Uitstelgedrag, de 5 bekendste oorzaken

Overwin uitstelgedrag en mis nooit meer grote kansen in je leven en carrière door eigen toedoen. Leer jezelf bewezen strategieën aan om het te overwinnen.
Door: Bas Hoorn

Hoge werkdruk kan een oorzaak zijn van uitstelgedrag. Uitstellen wordt echter vaker veroorzaakt door emoties zoals: angst of bezorgdheid, een laag gevoel van eigenwaarde, perfectionisme of verveling en een gebrek aan motivatie. Het is belangrijk om de emotionele oorzaak van je eigen uitstelgedrag te achterhalen om het te kunnen overwinnen. Uitstelgedrag is namelijk een coping mechanisme om op korte termijn negatieve gevoelens te ontwijken. Op langere termijn leidt dit wel tot negatieve gevolgen.

Uitstelgedrag aanpakken en struisvogelgedrag

Vaak voorkomende emoties die leiden tot uitstelgedrag

Angst of bezorgdheid

Angst en bezorgdheid kunnen belangrijke oorzaken zijn van uitstelgedrag. Je kunt je overweldigd voelen of je bent misschien onzeker over hoe je aan een taak moet beginnen. Het kan ook zijn dat je bang bent voor mislukking en afwijzing. Deze angsten kunnen tot onrust leiden en je ertoe brengen taken onnodig uit te stellen.

Lage zelfwaardering

Een laag gevoel van eigenwaarde kan een andere belangrijke oorzaak van uitstelgedrag zijn. Een laag gevoel van eigenwaarde leidt vaak tot het gevoel dat je succes niet verdient of lof onwaardig bent. Je kunt ook twijfelen aan je eigen capaciteiten en je angstig voelen over het uitvoeren van taken. Dit kan tot uitstelgedrag leiden.

Perfectionisme

Stel je uit omdat je perfectionistisch bent? Als je het gevoel hebt dat je een taak perfect moet uitvoeren om jezelf goed en waardevol te voelen, dan is er sprake van perfectionisme. Perfectionisme leidt tot veel stress en bezorgdheid. Dat is mentaal enorm belastend en heeft vaak tot gevolg dat de taak wordt uitgesteld omdat die mentale belasting je te veel wordt.

Te weinig motivatie

Gebrek aan motivatie kan een belangrijke oorzaak zijn van uitstelgedrag. Je kunt het gevoel hebben dat je geen energie of zin hebt om een taak uit te voeren of dat je in een context werken die je onprettig vindet. Denk aan een collega of een werkplek die niet motiverend is. Ze kunnen ook een gevoel van zingeving missen of het gevoel hebben dat de taak hun tijd niet waard is.

Verveling

Verveling kan een ook belangrijke oorzaak zijn van uitstelgedrag. Mensen kunnen het gevoel hebben dat ze geen energie of zin hebben om een taak af te maken. Ze kunnen ook een gevoel van doel missen of het gevoel hebben dat de taak hun tijd niet waard is. Vaak is dit aan de orde als een taak té makkelijk is. Als dit vaak aan de orde is, wort het wellicht tijd voor een andere functie.

Uitstelgedrag aanpakken

In de basis zijn er 5 soorten uitstelgedrag

Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot uitstelgedrag. In alle gevallen is er sprake van coping mechanismen die kunnen worden teruggevoerd naar 5 soorten uitstelgedrag:

1. Gedragsmatig uitstelgedrag

Van dit soort uitstel is sprake als we taken uitstellen omdat we niet weten hoe we ze moeten aanpakken of omdat we bang zijn om te falen. Wat kan helpen om dit uitstelgedrag tegen te gaan is vragen om hulp bij anderen. Wat daarbij wel belangrijk is, is om vooraf heel goed te analyseren welke onderdelen van de taak je moeilijk vind. Dit kun je doen door middel van een takenlijst waarbij je alle acties (voorzover je die kunt bedenken) noteert die nodig zijn om de taak te voltooien. Dit zorgt ervoor dat je gericht vragen kunt stellen.

2. Cognitief uitstelgedrag

Dit type uitstel is wanneer we taken uitstellen omdat we niet geloven dat we ze kunnen doen of we twijfelen aan onze capaciteiten. Vooral bij nieuwe taken die je nog niet eerder hebt gedaan kan dit een rol spelen. Het is normaal dat je van je leidinggevende steeds complexere taken krijgt toebedeeld. Het is ook normaal dat je jezelf afvraagt of je wel de capaciteiten hebt om deze taak goed te voltooien. Je zal merken dat als je eenmaal aan deze taak begint en de acties voltooit, je vaak al doende leert. Tijdens het werken aan de taak is het ook normaal om hulp en advies te vragen aan mensen die meer ervaring hebben.

3. Affectief uitstelgedrag

Van dit soort uitstel is sprake als we taken uitstellen omdat we er niet om geven of niet gemotiveerd zijn om ze te doen. Wat ook mee kan spelen zijn de omstandigheden en de context. Stel dat je moet samenwerken bij deze taak met een vervelende collega of dat je eraan moet werken op een werkplek die niet prettig is, dan kan dit ook ten koste gaan van je motivatie. Waar het mogelijk is kun je oorzaken die demotiverend zijn wegnemen. Hou er rekening mee dat er altijd taken zullen zijn die je kunt kwalificeren als een echte ‘rotklus’. Helaas is daar geen ontkomen aan.

4. Mentaal uitstelgedrag

Van dit soort uitstel is sprake als we taken uitstellen omdat we mentaal moe of gestrest zijn. Bijna altijd is de oorzaak een te hoge cognitieve belasting. Werkdruk is niet de enige oorzaak. Als je in je privéleven te maken hebt met omstandigheden die mentaal veel van je vragen, kan dit op je werk leiden tot mentaal uitstelgedrag. Het kan gaan om ingrijpende gebeurtenissen in het privéleven. Denk aan relatieproblemen maar ook aan bijvoorbeeld gezinsuitbreiding. Wat helpt is om, waar dat mogelijk is, zoveel mogelijk te zorgen voor regelmaat, een opgeruimde omgeving en voldoende nachtrust.

5. Uitstelgedrag bij beslissingen

Van dit soort uitstel is sprake als we het nemen van beslissingen uitstellen omdat we bang zijn een verkeerde keuze te maken. Het uitstel heeft dan niet te maken met het beginnen aan een taak maar met het nemen van een beslissing. Vaak gaat het om grote beslissingen met grote gevolgen. Wat helpt is om in kaar te brengen wat de gevolgen zijn van het maken van keuzes, maar ook wat de gevolgen zijn van het niet nemen van een beslissing.

Uitstelgedrag kun je afleren

Er zijn verschillende strategieën die je kunnen helpen om uitstelgedrag te reduceren. Voordat je een manier kiest om uitstelgedrag terug te dringen is het wel belangrijk dat je weet wat voor jou de oorzaak is en welke soort(en) uitstelgedrag voor jou van toepassing zijn.

Liever een training volgen?

Wil je leren hoe je effectief en efficiënt werkt. De cursus Timemanagement kun je voor jezelf volgen maar kan ook voor jouw organisatie, incompany en op maat worden aangeboden.

Gerelateerde artikelen

Neem contact op

Bereik meer met minder moeite

Bereik meer met minder moeite

Abonneer je op onze kennisbank

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!