Succes en sociale omgeving

Je bereikt succes samen met de juiste vrienden, collega's en relaties. Je sociale omgeving heeft - na jezelf - de meeste invloed op jouw succes.
Door: Bas Hoorn

Wat is succes en wanneer heb je succes?

Het antwoord is simpel

Je hebt succes als jij jouw doelen bereikt. De belangrijkste factor die bepalend is voor jouw succes zijn de mensen met wie je omgaat. Naast een training, voldoende nachtrust en een opgeruimde omgeving vormt je vriendenkring een factor die bepalend is voor je levensloop.

Je spiegelt jezelf namelijk aan hen en aan hun goede en slechte gewoontes. Dit zien we ook terug in onderzoeken naar ineffectief gedrag. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat als iemands beste vriend(in) aan obesitas lijdt, hij of zij uiteindelijk een kans van 57% heeft om uiteindelijk ook obees te worden. Het kopiëren van gedrag strekt zich ook uit naar je eigen ontwikkeling en carrière.

Succes

Is succes een keuze?

Je hebt invloed op jouw succes

Wat mij betreft wel. Het begint met realistische doelen stellen; daar heb je zelf invloed op en daar maak je dus zelf keuzes. En dan begint de weg naar de stip op de horizon. Wat je tijdens deze reis zelf moet doen is keuzes maken! De uiteindelijke invulling van succes is namelijk persoonlijk en volgens veel mensen niet afhankelijk van wat anderen ervan vinden. Alhoewel… 

Jouw omgeving beïnvloedt jouw succes

Jij hebt invloed op met wie je om wilt gaan

Je omgeving is heel bepalend. Sterker nog: ik denk dat het heel belangrijk is om een sociale omgeving te hebben die bijdraagt aan je succes. Een omgeving die het jou gunt. Wat zelfs nog beter is: een omgeving die ook succes nastreeft en waar het normaal is om succes na te jagen. Toegegeven: succes bereik je voor een groot deel door de juiste prioriteiten te stellen en effectief inspanning te leveren. Toch is het wel belangrijk dat je een omgeving hebt die dat begrijpt en steunt. 

Wat is normaal? Wat is de norm?

Jouw succes wordt bepaald door de mensen met wie je omgaat

Er bestaat geen normaal zonder context. Mores worden gevormd door de verzameling mensen om hen heen. De omgeving waarin jij je bevindt beschikt over hun eigen waarden en daaruit voortvloeiende normen. Dat geldt ook voor hoe die omgeving tegen succes aankijkt. Onderzoek heeft aangetoond dat onze sociale omgeving de grootste invloed heeft op onze gewoontes. Nog meer dan onze fysieke omgeving, gebeurtenissen, emoties, momenten en tijdstippen. De juiste mensen in jouw omgeving dragen bij aan effectieve gewoontes en daarmee aan jouw succes.

‘Normaal’ ontstaat uit een onbewust proces

Het kan je helpen maar ook tegen je werken

Veel van onze opvattingen en overtuigingen komen voort uit de omgeving waarin we ons bevinden. Dat merk je vooral wanneer je van omgeving verandert. In het begin ben en voel je jezelf wellicht anders of misschien wel buitengesloten maar na verloop van tijd maak je onderdeel uit van de kudde; je kopieert gedrag, opvattingen en zienswijzen. Het kan zelfs zo zijn dat je gaat sleutelen aan je eigen overtuigingen. Er ontstaat in feite een nieuwe ‘normaal’. Dit kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben. Mensen hebben de neiging om zich te conformeren aan de groep waar ze deel van uitmaken.  

Succes vraagt om de juiste energie

En jij hebt veel invloed op die energie

Succes vraagt om een omgeving met mensen met de juiste energie; om positieve energie.  Wat zijn de kenmerken van die omgeving/mensen?

