Visie: betekenis, definitie en uitleg

Wat is een visie? Een visie geeft jou op een inspirerende wijze richting

wat is een visie?

Werk als een PRO!


Werk effectiever en efficiënter na de cursus time management. Krijg grip op je werk en rust in je hoofd. Bereik meer met minder moeite.

Een visie is de stip op de horizon

Een ideaal dat je écht wil bereiken


Visie, missie en strategie worden vaak met elkaar verward. De visie geeft de situatie weer waarin jij en/of jouw organisatie zich in de toekomst wil bevinden.

Vaak wordt het uitgedrukt in fundamentele doelen. Met doelen kun je namelijk strategisch richting geven aan je organisatie en jezelf.

Het kunnen ontwikkelen van een visie is daarom een van de belangrijke onderwerpen in een time management training.

 

Een inspirerend streven

Een goed geformuleerde toekomstdroom


Een visie heeft betrekking op de lange termijn, je zou het de toekomstdroom van de organisatie of het individu kunnen noemen.

Het beschrijft soms zelfs hoe organisaties de wereld graag zouden willen zien. Denk aan de uitdrukking: “een wereld zonder armoede”.

De vraag die dus centraal staat is: “Wat willen we bereiken?”.

 

Drie visie voorbeelden

Microsoft, War Child en Apple


Een voorbeeld van een bedrijf met een duidelijke toekomstvisie is Microsoft: op elk bureau hoort een computer te staan met Microsoft software.

Een ander voorbeeld is van War Child: een toekomst in vrede voor kinderen in oorlogsgebieden. Ze willen -op psychosociaal vlak – de oorlog uit kinderen halen.

Het vision statement van Apple is letterlijk:“We believe that we are on the face of the earth to make great products and that’s not changing.

 

Wat is het verschil met ‘missie’?

Een missie komt voort uit een visie


Een belangrijk verschil is dat de missie gericht is op waar de organisatie voor staat; de identiteit en waarden. Het is als het ware de tastbare vertaling.

Een missie drukt fundamentele doelstellingen en verantwoordelijkheden die nodig zijn om de de “toekomstdroom” te kunnen bereiken.

De visie daarentegen gaat meer om de toekomst van de organisatie, waar de organisatie voor gaat. Je mag het gerust een toekomstdroom of diepe wens noemen.

 

Gebruik geen jargon

Simpel is begrijpen we sneller


Probeer de termen missie en visie niet te bombastisch of ingewikkeld te benaderen. Vermijd bij voorkeur jargon en ingewikkelde formuleringen.

Voor je dagelijkse productiviteit zou je het ook de stip op de horizon kunnen noemen waar je naartoe werkt en die je helpt om de juiste prioriteiten te kunnen stellen.

Die stip is dan in feite het ijkpunt om te bepalen of je wel effectief werkt. Als je die stip helder voor ogen hebt is het makkelijker om op koers te blijven.

 

Blijf dicht bij je gevoel

Stimuleer je intrinsieke motivatie


Het is belangrijk dat een visie bij je past. Vaak is dat een kwestie van aanvoelen. Als je er zelf een formuleert helpt het om vanuit je “onderbuikgevoel” te starten.

Innerlijke motivatie zorgt ervoor dat je prettiger werkt. Je werkt niet alleen voor een goed salaris. Als je werkt aan wat je belangrijk vindt ervaar je meer werkplezier.

Andere voordelen zijn dat je uitstelgedrag reduceert en dat minder werkdruk ervaart. Op termijn verklein je daarmee ook de kans op een burn out.

Gerelateerde trainingen

Veel bezoekers zijn geïnteresseerd in een van onderstaande cursussen:

Cursus time management met Outlook | 2-daagse training

Leer effectief en efficient werken in combinatie met MS Outlook. Vraag informatie aan voor de cursus time management met Outlook.

Open training time management | 2-daagse training

In de cursus time management leer je effectief en efficiënt werken. Je bereikt meer resultaten met minder moeite en je voorkomt onnodige werkdruk.

Open training
Incompanytraining

Gratis training timemanagement | E-learning

In de gratis cursus time management leer via een app op je smartphone. Leer doelen formuleren, prioriteiten stellen en breinvriendelijk werken.