Werkplezier: 7 tips voor meer werkgeluk

Werkplezier: met plezier en uit jezelf doen wat er gedaan moet worden op het werk. Wat zijn de 7 factoren die bijdragen aan meer bevlogenheid?
Door: Bas Hoorn

Het is belangrijk om jouw beleving van werkdruk te transformeren naar werkplezier. Het geeft voldoening, zorgt voor energie en leidt tot betere prestaties. Omgekeerd geldt dat meer presteren ook leidt tot meer werkplezier. Dit horen we vooral terug van cursisten die bij ons een training time management hebben gevolgd en daarna merken dat ze meer bereiken met minder moeite en in minder tijd.

Wat is werkplezier?

Heb je plezier in je werk? Ja of nee? Werkplezier betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je energie haalt uit je werkzaamheden. Je vindt het leuk wat je doet. Je voelt betrokkenheid bij het werk dat je doet en je ervaart gedrevenheid bij jezelf. Je mag het gerust bevlogenheid noemen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan plezier in je werk. Werkdruk is er maar een van. Je omgeving en collega’s zijn bijvoorbeeld ook van invloed.

Zeven tips voor meer werkplezier

Proactief zijn leidt tot werkgeluk

1. Denk en handel proactief

Geef jezelf leiding. Eindig je elke werkdag met het gevoel dat je druk bent geweest maar niet hebt bereikt wat je wilde bereiken? En is écht belangrijk werk blijven liggen? Mogelijk laat je jezelf leiden door omstandigheden in plaats van dat jij de touwtjes in handen hebt. Zelf invloed hebben draagt bij aan jouw werkgeluk. Je bent niet voor alles verantwoordelijk. Met de cirkel van invloed kun je onderzoeken waar je wel en niet betrokken bij hoort te zijn en waar je invloed op hebt. Op datgene waar je invloed hebt kun je prioriteiten stellen. Neem het heft in handen en wordt proactief. Ga zelf doelen formuleren en stel de juiste prioriteiten!

jobcrafting naar leuk werk

2. Pas jobcrafting toe

Maak de baan die je wilt. Breng in kaart waar je energie van krijgt in je werk. Wat zorgt voor werkplezier en werkgeluk? Wat zorgt bij jou voor bevlogenheid? Maak dat voor jezelf helder. Pas jobcrafting toe. Je brengt kleine wijzigingen in je werkzaamheden aan die ervoor zorgen dat je meer energie krijgt en/of minder energie verliest. De aanpassingen in je werk zijn van dien aard dat je geen toestemming ervoor nodig hebt. Zorg er ook voor dat je de bedrijfs- en teamdoelstellingen niet schaadt. Ook hier geldt dat je zelf de regie in handen hebt. Mensen die bewust de regie voeren over hun werk en leven zijn gelukkiger en productiever.

work life balance

3. Zorg voor een goede work life balance

Evenwicht zorgt voor werkplezier. Je hebt meer rollen dan alleen maar die op je werk. Je hebt een privéleven met verantwoordelijkheden en er moet ook ruimte zijn voor ontspanning. Evenwicht in je work life balance zorgt ervoor dat alle aspecten in je leven de aandacht, tijd en energie krijgen die benodigd is. Een baan die de andere rollen in je leven niet in de weg staat, draagt bij aan werkplezier en werkgeluk. Vrije tijd en ontspanning dragen ook bij aan meer productiviteit. Door je werk optimaal te plannen en te organiseren zorg je ervoor dat je in minder tijd meer gedaan krijgt. Een cursus time management kan je daarbij helpen.

pesten op het werk

4. Vermijd ‘poisonous people’

Stinkt het onder het sociale sausje of de spirituele verpakking? ‘Giftige’ mensen heb je overal. Ze zijn heel productief en tegelijkertijd erg manipulatief. Ze zijn daarom moeilijk te identificeren. Wat is een rode vlag? Die charmante collega die overdreven veel aanpapt met emotioneel kwetsbare of naïeve collega’s en managers. Hij verzamelt zijn pionnen. Dat is het begin…
Deze collega zal projecten, leidinggevenden of collega’s, met meer talent dan hij zelf heeft, saboteren. Hoe? Hij blijft zelf buiten schot; hij zet zijn pionnen in. Dit gedrag is bijna altijd ter compensatie van een minderwaardigheidscomplex of het gevolg van een persoonlijkheidsstoornis. Blijf vooral uit de buurt.

Treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag zorgt voor een verziekte werksfeer. Feit is dat er door werkgevers te weinig tegen wordt gedaan. In 2017 waren ruim een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen, waarvan 80.000 structureel. Slechts 16% van de collega’s neemt het op voor het slachtoffer. Nu stelt bijna 1 op de 5 werknemers dat de sfeer op het werk slechter is geworden door de crisis. Ongeveer 2,3 miljoen werkenden heeft nu te maken met pestgedrag.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is er iemand in jouw werkomgeving die plezier beleeft aan jou of anderen pesten. Meld het bij je leidinggevende of een vertrouwenspersoon. Treedt jouw werkgever niet op tegen pestgedrag en ben je lid van een vakbond? Kaart het dan aan bij de juridische afdeling. Pesten op het werk is onaccpetabel. Het is een actueel thema bij de vakbonden.

breinvriendelijk werken werkplezier

5. Werk breinvriendelijk

Rust, regelmaat, reinheid en to do’s

Als jouw fysieke werkplek is opgeruimd zorgt dat voor meer werkplezier. Dat geldt ook voor je digital workspace. Hoe zit dat met jou mentale werkplek? Wat is typisch rommel in je brein. Dat is – kort samengevat – alles wat geconcentreerd werken aan een complexe taak bemoeilijkt. Denk aan bijvoorbeeld:

Het onthouden van takenlijstjes. Dat kost energie en zorgt alleen maar voor meer werkdruk. Leg je taken vast in een takenlijst. Dan hou je ruimte in je brein over. Ook rust, regelmaat en reinheid dragen bij aan jouw werkplezier. Door vaste gewoontes, rituelen en een regelmatige week- en dagplanning hou je meer brainpower over voor uitdagende taken.

Tips voor thuiswerkers:
1. Als je werk afwisselt met privé-activiteiten, heb je nooit het gevoel echt vrij te zijn. Maak elke dag een duidelijk onderscheid tussen tijd voor werk en tijd voor privé. Als je ruim woont richt je ook een aparte thuiswerkplek in voor je werk.
2. Voor je brein is het vermoeiend om tussen heel verschillende activiteiten te schakelen. Hou in je planning zoveel mogelijk rekening met themadagen. Bijvoorbeeld op dinsdag alleen administratieve taken, op donderdag dat ene project, op vrijdag alleen kleine taken.

Prettige en schone werkomgeving

6. Opruimen en verzorgen

Hoe voelt een onopgeruimd bureau? De wetenschap is er uitgesproken over. Een schone opgeruimde werkplek draagt bij aan werkgeluk, werkplezier en productiviteit. Als je jezelf somber voelt heb je eerder last van werkdruk. Maar weet je dat een vieze en/of onopgeruimde werkplek tot somberheid leidt? Dit geldt ook voor persoonlijke verzorging. Hoe voel je jezelf als je in fris gewassen en gestreken kleding werkt en een lekker luchtje op hebt? Je werkplek en thuis opruimen en jezelf verzorgen dragen bij aan je werkplezier. Ook als je regelmatig vanuit je huis werkt.

Pauzeren helpt tegen hoge werkdruk

7. Pauzeer strategisch

Ontspan en maak af en toe een praatje. De boog kan niet achter elkaar gespannen blijven. Pauzeer regelmatig zodat je brein ook even de ruimte krijgt om te ontspannen. Heb je als je aan taken werkt vaak last van interrupties? Gebruik je pauzes om even (online) bij te praten met je collega’s. Heb het dan vooral niet over het werk! Neem een half uur de tijd voor je lunchpauze en in de ochtend en middag ongeveer 10 minuten voor een korte break. Je verdeelt je dag in 4 duidelijke blokken. Je zal merken dat dit ritme grip geeft op je dag en dat je daardoor meer rust hebt in je hoofd. Door minder werkstress ervaar je meer werkplezier.

Liever een training volgen?

Wil je leren hoe je effectief en efficiënt werkt. De cursus Timemanagement kun je voor jezelf volgen maar kan ook voor jouw organisatie, incompany en op maat worden aangeboden.

Gerelateerde artikelen

Neem contact op

Bereik meer met minder moeite

Bereik meer met minder moeite

Abonneer je op onze kennisbank

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!