Slechts 40% van de mensen vindt dat ze een goede nachtrust hebben. Onderzoek toont aan dat 20% van de mensen vindt dat ze slechte slapers zijn. Iets meer dan 60% van de mensen beoordeelt hun nachtrust als ronduit slecht. Naast opruimen en een cursus time management zorgt een goede nachtrust ervoor dat je effectief en efficiënt werkt. Een mooie bijkomstigheid is dat voldoende slaap overgewicht voorkomt.
Inhoud
Wat is een goede nachtrust?
Je hebt 7 tot 9 uren slaap nodig om je lichaam en geest te herstellen. Te weinig en te veel slapen zijn slecht voor je gezondheid. Met name een gebrek aan voldoende slaap leidt onmiddellijk tot negatieve gevolgen. Je bent prikkelbaar, je hebt moeite om je te concentreren, de kans op een beroerte neemt toe, je hebt meer behoefte aan ongezond eten en slechte slapers leven gemiddeld korter. Een goede nachtrust is dus minstens zo belangrijk als een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging.
Acht tips voor een goede nachtrust
Als je een of meer van onderstaande tips toepast, zal je merken dat je voldoende slaapt en dat de kwaliteit van je slaap ook goed is. Ook zal je merken dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je jezelf overdag lekker fit voelt en dat je productief bent. Je kunt je beter concentreren en het kost je minder moeite om complexe taken te voltooien.
1. Een comfortabele slaapomgeving
Zorg voor een donkere, rustige en comfortabele slaapomgeving: Een donkere, rustige en comfortabele slaapomgeving kan helpen om snel in slaap te vallen en de nachtrust te verbeteren. Probeer bijvoorbeeld om lichtbronnen te blokkeren, lawaai te verminderen en een comfortabel bed te hebben.
2. Ontwikkel een regelmatig slaapritueel
Maak een vast slaapritueel: Het opstellen van een vast slaapritueel kan helpen om het lichaam voor te bereiden op de slaap. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het lezen van een boek, het drinken van een kopje kamillethee of het doen van een ontspanningsoefening. Probeer altijd op vaste tijden te slapen en op te staan. Slaap niet uit als het een keer laat geworden is.
3. Vermijd schermgebruik in de avond
Vermijd schermgebruik vlak voor het slapen gaan: Het gebruik van schermen, zoals smartphones en tablets, kan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Dit komt omdat het blauwe licht van de schermen de productie van het slaaphormoon melatonine kan verminderen. Probeer daarom het schermgebruik vlak voor het slapen gaan te vermijden.
5. Vermijd cafeïne en alcohol
Vermijd cafeïne en alcohol vlak voor het slapen gaan: Cafeïne en alcohol kunnen de slaapkwaliteit verminderen. Probeer daarom cafeïnehoudende dranken en alcohol te vermijden vlak voor het slapen gaan. De borrel als het zogenaamde slaapmutsje werkt dus contraproductief.
6. Zorg voor beweging overdag
Zorg voor voldoende beweging: Regelmatige beweging kan helpen om een goede nachtrust te krijgen. Probeer daarom elke dag voldoende te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te sporten. Sport en beweging zorgt voor een goede opbouw van de slaapdruk. Let op: ga niet vlak voor het slapengaan intensief sporten. Dan voel je jezelf namelijk te energiek. Dit gaat ten koste van een goede nachtrust.
7. Ontspan voor het slapengaan
Probeer ontspannen te blijven voor het slapen gaan: Stress en spanning kunnen het moeilijker maken om in slaap te vallen. Probeer daarom te ontspannen voor het slapen gaan, bijvoorbeeld door te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen.
8. Geen powernap overdag
Als je overdag moe bent en de neiging hebt om te slapen is de verleiding groot om je over te geven aan een powernap. Het is beter om overdag de powernap over te slaan. Gedurende de dag hoor je slaapdruk op te bouwen om in de avond goed in slaap te kunnen vallen. Een powernap verlicht de slaapdruk waardoor het moeilijker is om ’s avonds in slaap te vallen.
Conclusie
Een goede nachtrust draagt bij aan je gezondheid en productiviteit. Een volwassene heeft minstens 7 tot 9 uren slaap per nacht nodig. Heb je slaapproblemen? Pas dan een of meer van de tips uit dit artikel toe. Verder kan het nooit kwaad om slaapproblemen te bespreken met je huisarts.