Wat is assertiviteit en wat levert het jou op?

Agressie is niet gelijk aan assertiviteit!

Meer artikelen, tips en how to's ➔
Meer artikelen, tips en how to's ➔
assertiviteit en assertief gedrag op het werk
 


Met respect opkomen voor jezelf

assertiviteit is wat anders dan agressiviteit

Agressie is het tegenovergestelde van assertiviteit

Assertiviteit draait om de omgang met mensen en relaties met anderen, zowel privé als op het werk. Je uit je mening zonder agressief over te komen, je laat de ander in zijn waarde. Ook helpt het je om jouw grenzen te bewaken.

‘Nee’ kunnen zeggen terwijl je de relatie met een ander goed houdt en opkomt voor je belangen is een voor velen herkenbaar voorbeeld van assertief gedrag. Het is daarom een heel belangrijk onderdeel in een training time management.

De meeste mensen vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen en de relatie met de ander goed te houden. Men is te toegeeflijk óf stelt zich te agressief op. Of nog erger: Men bedient zich van verwijten en rancuneus gedrag.

 


Tip: assertief zijn op het werk

assertief zijn en respect hebben voor de ander

Met respect voor de ander jouw eigen grenzen aangeven

Als je assertief gedrag vertoont kom je op voor jezelf, maar je houdt tegelijkertijd ook rekening met de belangen en gevoelens van anderen. Je geeft aan wat je wel en niet wil vanuit je eigen behoeften.

Op tijd voor jezelf opkomen is proactief en dus goed. Wanneer je niet voor jezelf opkomt kan het leiden tot een situatie waarin je wordt benadeeld. Denk aan bijvoorbeeld dat je meer werk toebedeeld krijgt dan je aankan.

Als je te toegeeflijk bent vertoon je reactief gedrag. Het is echt mogelijk om rekening te houden met jouw belangen en die van een ander en de ander in zijn of haar waarde te laten, terwijl je voorkomt dat jouw grenzen worden overschreden.

Meteen toepasbare tip:

Wat je kunt doen, voordat jij en de ander volharden in de eigen mening, is nadenken over het ‘waarom’: Wat is de achterliggende reden? Op die manier kom je achter de echte belangen en kun je op dat niveau het gesprek voeren.

Niet voor niets heeft Stephen Covey het in zijn Zeven eigenschappen van effectief leiderschap over ‘Eerst begrijpen, dan begrepen worden’.

 


Tip: als een ander pronkt met jouw veren

assertief op het werk

Voorkom dat anderen met jouw ideeën er vandoor gaan

Voor jezelf opkomen is belangrijk, zo voorkom je bijvoorbeeld dat mensen er met jouw ideeën vandoor gaan en dat je niet de erkenning krijgt die jij verdient.

Meteen toepasbare tip:

Volg onderstaande stappen en reageer niet op een verwijtende of kwade manier. Hou het feitelijk, zakelijk en blijf correct.

01. Verzamel informatie waarmee jij kunt aantonen dat jij de bedenker bent.
02. Spreek je collega aan en deel feitelijk (niet verwijtend) je bevindingen.
03. Bespreek daarna met je leidinggevende het voorval.
04. Is je collega een veelpleger? Vraag of je niet meer met hem hoeft te werken.

 


Assertiviteit of een burn out?

assertiviteit en burnout

Opkomen voor jezelf kan werkdruk en werkstress reduceren

Assertiviteit het werk gaat samen met ‘nee’ zeggen en grenzen stellen. Ook al kun je efficiënt werken, er komt een moment dat je te veel werkvoorraad hebt en veel overuren maakt. Voor jezelf opkomen voorkomt stress en onnodige werkdruk.

Veel mensen (niet iedereen) met een burn out geven aan dat ze eerder bij hun leidinggevende aan de bel hadden moeten trekken over de hoeveelheid werk. Het is normaal om te onderhandelen over de hoeveelheid taken die je moet voltooien.

 


Waarom is assertiviteit belangrijk?

assertief zijn voorkomt erger

Voorkom escalatie, geef op tijd je grenzen en behoeftes aan

Assertief zijn is vaak lastig voor mensen die verlegen en introvert zijn. Zij vinden het vaak moeilijk om voor zichzelf op te komen en hanteren een passieve communicatiestijl. Een passieve communicatiestijl zorgt ervoor dat je in feite over je heen laat lopen.

Een andere communicatiestijl is passief-agressief communiceren. Door middel van subtiele signalen of sarcasme verpakt in een ogenschijnlijk beschaafde vorm wordt blijk gegeven van woede of gebrek aan respect.

Een agressieve communicatiestijl is in het maatschappelijk verkeer uit den boze en leidt op termijn juist tot tegenwerking.

Assertiviteit kun je leren. Je kunt leren om op een goede manier voor jezelf op te komen en kritiek te uiten. Dit zal uiteindelijk voor meer zelfvertrouwen zorgen.

 


Assertieve mensen zijn leuk!

assertiviteit

Assertive mensen zijn duidelijk, vriendelijk en niet agressief

Mensen die assertief zijn verstaan de kunst om op een prettige manier met anderen om te gaan en voor zichzelf op te komen. Dat is bijzonder prettig als je met hen samenwerkt. Je weet namelijk wat je aan ze hebt.

Ook hebben ze oog voor de belangen en gevoelens van anderen. Daardoor weten ze wanneer ze compromissen moeten sluiten en proberen ze te denken in oplossingen waar iedereen wat aan heeft.

Tip: test jouw assertiviteit

Op de site van Psychology Today is een Engelstalige test waarmee je kunt onderzoeken hoe assertief jij bent. Je kunt ook casussen voorleggen aan vrienden of familieleden en hen vragen of je op de juiste manier je grenzen hebt aangegeven.

Gerelateerde trainingen

 

Timemanagement en werkdruk reduceren

Bereik meer met minder moeite. Leer effectief en efficiënt werken en bespaar tijd.

Timemanagement met Microsoft Outlook

Krijg grip op je werk en rust in je hoofd. Laat Microsoft Outlook vooral voor je werken.

Timemanagement met Google Workplace

Pas slim timemanagement toe. Plan en organiseer je werk met Google Workplace.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?