‘Ik ben ok, jij bent ok’ uitgelegd

'Ik ben ok jij bent ok' komt uit de transactionele analyse. Het beschrijft hoe levenshouding invloed heeft op hoe wij communiceren en dus functioneren.
Door: Bas Hoorn

“Ik ben ok, jij bent ok” is een concept dat gaat over het hebben van een positieve mindset. Op de werkvloer kan deze mindset van groot belang zijn voor het functioneren van zowel individuen als teams. In dit artikel gaan we dieper in op het concept “Ik ben ok, jij bent ok” en hoe dit kan bijdragen aan een betere werkcultuur.

Het concept “Ik ben ok, jij bent ok”

Het concept “Ik ben ok, jij bent ok” is de titel van een boek geschreven door Thomas Anthony Harris en gebaseerd op de transactionele analyse. Dit is een psychologische theorie die ervan uitgaat dat mensen verschillende ego-toestanden hebben: de “ouder”, de “volwassene” en het “kind”. De “ouder” toestand is gebaseerd op opvoeding en ervaringen uit het verleden. De “kind” toestand is gebaseerd op emoties en ervaringen uit de kindertijd. De “volwassene” toestand is gebaseerd op het hier en nu en rationeel denken.

Op de werkvloer is het belangrijk om vooral de “volwassene” toestand te behouden. De “ouder” toestand kan leiden tot autoritair gedrag en de “kind” toestand kan leiden tot impulsiviteit en onvolwassen gedrag. Voorbeelden van situaties waarin deze toestanden het werk kunnen verstoren zijn bijvoorbeeld wanneer een manager te autoritair optreedt of wanneer een werknemer te emotioneel reageert op kritiek.

Mindsets

“Ik ben ok, jij bent ok” gaat over het hebben van een positieve mindset. Er zijn vier verschillende mindsets die we kunnen hebben:

– Ik ben ok, jij bent ok: dit is de positieve mindset waarbij we onszelf en anderen respecteren en waarderen.

– Ik ben niet ok, jij bent ok: dit is de mindset waarbij we onszelf minderwaardig vinden, maar anderen wel respecteren.

– Ik ben ok, jij bent niet ok: dit is de mindset waarbij we onszelf waarderen, maar anderen minderwaardig vinden.

– Ik ben niet ok, jij bent niet ok: dit is de negatieve mindset waarbij we onszelf en anderen minderwaardig vinden.

Op de werkvloer is het van belang om vooral de eerste mindset te hebben. Dit zorgt voor een positieve sfeer en een goede samenwerking.

Inzichten vanuit het systeem

Onze gedachten en overtuigingen kunnen ons gedrag op het werk beïnvloeden. Als we bijvoorbeeld denken dat we niet goed genoeg zijn, kan dit leiden tot onzekerheid en terughoudendheid in onze communicatie. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van ons eigen gedrag en onze communicatie op het werk.

“Ik ben ok, jij bent ok” kan ons helpen om ons bewust te worden van ons eigen gedrag en onze communicatie. Door deze mindset toe te passen, kunnen we ons richten op het respecteren en waarderen van onszelf en anderen. Dit kan leiden tot een betere communicatie en samenwerking op het werk.

Toepassingen op het werk

Er zijn verschillende manieren waarop “Ik ben ok, jij bent ok” kan worden toegepast op het werk. Hieronder volgen een aantal concrete tips:

Luister actief naar anderen en toon interesse in hun ideeën en standpunten

Dit zorgt ervoor dat mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen, wat kan leiden tot een hogere motivatie en betere prestaties. Voor organisaties kan dit leiden tot een betere samenwerking en innovatieve ideeën.

Geef respectvol feedback en sta open voor feedback van anderen

De opbrengst van deze tip is dat mensen zich kunnen ontwikkelen en groeien door feedback te ontvangen en te geven. Voor organisaties kan dit leiden tot een hogere kwaliteit van werk en betere prestaties.

Probeer je in te leven in het perspectief van anderen

Hierdoor mensen zich begrepen en gewaardeerd voelen, wat kan leiden tot een betere samenwerking en een positieve werkcultuur. Voor organisaties kan dit leiden tot een hogere betrokkenheid van werknemers en een hogere klanttevredenheid.

Vermijd autoritaire taal en probeer samen te werken en niet te commanderen

Dit leidt ertoe dat mensen zich gerespecteerd voelen en dat er een positieve werksfeer ontstaat. Voor organisaties kan dit leiden tot een hogere betrokkenheid van werknemers en een hogere kwaliteit van werk.

Toon waardering voor de inzet van anderen en geef complimenten

Hierdoor gaan mensen zich gewaardeerd voelen en dat er een positieve werkcultuur ontstaat. Voor organisaties kan dit leiden tot een hogere motivatie en betere prestaties van werknemers.

“Ik ben ok, jij bent ok” kan ook helpen bij het oplossen van conflicten op het werk. Door te communiceren vanuit respect en waardering, kunnen conflicten op een constructieve manier worden opgelost.

Daarnaast kan “Ik ben ok, jij bent ok” bijdragen aan een positieve werkcultuur. Door deze mindset toe te passen, kunnen werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Dit kan leiden tot een hogere motivatie en betere prestaties.

“Ik ben OK, jij bent OK” in time management

Timemanagement gaat niet alleen over het indelen van je tijd, maar ook over hoe je met anderen en jezelf omgaat. Het concept “Ik ben OK, jij bent OK” leert ons respect en waardering te hebben voor onszelf en anderen. Dit is cruciaal voor een effectieve samenwerking en communicatie.

Wanneer je deze positieve mindset toepast, kun je taken en verantwoordelijkheden beter prioriteren en delegeren. Dit leidt tot een efficiëntere tijdsbesteding. Om die reden wordt het ook behandeld in onze cursus time management.

Conclusie

“Ik ben ok, jij bent ok” is een concept dat van groot belang kan zijn op de werkvloer. Door deze mindset toe te passen, kunnen we ons richten op respect en waardering voor onszelf en anderen. Dit kan leiden tot een betere communicatie, samenwerking en werkcultuur.

Het is belangrijk om bewust te zijn van ons eigen gedrag en communicatie op het werk. Door “Ik ben ok, jij bent ok” toe te passen, kunnen we ons bewust worden van ons eigen gedrag en communicatie en dit verbeteren.

Ik moedig iedereen aan om “Ik ben ok, jij bent ok” toe te passen in de dagelijkse werkzaamheden. Door deze mindset toe te passen, kunnen we bijdragen aan een positieve werkcultuur en betere prestaties.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward