IQ test die deel uitmaakt van het selectieproces? Hoe? Door te oefenen! Een intelligentietest is een van de meest erkende en gerespecteerde beoordelingsinstrumenten in de industrie. Echter, de kosten kunnen oplopen in de honderden euro’s. Je kunt echter voor minder dan € 30 euro oefenen met een professionele test die gerichte vragen bevat die je denkvermogen uitdagen en je een nauwkeurig beeld geven van je sterke en zwakke punten.

Waarom oefenen met een IQ test?

Als je jouw kansen op een baan wilt vergroten of je carrière naar een hoger plan wilt tillen, dan kan oefenen met een IQ test een prima manier zijn. Je raakt vertrouwd met de manier van vragen stellen en je bent ook je brein aan het trainen. Het is dan wel belangrijk dat je oefent met een intelligentietest die is ontworpen door deskundigen en ook veel wordt gebruikt door grote werkgevers en assessmentbureaus. Je bent dan voorbereid op vragen die deze organisaties mogelijk ook in hun tests gebruiken. Het is een heel goede manier om je voor te bereiden op een belangrijke sollicitatie. Bovendien heeft het je een nauwkeuriger inzicht in je sterke en zwakke punten. Dit geeft je een belangrijke voorsprong op andere kandidaten, en helpt je je carrière naar een hoger niveau te tillen.

Hoe is IQ verdeeld over de bevolking?

Het gemiddelde IQ wordt uitgedrukt met het getal 100. Dit is een indexcijfer. Dit houdt in dat iemand met een IQ van 100 in Nederland minder intelligent kan zijn dan iemand met een IQ van 100 in Hong Kong. Feitelijk is dit ook het geval: Inwoners van Hong Kong scoren gemiddeld 5 punten hoger dan inwoners van Nederland. Dus een IQ van 100 in Hong Kong is gelijk aan een IQ van 105 in Nederland. Stel dat we even groot representaties aantal inwoners van Hong Kong en Nederland samenvoegen in één groep dan kun je stellen dat de gemiddelde intelligentie in vergelijking tot Nederland 102,5 en in vergelijking tot Hong Kong 97,5 is. Het IQ is dus niet alleen afhankelijk van het individu maar ook van de groep waar het individu deel van uitmaakt en dat als grondslag wordt genomen.

1280px IQ distribution.svg

Hoe wordt een IQ score gekwalificeerd?

IQ van minder dan 55
Ernstig tot matig zwakzinnig
IQ tussen 55 en 70
Licht zwakzinning
IQ tussen 70 en 85
Zwakbegaafd
IQ tussen 85 en 115
Gemiddeld

IQ tussen 115 en 130
Begaafd
IQ tussen 130 en 145
Hoogbegaafd
IQ van meer dan 145
Geniaal

Het gemiddelde IQ van studenten op een Nederlandse universiteit is 115. Dit zijn dus studenten met een gemiddeld tot begaafd intelligentieniveau. Dit wil dus niet zeggen dat iemand met een voltooide universitaire opleiding heel intelligent is. Evenmin wil dit zeggen dat iemand die niet universitair geschoold is niet intelligent is. Uiteraard is een gedegen intelligentie nodig om een universitaire opleiding te voltooien maar dat is niet het enige. Je zal ook goed moeten kunnen plannen en over studievaardigheden moeten beschikken.

Een veelvoorkomend probleem van mensen met een heel hoge intelligentie is dat ze niet goed hebben geleerd hoe ze moeten leren omdat heel lang lesstof lang makkelijk te begrijpen was. Tegelijkertijd hebben leeftijdgenoten met een minder hoge intelligentie wel geleerd hoe ze lesstof moeten leren. Een heel hoog IQ is dus geen garantie op een succesvolle academische carrière. Niet ontoevallig zijn er onder de leden hoogbegaafdenvereniging Mensa veel mensen die geen academische opleiding hebben voltooid en pas op latere leeftijd achter hun heel hoge intelligentie zijn gekomen.

Omgekeerd geldt dat werk- en denkniveau niet alleen maar worden aangetoond door een voltooide opleiding. Kennis en werkervaring zijn in sommige beroepsgroepen veel doorslaggevender dan een formeel voltooide opleiding. Dit geldt zeker voor zogenaamde schaarsteberoepen waar formele kennis een minder doorslaggevende rol speelt dan probleemoplossend vermogen en ondernemerschap. Een IQ test tezamen met een persoonlijkheidstest maakt dan vaak deel uit van de selectieprocedure. Een intelligentietest toont namelijk aan wat iemands potentieel is.

Is een IQ test onzin?

Nee, het tegenovergestelde is aangetoond. Laten we eerst beginnen bij het begin. Mensen met een hoge intelligentie doen het beter dan minder intelligente mensen, zelfs in functies waarvoor geen specifieke scholing nodig is. Academici met een hoge intelligentie doen het beter dan academici met een lagere intelligentie. Mensen met een hoge intelligentie zijn beter in staat om zich snel nieuwe kennis eigen te maken, logisch te redeneren, van een afstand naar dingen te kijken, zaken in perspectief te zien, en hoofd- en bijzaken te scheiden. Uitgerekend dat wordt gemeten door een intelligentietest. Dit is ook de reden waarom organisaties een IQ test gebruiken om erachter te komen of een kandidaat geschikt is. Het is dus slim om je goed voor te bereiden en om te oefenen met een echte IQ test. Zeer waarschijnlijk doen andere kandidaten dat namelijk ook.

Hoe is deze betrouwbare IQ test opgebouwd?

Deze IQ test is een uitgebreide beoordeling die verschillende aspecten van je intelligentie en cognitieve vermogens beoordeelt. Hij bestaat uit een reeks uitdagende vragen die ontworpen zijn om verschillende gebieden van je cognitieve vermogen te testen, zoals logica, probleemoplossing, ruimtelijk redeneren, verbale vaardigheden, en meer. Je moet de test voltooien in 45 minuten

Duidelijke instructies

Elke vraag wordt voorafgegaan door een goede instructie zodat je weet wat voor soort taak je moet uitvoeren. De test is namelijk samengesteld uit items van verschillende intelligentiedomeinen en bestrijkt een breed scala aan vaardigheidsniveaus. Dit maakt een nauwkeuriger beoordeling van je werkelijke IQ mogelijk. De verschillende soorten vragen zijn logisch gegroepeerd en kent een variatie in de moeilijkheidsgraad als je door de test gaat. Zo kun je je vaardigheden op elk gebied nauwkeurig peilen en vaststellen welke gebieden verbetering behoeven. Deze IQ test is ontworpen door deskundigen op dit gebied en wordt gebruikt door grote werkgevers en erkende beoordelingsbureaus. De uitkomst van de test is zeer nauwkeurig.

Je ziet altijd hoeveel tijd je nog over hebt

Een IQ test meet onder andere jouw probleemoplossend vermogen. Daarbij hoort dat je een vraagstuk binnen een bepaalde tijd kunt oplossen. Daarom duurt de test maximaal 45 minuten. Om je houvast te geven kun je steeds zien hoeveel tijd je nog hebt, zodat je optimaal met je tijd omgaat tijdens het maken van de test. Een praktische tip: blijf niet te lang hangen bij een vraag en zorg er eerst voor dat je vragen die je makkelijk kunt beantwoorden zo snel mogelijk voltooit. Op deze manier blijft er meer tijd over voor de moeilijke vragen en zorg je ervoor dat je optimaal scoort met deze IQ test.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward