Voldoende slaap, hoeveel slaap heb je nodig?

Voldoende slaap is goed voor je gezondheid, concentratievermogen, effectiviteit en mentale stabiliteit. Lees hier hoeveel slaap je nodig hebt en welke misverstanden er over slapen bestaan.
Door: Bas Hoorn

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om je productiviteit te verbeteren zonder dat je daar een training time management voor nodig hebt. Een van die dingen is zorgen voor voldoende nachtrust. Voldoende slaap is belangrijk voor je gezondheid en draagt bij aan jouw dagelijkse productiviteit.

Wat verstaan we onder voldoende slaap?

We spreken over voldoende slaap als zowel het lichaam als het brein zijn uitgerust. Voor volwassenen tussen de 24 en 65 jaar oud is 7 tot 9 uren slaap voldoende en voor tieners is het zelfs 8 tot 10 uren per nacht. Er is een belangrijke reden waarom deze tijden worden beschouwd als voldoende slaap:

Voldoende slaap maakt het mogelijk dat de slaapcyclus 5 keer kan worden herhaald. Tijdens een cyclus doorloop je een aantal fasen: van lichte slaap kom je terecht in een diepe slaap die nodig is voor lichamelijk herstel. Vervolgens volgt de REM slaap die zorgen voor mentaal herstel: de hersenen krimpen dan iets en krijgen een wasbeurt met hersenvocht.

Voldoende slaap is dus een voorwaarde om 5 keer de slaapcyclus te doorlopen. Als je meer wil weten over de wetenschappelijke opvattingen over slaap kun je kijken naar de bevindingen van The Sleepfoundation.

Het belang van voldoende slaap

Een slechte nachtrust leidt tot uiteenlopende problemen. In de eerste plaats is het slecht voor het lichaam. Een gebrek aan voldoende slaap verhoogt de kans op beroertes en diabetes. Mensen die stelselmatig slecht slapen hebben een grotere kans op voortijdig overlijden.

Ook zorgt een gebrek aan voldoende slaap voor de aanmaak van meer Ghreline, dit is het zogenaamde hongerhormoon, en een afname van Leptine, dit is het hormoon dat het signaal afgeeft dat je verzadigd bent. Een gebrek aan voldoende slaap wordt ook in verband gebracht met overgewicht.

Ook draagt voldoende slaap bij aan emotionele stabiliteit bent. Hierdoor ben je minder prikkelbaar, wat je relatie met de mensen om je heen ten goede komt. Ook is de kans kleiner dat je verkeerde keuzes maakt of onverantwoorde risico’s neemt in je werk of privéleven.

Een ander voordeel van voldoende slaap is dat je jezelf veel beter kunt concentreren op moeilijke taken. Hierdoor kost het voltooien van taken en projecten minder tijd met als gevolg dat je werkdruk niet onnodig toeneemt. De taken die veel van ons concentratievermogen vergen zijn vaak de taken die veel impact maken op ons leven of in ons werk.

Je hebt veel invloed op een goede nachtrust

Voldoende slaap is minstens zo belangrijk als voldoende lichaamsbeweging en een gezond en gevarieerd dieet. Het goede nieuws is dat je veel invloed hebt op de kwaliteit van je nachtrust. Je kunt structureel je nachtrust verbeteren als je een of meer van onze tips opvolgt. Je zal merken dat kleine aanpassingen in je dagelijkse routine snel effect opleveren.

7 bekende misverstanden over slapen

Er bestaan veel misverstanden over wat we beschouwen als voldoende slaap of manieren om te zorgen voor voldoende slaap. Dit komt doordat het belang van voldoende slaap en een goede nachtrust onvoldoende wordt onderkend.

Gebrek aan voldoende nachtrust gaat ten koste van je productiviteit

1. Vier uren slaap is echt niet voldoende

Er zijn mensen die beweren dat 4 uren slaap voor hen voldoende is. Het is met behulp van aandachtstesten wetenschappelijk aangetoond dan mensen die 6 uren of minder slapen net zo slecht scoren als mensen helemaal niet slapen. In vergelijking tot mensen die voldoende slaap hebben gehad scoren mensen die minder dan 6 uren hebben geslapen 75% slechter tijdens tests waarvoor aandacht en concentratie nodig is.

2. Slaap kun je niet inhalen

Net als tijd kun je verloren slaap niet inhalen. Als je slaapt zorgt de slaapcyclus ervoor dat je lichaam en geest herstellen. Dit gebeurt onder andere door de indrukken van de dag voorafgaand aan de slaap te verwerken. Wanneer de slaapcyclus niet 5 keer kan worden voltooid zijn in feite de reparatiewerkzaamheden nog niet voltooid. Dit is niet meer in te halen.

3. Bijslapen in het weekend kan niet

We hebben een biologische klok. Regelmaat en ritme zijn belangrijk. Door op zaterdag- of zondagochtend, na een avond of nacht feesten, uit te slapen wordt dit ritme verstoord. Om stelselmatig te zorgen voor voldoende slaap is het belangrijk dat je altijd op een vaste tijd opstaat. Ook als je moe bent is het belangrijk om op een vaste tijd op te staan. Je kunt, als je in de loop van de dag merkt dat je moe wordt, ervoor kiezen om in de avond eerder naar bed te gaan.

4. Dromen onthouden is helemaal niet goed

Als je bent vergeten wat je hebt gedroomd wil dat helemaal niet zeggen dat je een slecht geheugen hebt. Het is vooral een teken dat je voldoende slaap hebt gehad. Een goede nachtrust kenmerkt zich door voltooide slaapcycli. Als je jezelf goed kunt herinneren wat je hebt gedroomd betekent dit dat in je laatste slaapcyclus de REM slaap niet is voltooid. In feite is het mentale herstel nog niet afgerond.

Goede nachtrust en een schoonheidsslaapje gaan niet samen

5. Het schoonheidsslaapje bestaat niet

In de middag een cosmetisch dutje doen zorgt niet voor minder rimpels. De echte schoonheidsslaap is, zoals de experts dat noemen, de kernslaap. Dit zijn de eerste 4 uren van je nachtrust. Overdag een schoonheidsslaapje doen heeft geen effect; het kan zelfs ervoor zorgen dat je onvoldoende slaapt omdat je door overdag te dutten in de avond moeite hebt om in slaap te vallen.

6. Slaappillen of melatonine werken in je nadeel

Melatonine is een hormoon dat door je eigen lichaam moet worden aangemaakt. Als je regelmatig slaappillen of melatonine gebruikt verstoor je de natuurlijke aanmaak waar je lichaam voor moet zorgen. Daarmee creëer je een afhankelijkheid van slaappillen en melatonine.

7. De powernap leidt tot een slechte nachtrust

Het klopt dat een powernap mensen overdag productief maakt. Er is echter wel een kanttekening: het maakt vooral mensen productief die niet voldoende slaap hebben gehad. Sterker nog, een powernap zorgt ervoor dat je ’s avonds moeilijker in slaap valt. Tijdens de dag hoor je, zoals dat wordt genoemd, slaapdruk op te bouwen. Slaapdruk zorgt ervoor dat je in de avond op het juiste moment moe bent waardoor je makkelijk in slaap valt en zorgt voor voldoende slaap. In plaats van een powernap kun je overdag beter een pauze nemen uit de buurt van je werkplek. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward