Prioriteitenmatrix

Hoe gebruik je de prioriteitenmatrix? Betekenis en uitleg

Informatie aanvragen

cursus mindmappen training mindmapping

De prioriteitenmatrix is een handig hulpmiddel

Een prioriteitenmatrix wordt gebruikt als hulpmiddel om te bepalen welke taken of acties voorrang hebben. Het helpt je met je time management als je prioriteiten wilt stellen. Zo kun je zo effectief mogelijk te werk gaan om je doelstellingen te bereiken.

Prioriteitenmatrix prioriteiten matrix eisenhowermatrix eisenhower matrix

Uitleg prioriteitenmatrix

De prioriteitenmatrix is een bewezen effectief hulpmiddel om prioriteiten te kunnen stellen. Om die reden komt het in iedere cursus time management aan bod.

De matrix bestaat uit 4 kwadranten waarin je jouw werkzaamheden kunt indelen. Je stelt prioriteiten door eerst te kijken of een kwestie belangrijk of onbelangrijk is en vervolgens naar de urgentie. De prioriteitenmatrix heeft zich bewezen als een effectief middel om prioriteiten te stellen.

Doordat de prioriteitenmatrix je dwingt na te denken over welke acties je wel en geen voorrang geeft is het een simpel en heel bruikbaar instrument dat je helpt om effectiever te werken.

 

De oorsprong

De prioriteitenmatrix wordt ook wel de Eisenhower matrix genoemd. Dwight Eisenhower heeft deze manier van prioriteiten stellen bedacht. De matrix bestaat uit 4 kwadranten:

 

Kwadrant 1: belangrijk en urgent

Dit kwadrant kenmerkt zich door ad hoc zaken en vaak uit uitgestelde taken en acties die echt uitgevoerd moeten worden omdat anders termijnen worden overschreden. Dat laatste is te voorkomen door effectiever en efficiënter te werken.

Kwadrant 2: belangrijk en niet urgent

Dit kwadrant is eigenlijk de ‘sweeet spot’van de prioriteitenmatrix. Hier ben je bezig met taken en acties die bijdragen aan je doelen en horen bij je verantwoordelijkheden. Het verschik met het eerste kwadrant is echter dat je zelf je planning bepaalt en niet gestrest werkt.

Kwadrant 3: onbelangrijk en urgent

Dit is het kwadrant waar we last van hebben. We worden geïnterrumpeerd en er wordt vaak gevraagd of we even wat anders kunnen doen (wat niet hoort bij onze eigen verantwoordelijkheden). Hier kunnen we het beste taken delegeren, doorgeven, onderhandelen over werkvoorraad of ‘nee’ zeggen.

Kwadrant 4: onbelangrijk en niet urgent

Dit kwadrant kenmerkt zich door activiteiten die nergens aan bijdragen. Denk aan aanlummelen met social media op het werk of te lange koffiepauzes met collega’s. Vaak leuk maar doorgaans dus niet nuttig. Pauzes zijn belangrijk maar overdrijf dus niet.

Universeel toepasbaar

De prioriteitenmatrix kun je zowel professioneel als privé gebruiken. Het is universeel toepasbaar. Het is een heel handig hulpmiddel om ‘koervast’ te blijven.

 

Ontvang gratis tips