 1. Allereerst zijn de mensen in je omgeving zelf succesvol
 2. Ze gunnen jou succes; zelfs meer succes dan ze zelf hebben
 3. Ze zijn bereid om je te steunen in het bereiken van succes
 4. Ze respecteren dat jouw invulling van succes anders kan is dan die voor hen
 5. Ze hebben een aanstekelijke energie die jou motiveert
 6. Ze weten jouw veerkracht en doorzettingsvermogen aan te roepen
 7. Ze zijn bereid om hun ervaringen te delen
 8. Ze denken altijd in mogelijkheden
 9. Ze zijn niet bang moeilijke keuzes te maken
 10. Ze zijn proactief en proberen omstandigheden te beïnvloeden

Zet dat eens af tegen een omgeving met negatieve energie:

 1. Ze kunnen het niet hebben dat mensen in hun omgeving succes hebben
 2. Ze zijn niet bereid om je te steunen zonder dat er wat tegenover staat
 3. Ze kunnen en willen niet begrijpen waarom jij bepaalde doelen wil bereiken
 4. Ze voelen zich slachtoffer en geven de omgeving de schuld van hun situatie
 5. Ze zien geen mogelijkheden en kansen maar vooral problemen en obstakels
 6. Ze vertonen reactief gedrag en laten zich leiden door omstandigheden

Volgens mij herken je aan de hand van bovenstaande opsommingen vast wel mensen in jouw omgeving. 

Samen werken en samen delen in succes

Streef synergie na!

In een werkomgeving als je in loondienst bent of als zelfstandige ontkom je niet aan samenwerken. Ook hier is het belangrijk dat je wel de juiste mensen kiest om succes mee te bereiken. Er zijn drie belangrijke aandachtspunten die je in ere moet houden wanneer je succes wilt bereiken: 

1. Maak heldere afspraken

Voorkom gedoe en herken de rode vlag

Wees heel specifiek in wat je voor elkaar wilt krijgen en wie wat doet. Maak je doelstellingen SMART. Mijn ervaring is dat samenwerking vroeg of laat moeilijk verloopt als afspraken niet duidelijk zijn. Er is sprake van een rode vlag als mensen afspraken niet willen willen vastleggen. Daarmee houden ze, als ze te kwader trouw handelen, de mogelijkheid op om later te tornen aan afspraken of creëren ze een escape. 

2. Dezelfde doelen en verschillend zijn

Samenwerken op basis van ongelijkwaardigheid werkt niet

Probeer samen te werken met iemand die anders en aanvullend is. Wanneer je samenwerkt met een kopie van jezelf weet je precies wat je krijgt: hetzelfde! Je wilt juist anders, beter en/of meer!

3. Gelijkwaardigheid is duurzaam

Iemand die zich beter voelt dan jou gaat ten koste van jouw succes

Werk nooit samen met mensen die harder aan hun kant van het tafellaken trekken dan jij doet. Het credo is dat wat jij van een ander verlangt een ander ook van jou mag verwachten en omgekeerd. Wanneer van meet af aan – in de onderhandeling – de wederpartij te inhalig is of jou al het werk wil laten opknappen is jouw succes tot mislukken gedoemd. Bovendien is het ook slecht voor je gevoel van eigenwaarde: je geeft immers toe dat je niet gelijkwaardig bent aan de ander terwijl juist positieve energie belangrijk is.

Kies voor de juiste mensen om je heen

Op je werk, in je privéleven en in je vriendenkring

Geef je sociale omgeving waar het kan vorm. Kies voor mensen die:

 1. Je geestelijk voeden
 2. Jou succes gunnen
 3. Een positieve mindset hebben
 4. In jou geloven
 5. Denken in mogelijkheden
 6. Een idealistische en visionaire inslag hebben
 7. Zich niet competitief opstellen

Beperkt je niet alleen tot werkgerelateerde sociale contacten. Wees ook zorgvuldig in het kiezen van de juiste vrienden. En als je nog vrijgezel bent: wees zeer zorgvuldig in je partnerkeuze als je op dating-tour gaat. Succes is niet alleen maar werkgerelateerd; succes kan ook inhouden dat je uiteindelijke in de situatie verkeert dat je samen twee keer per dag de hond uitlaat en samen naar de Chinees gaat (voor het geval dat een wereldreis je allebei niet interesseert).

Gerelateerde artikelen

Neem contact op

Bereik meer met minder moeite

Bereik meer met minder moeite

Abonneer je op onze kennisbank

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!