Wat is een visie? Betekenis en uitleg

Wat is een visie? Een visie geeft jou op een inspirerende wijze richting.

wat is een visie?

Een visie is de stip op de horizon

Visie Missie Doelen Time management AIM-methode-optimaal

Vanuit een visie geef je de missie vorm en formuleer je doelen


Visie, missie en strategie worden vaak met elkaar verward. De visie geeft de situatie weer waarin jij en/of jouw organisatie zich in de toekomst wil bevinden.

Vaak wordt het uitgedrukt in fundamentele doelen. Met doelen kun je namelijk strategisch richting geven aan je organisatie en jezelf.

Het kunnen ontwikkelen van een visie is daarom een van de belangrijke onderwerpen in een leiderschapstraject en timemanagement training.

Inspirerend streven

Wat is een visie inspiratie een droom

Visie: de concrete toekomstdroom


Een visie heeft betrekking op de lange termijn, je zou het de toekomstdroom van de organisatie of het individu kunnen noemen.

Het beschrijft soms zelfs hoe organisaties de wereld graag zouden willen zien. Denk aan de uitdrukking: “een wereld zonder armoede”.

De vraag die dus centraal staat is: “Wat willen we bereiken?”.

Tip: Denk na over jouw persoonlijke visie

Je kunt dat op allerlei aspecten van het leven toepassen. Je zal merken dat het daarna een stuk makkelijker wordt om te bepalen waar je jezelf wel en niet betrokken bij voelt en waar je invloed op uit wilt gaan oefenen. Formuleer je visie kort en bondig. Denk aan bijvoorbeeld:

– Een rechtvaardige samenleving voor mensen en dieren
– Ik geloof er in dat ik op de wereld ben om bij te dragen aan wereldvrede
– On Her Majesty’s Secret Service

Drie voorbeelden van een visie

Wat is een visie WarChild

Microsoft, War Child en Apple


Een voorbeeld van een bedrijf met een duidelijke toekomstvisie is Microsoft: op elk bureau hoort een computer te staan met Microsoft software.

Een ander voorbeeld is van War Child: een toekomst in vrede voor kinderen in oorlogsgebieden. Ze willen – op psychosociaal vlak – de oorlog uit kinderen halen.

Het vision statement van Apple is letterlijk:“We believe that we are on the face of the earth to make great products and that’s not changing.

Verschil met ‘missie’?

Wat is een visie en wat is een missie?

Een missie komt voort uit een visie


Een belangrijk verschil is dat de missie gericht is op waar de organisatie voor staat; de identiteit en waarden. Het is als het ware de tastbare vertaling.

Een missie drukt fundamentele doelstellingen en verantwoordelijkheden die nodig zijn om de de “toekomstdroom” te kunnen bereiken.

De visie daarentegen gaat meer om de toekomst van de organisatie, waar de organisatie voor gaat. Je mag het gerust een toekomstdroom of diepe wens noemen.

Gebruik geen jargon

Wat is een visie? Leg het simpel uit!

Simpel begrijpen we sneller


Probeer de termen missie en visie niet te bombastisch of ingewikkeld te benaderen. Vermijd bij voorkeur jargon en ingewikkelde formuleringen.

Voor je dagelijkse productiviteit zou je het ook de stip op de horizon kunnen noemen waar je naartoe werkt en die je helpt om de juiste prioriteiten te kunnen stellen.

Die stip is dan in feite het ijkpunt om te bepalen of je wel effectief werkt. Als je die stip helder voor ogen hebt is het makkelijker om op koers te blijven.

Blijf bij je gevoel

Wat is een visie? Blijf dicht bij je gevoel!

Stimuleer je intrinsieke motivatie


Het is belangrijk dat een visie bij je past. Vaak is dat een kwestie van aanvoelen. Als je er zelf een formuleert helpt het om vanuit je “onderbuikgevoel” te starten.

Innerlijke motivatie zorgt ervoor dat je prettiger werkt. Je werkt niet alleen voor een goed salaris. Als je werkt aan wat je belangrijk vindt ervaar je meer werkplezier.

Andere voordelen zijn dat je uitstelgedrag reduceert en dat minder werkdruk ervaart. Op termijn verklein je daarmee ook de kans op een burn out.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?

Klassikale training
Verantwoord klassikaal leren

De klassikale bijeenkomsten kenmerken zich door een actieve en energieke didactiek. Door afwisseling in het programma vliegt de training voorbij en is het leerrendement onverminderd hoog.

Tussen en na de trainingsbijeenkomsten kun je gebruik maken van de online community. Hier kun je ervaringen met medecursisten en je trainers uitwisselen.

Trainingen en cursussen worden in lijn met richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio verzorgd. Als een klassikale training vanwege het coronavirus niet kan worden voortgezet wordt naadloos overgegaan naar live online trainen. Onbenutte uitgaven voor het arrangement crediteren we.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.

Online classrooms
Live online bijeenkomsten

Alle incompany- en open trainingen worden ook als live online bijeenkomsten aangeboden. De dynamiek van een live online bijeenkomst is anders is dan die van een klassikale training. De planning en didactiek worden daarop aangepast.

Een dag klassikale training is gelijk aan 2 dagdelen live online training met een tussenpoos van een week. Tijdens een live online bijeenkomst wordt uitleg afgewisseld met oefeningen en breakout sessies.

Tussen de online bijeenkomsten pas je het geleerde toe in de praktijk. Je wordt via de online community gecoacht door je trainer. Ook kun je ervaringen uitwisselen met je medecursisten en leren van hun ervaringen.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.