Wat is een visie? Een simpele uitleg

Visie. Wat is een visie? De situatie waarin de organisatie zich in de toekomst wil bevinden, uitgedrukt als fundamenteel doel of strategische richting.
wat is een visie?

Vanuit een visie geef je de missie vorm

Een visie is de stip op de horizon

Visie, missie en strategie worden vaak met elkaar verward. De visie geeft de situatie weer waarin jij en/of jouw organisatie zich in de toekomst wil bevinden. Vaak wordt het uitgedrukt in fundamentele doelen. Met doelen kun je namelijk strategisch richting geven aan je organisatie en jezelf. Het kunnen ontwikkelen van een visie is daarom een van de belangrijke onderwerpen in een leiderschapstraject en training Timemanagement.

Visie: de concrete toekomstdroom

Naar buiten gericht streven

Wat is een visie inspiratie een droom
Een visie heeft betrekking op de lange termijn, je zou het de toekomstdroom van de organisatie of het individu kunnen noemen. Het beschrijft soms zelfs hoe organisaties de wereld graag zouden willen zien. Denk aan de uitdrukking: “een wereld zonder armoede”. Het streven is naar buiten gericht. De visie drukt uit wat we voor de wereld om ons heen, klanten en/of mensen om wie we geven willen betekenen. De vraag die dus centraal staat is: “Wat willen we bereiken voor anderen?”. Samen met de missie helpt een visie je om je in je dagplanning de juiste prioriteiten te stellen.

Tip 1

Denk na over jouw persoonlijke visie

Je kunt dat op allerlei aspecten van het leven toepassen. Je zal merken dat het daarna een stuk makkelijker wordt om te bepalen waar je jezelf wel en niet betrokken bij voelt en waar je invloed op uit wilt gaan oefenen. Formuleer je visie kort en bondig. Denk aan bijvoorbeeld:

– Een rechtvaardige samenleving voor mensen en dieren
– Ik geloof er in dat ik op de wereld ben om bij te dragen aan wereldvrede
– On Her Majesty’s Secret Service

Tip 2

Laat je inspireren door Simon Sinek

Als je het moeilijk vind om een visie te ontwikkelen zou kun je het boek Begin met het waarom van Simon Sinek lezen.

Microsoft, War Child en Apple

Drie visie voorbeelden

Wat is een visie WarChild
Een voorbeeld van een bedrijf met een duidelijke toekomstvisie is Microsoft: op elk bureau hoort een computer te staan met Microsoft software. Een ander voorbeeld is van War Child: een toekomst in vrede voor kinderen in oorlogsgebieden. Ze willen – op psychosociaal vlak – de oorlog uit kinderen halen. Het vision statement van Apple is letterlijk:“We believe that we are on the face of the earth to make great products and that’s not changing. “

Een missie komt voort uit een visie

Verschil met ‘missie’

Wat is een visie en wat is een missie?
Een belangrijk verschil is dat de missie gericht is op waar de organisatie voor staat; de identiteit en waarden. Het is als het ware de tastbare vertaling. Een missie drukt fundamentele doelstellingen en verantwoordelijkheden die nodig zijn om de de “toekomstdroom” te kunnen bereiken. De visie daarentegen gaat meer om de toekomst van de organisatie, waar de organisatie voor gaat. Je mag het gerust een toekomstdroom of diepe wens noemen.

Visie formuleren

Gebruik geen jargon

Wat is een visie? Leg het simpel uit!

Probeer de termen missie en visie niet te bombastisch of ingewikkeld te benaderen. Vermijd bij voorkeur jargon en ingewikkelde formuleringen. Voor je dagelijkse productiviteit zou je het ook de stip op de horizon kunnen noemen waar je naartoe werkt en die je helpt om de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Die stip is dan in feite het ijkpunt om te bepalen of je wel effectief werkt. Als je die stip helder voor ogen hebt is het makkelijker om op koers te blijven.

Stimuleer je intrinsieke motivatie

Blijf bij je identiteit

Wat is een visie? Blijf dicht bij je gevoel!

Het is belangrijk dat een visie bij je past. Vaak is dat een kwestie van aanvoelen. Als je er zelf een formuleert helpt het om vanuit je “onderbuikgevoel” te starten. Innerlijke motivatie zorgt ervoor dat je prettiger werkt. Je werkt niet alleen voor een goed salaris. Als je werkt aan wat je belangrijk vindt ervaar je meer werkplezier. Andere voordelen zijn dat je uitstelgedrag reduceert en dat minder werkdruk ervaart. Op termijn verklein je daarmee ook de kans op een burn out.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)

Contactformulier

Wil je meer uit jezelf halen?

Wil je meer uit jezelf halen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This