Breintraining: definitie, betekenis en uitleg

Breintraining maakt je productiever en vitaler. Zakelijke vormen van breintraining zijn snellezen en mindmapping. Train je brein en bereik meer met minder moeite!
Door: Bas Hoorn

Breintraining is een effectieve methode om je hersenen te stimuleren en actiever te maken. Het draagt bij aan een verhoogde productiviteit en vitaliteit. Zakelijke vormen van breintraining omvatten technieken zoals snellezen en mindmapping. Door je brein te trainen, kun je informatie sneller verwerken, je geheugen verbeteren en zelfs de veroudering van je brein vertragen. Het is niet alleen gunstig voor persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor professionele groei en gezondheid op de lange termijn.

Train je hersenen

Breintraining maakt je productiever

Breintraining maakt je productiever en vitaler. Je hersenen trainen heeft namelijk tot gevolg dat je brein actiever wordt en sneller gaat werken. Het stelt als het ware de veroudering van je brein uit. Je kunt meer onthouden, sneller informatie uit je geheugen halen en het heeft (beperkte) invloed op je intelligentie.

Simpele breintraining oefeningen

Breintraining en soep eten

Doe nieuwe dingen en eet je soep niet met een vork

Breintraining hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat erom dat je je brein prikkelt en aan het werk zet. Dit bereik je door nieuwe dingen te doen.

Tip: gebruik alledaagse handelingen voor je breintraining

Een makkelijke manier om je brein te trainen is om bij simpele dagelijkse bezigheden en handelingen links en rechts om te wisselen. Op die manier activeer je namelijk een ander gebied in je hersenen. De linkerhelft van je brein stuurt de rechterkant van je lichaam aan. Stel dat je rechtshandig bent: Je eet soep met je rechterhand, schrijft met rechts, poetst je tanden met rechts et cetera. Als je je soep ineens met je linkerhand eet of bij het avondeten mes en vork omwisselt activeer en stimuleer je een ander gebied in je andere hersenhelft. Tip: in het geval je telefoonverslaafd bent. Je kunt ook gebruik maken van sites als neurocampus of apps op je smartphone. Daar zijn allerlei oefeningen en leuke tests om je brein te trainen.

Zakelijke breintraining

snellezen als een vorm van breintraining

Een zakelijke breintraining

Een manier om breintraining te combineren met werk is het maken van mindmaps en snelleestechnieken toepassen. Dti kun je leren in een cursus mindmappen en een cursus snellezen. Bovendien helpt een dergelijke training ook om meer te bereiken in je werk of tijdens het studeren. Het is aangetoond dat als kunt snellezen en effectieve notities maakt in de vorm van mindmaps, je over meer dossierkennis beschikt en een beter inzicht verkrijgt in voor jou relevante vraagstukken. Je kunt oefenen met snellezen door tekst op een efficiëntere manier aan te wijzen. Even nog een tip: als je op kauwgom kauwt mompel je niet mee met de tekst. Als je jouw brein flink aan het werk zet draagt dat bij aan vitaliteit op latere leeftijd. Er is dus naast tijdwinst ook sprake van flinke gezondheidswinst.

Slaap voldoende

Rust na breintraining

Elke training vraagt om rust

Mensen hebben 7 tot 8 uren slaap per nacht nodig. Slechts 1% à 2% van de wereldbevolking functioneert goed in het dagelijks leven met slechts 4 uren slaap per nacht. Voor de meeste mensen zorgt te weinig slaap voor een verhoogde kans op hartaanvallen of klachten van depressieve aard. Slaaptekort leidt tot een significante daling van het IQ. Het is zelfs door middel van IQ tests aangetoond dat het er zelfs op lijkt dat er sprake is van een leerstoornis. Zorg dus voor een goede slaaphygiëne.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Mindmappen
Cursus Mindmappen
Cursus Mindmappen
Orden snel en slim je gedachten.
Orden snel en slim je gedachten.
Ook incompany en maatwerk.
Ook incompany en maatwerk.