SMART methode, uitleg en voorbeeld

SMART methode uitgelegd. Wat betekent het en waar gebruik je de methode voor. SMART staat voor:specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.
De SMART methode

Wat is de SMART methode?

Het SMART principe is effectief

De methode wordt gebruikt als hulpmiddel bij het formuleren van doelstellingen. Om doelen te behalen moet je in staat zijn om SMART doelen te stellen. De SMART methode helpt je met het formuleren van heldere, haalbare doelen. De methode is zo beproefd dat het als een evergreen wordt beschouwd en hangt om die reden onlosmakelijk samen met timemanagement.

De SMART methode is een universele methode die je op professionele doelen maar ook op bijvoorbeeld je gezondheid en op andere aspecten van je privéleven kunt toepassen. Het is echter wel belangrijk dat het op de juiste manier wordt gebruikt. Wat je het beste kunt doen is het op een concrete en simpele manier benaderen: benader het alsof je een banketbakker bent!

Denk als een banketbakker

Ga SMART doelen formuleren

Zeg eens: “Doe mij maar een bruidstaart!” De bakker zal vragen gaan stellen. Wat voor taart? Voor hoeveel gasten? En wanneer gaat u trouwen? Et cetera. Ik merk in mijn trainingspraktijk dat kenniswerkers die oorspronkelijk uit de maakindustrie of ambachten komen de SMART methode snel onder de knie hebben. Op zich is dat logisch. Dit soort cursisten is gewend om op concreet een product te leveren. Kenniswerkers kunnen leren van deze manier van werken.

Banketbakkers doen niet aan vage opdrachten. Ze vragen om duidelijkheid. Waarom? Om de klant tevreden te stellen, misverstanden uit te sluiten en verspilling van tijd en middelen tegen te gaan. Formuleer resultaten net zo concreet als een banketbakker. Je opdrachtgever en jij moeten exact hetzelfde beeld van het eindresultaat hebben. Als je niet precies weet wat de bedoeling is stel je vragen. Ga samen het resultaat beschrijven waaraan het doel moet voldoen. Ga het samen SMART maken!

SMART methode: betekenis

SMART een makkelijke afkorting

SMART is een een zogenaamde mnemonic. Dit is een afkorting die zo in zwang is geraakt dat het als een woord wordt gebruikt. De afkorting SMART staat voor:

De ‘S’ van de SMART methode: Specifiek

Wees specifiek, dat scheelt werk

Beschrijf zo concreet mogelijk het eindresultaat of de situatie in voltooide staat. Zorg ervoor dat deze beschrijving niet voor meer dan één uitleg vatbaar is.

De ‘M’ van de SMART methode: Meetbaar

Meetbaar maken van je doel

Zorg ervoor dat duidelijk meetbaar is wanneer de situatie of het resultaat is bereikt. Bij bijvoorbeeld een spaardoel is dat een bepaald bedrag, een getal!

De ‘A’ van de SMART methode: Acceptabel

Jouw doelen zijn acceptabel

Vraag je af of het verstandig is om het doel na te streven. Wanneer belangrijkere doelen in de verdrukking komen kan het niet acceptabel zijn.

De ‘R’ van de SMART methode: Realistisch

Stel realistische doelen

Ken uzelfe, de ander en de omstandigheden. Is er voldoende tijd en budget? Zijn de mensen met wie je werkt capabel genoeg? Om een doel te bereiken moet jouw gestelde doel haalbaar zijn. Daarbij maakt het niet uit of het kleine of grote doelen zijn.

De ‘T’ van de SMART methode: Tijdgebonden

Tijdgebonden is een datum

Als je doelen wilt bereiken moet je deadlines stellen. Je kunt korte en lange termijn doelen stellen. Begin simpel als je doelen stelt: bepaal wat je per week wilt bereiken. Tijdgebonden is een datum en in een aantal gevallen een datum en een tijdtstip. Zonder een tijdstip kun je namelijk niet plannen en het is wel de bedoeling dat je dagplanning in lijn is met de doelen die je wilt bereiken.

SMART methode voorbeeld

Een spaardoel of keuken verbouwen

Een voorbeeld van een SMART uitwerking van een doelstelling is: “Op 31 december aanstaande heb ik 800 euro gespaard.”. De doelstelling is specifiek en meetbaar, het exacte geldbedrag is gespecificeerd. Het doel is acceptabel en realistisch en er is een specifiek tijdstip benoemd.

Als je op 31 december je keuken verbouwd wil hebben zal je SMART doelstelling veel uitgebreider worden beschreven. Zeker als je de verbouwing uitbesteedt. Je moet een tekening leveren. Folders van kranen, kastjes, plinten en de inbouwapparatuur bij moeten leveren. En wellicht monsters van het tegelwerk.

Belang van de SMART methode

Het SMART principe zorgt voor grip

Als je geen doelen hebt geformuleerd wordt het stellen van prioriteiten onmogelijk; je weet dan immers niet wat wel en niet belangrijk is. De SMART methode is een manier om gewenste resultaten (doelen) te beschrijven. Daarom is het een vast onderdeel in een training timemanagement.

Gevoelens en de SMART methode

“31 december ben ik 82% gelukkig!”

De methodiek is universeel maar dekt niet alle doelen die we willen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan doelen die samenhangen met ons gevoelsleven. Geen weldenkend mens kan een doel als ’31 december aanstaande wil ik me 82% gelukkig voelen’. Positieve gevoelens zijn niet meetbaar.

Hoe zorg je ervoor dat je een abstact doel bereikt? Denk na over doelen die eraan bijdragen. Denk aan minder werkdruk, een opgeruimd huis, et cetera. Denk dus bij een abstract resultaat, zoals een gevoel, aan onderliggende doelen. Maak die doelen SMART zodat je uiteindelijk ook jouw abstracte doel bereikt.

Leestip: Doe één ding

In Doe één ding van Gary Keller en Jay Papasan rekenen de auteurs af met multitasken en de dag volproppen met onbelangrijke zaken en toont hij hoe je het beste uit jezelf kunt halen door het juiste te doen, niet door álles te doen.
Doe één ding van Gary Keller is een verrassend simpel idee dat zorgt voor waanzinnige resultaten in elk aspect van je leven: werk, privé, familie en spiritueel. Want het meest waardevolle is je tijd!

Meld je aan voor een training

Meld je aan voor de cursus Timemanagement of voor de cursus Inbox Zero. Deze trainingen kunnen ook op maat als incompanytrainingen worden verzorgd.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)

Contactformulier