De Gouden Kooi: Hoe spreid je als carrièrevrouw je vleugels?

De gouden kooi: Voel je gevangen in je succesvolle baan? Leer hoe je je carrière én geluk kunt heroveren met deze inzichtelijke tips!

In de schijnbaar perfecte carrière van veel vrouwen schuilt soms een verborgen ontevredenheid: de ‘gouden kooi’. Dit artikel belicht de complexe uitdagingen waar carrièrevrouwen mee kampen, zoals financiële afhankelijkheid en sociale verwachtingen. Met praktische tips en inspirerende voorbeelden wordt verkend hoe zij hun vleugels kunnen uitslaan om een loopbaan te creëren die écht bij hen past.

Inleiding

Voor de buitenwereld heb je het ogenschijnlijk voor elkaar maar diep van binnen ben je niet gelukkig in je werk. De ‘gouden kooi’ is een metafoor voor deze werksituatie waarin velen van ons zich bevinden, vaak zonder het te beseffen. Deze kooi vertegenwoordigt het dilemma tussen stabiliteit of zekerheid ten koste van werkgeluk.

In dit artikel verken ik als loopbaancoach dit fenomeen van schijnzekerheid vanuit het perspectief van carrièrevrouwen. Deze situatie kan voor hen bijzonder complex zijn vanwege de volgende maatschappelijke en persoonlijke verwachtingen en uitdagingen:

Financiële afhankelijkheid

Dit kan vrouwen belemmeren om risico’s te nemen in hun carrière, omdat ze zich zorgen maken over de financiële stabiliteit van henzelf en hun gezin.

Tip: Creëer een financieel vangnet voordat je grote carrièrestappen zet. Dit kan helpen om de overgang naar een nieuwe baan soepeler te maken.

Sociale verwachtingen

Die kunnen vrouwen onder druk zetten om traditionele zorgtaken op zich te nemen, wat hun carrièreontwikkeling kan beïnvloeden.

Tip: Praat openlijk met je partner en familie over het verdelen van huishoudelijke verantwoordelijkheden en zorgtaken. Zo kun je samen evenwicht vinden tussen werk en privéleven.

Gebrek aan ondersteuning

Zoals betaalbare kinderopvang of flexibele werkschema’s, kan de carrièreplannen van vrouwen belemmeren.

Tip: Bespreek en onderzoek intern en extern de mogelijkheden voor ondersteuning.

Cultuur op de werkplek

Genderongelijkheid op de werkplek kan de carrièreontwikkeling van vrouwen beperken door belemmeringen zoals het glazen plafond en seksediscriminatie.

Tip: Zoek naar werkgevers die zich actief inzetten voor diversiteit en inclusie. Overweeg ook coaching of mentorprogramma’s om ondersteuning en begeleiding te krijgen bij je carrière.

Comfortzone

Angst voor verandering en gebrek aan zelfvertrouwen kunnen vrouwen weerhouden om hun comfortzone te verlaten en nieuwe carrièrekansen na te streven.

Tip: Werk aan het vergroten van je zelfvertrouwen door opleiding en persoonlijke ontwikkeling. Begin met kleine stappen om je comfortzone geleidelijk uit te breiden.

Te weinig tijd

Het balanceren van werk, gezin en persoonlijke verplichtingen kan een constante uitdaging vormen voor carrièrevrouwen.

Tip: Volg een cursus time management en leer prioriteiten stellen. Zoek naar manieren om ondersteuning te krijgen, zoals de hulp van familie of het uitbesteden van taken indien mogelijk.

Carrièreonderbrekingen

Tijdelijke carrièreonderbrekingen voor zorgtaken kunnen de carrièreontwikkeling van vrouwen vertragen.

Tip: Overweeg om tijdens carrièreonderbrekingen betrokken te blijven bij relevante netwerken en professionele ontwikkeling. Zo kun je de overgang naar een actievere carrièrehervatting vergemakkelijken.

Inspiratie van vrouwen die de Gouden Kooi hebben verlaten

Ontmoet vaker vrouwen in je omgeving die al ontsnapt zijn aan de gouden kooi. Zoals uit mijn eigen praktijk Maud, een voormalige financiëel medewerker, die haar baan na 18 jaar opzegde om te werken als psychodiagnostisch medewerker binnen het speciaal onderwijs. Of Olga, een Privacy Officer die besloot haar passie voor gedrag van mensen te volgen en een carrièreswitch maakte naar verandermanager. Deze vrouwen tonen de veerkracht en vastberadenheid die nodig zijn om de gouden kooi te verlaten.

Het is geen alles-of-niets verhaal

Je kunt je voorstellen dat als je te lang in een werksituatie blijft, waarin je je verscheurd voelt, dan kan dit je zelfvertrouwen en je mentale gezondheid schaden.

Je geeft een gouden kooi natuurlijk niet zomaar op, maar het is niet een “alles-of-niets” verhaal. Ergens zit die droombaan op jou te wachten waarin je opnieuw zekerheid vindt. Alles begint met de moed te vinden je eigen pad te kiezen en te streven naar werk dat jou inspireert, ondanks de specifieke druk en verwachtingen die je als carrièrevrouw kunt ervaren.

Bepaal waarom je van baan wilt veranderen, is deze meer gedreven vanuit pijn of je verlangens. Ontdek wat jou echt drijft. Wil je je talenten meer benutten of vind je een riant salaris belangrijk? Dit laatste is een voorbeeld van je extrinsieke motivatie, die vaak snel went en niet duurzaam is. Doe meer werk wat in overeenstemming is met je intrinsieke motivatie; je passie, kernwaarden en verlangens.

Besef dat verandering begint met de eerste stap. Dus gooi die klep open en durf je hoofd buiten de kooi te steken. Sla je vleugels uit en ontdek of je daarbuiten iets nog interessanter kan vinden dan je volgende loonsverhoging. 

Het is jouw loopbaan en toekomst; het is tijd om deze te leiden zoals jij dat wilt.

En vergeet niet, als je hulp nodig hebt, kan een goede loopbaancoach je begeleiden op je carrièrepad.

Kom in actie

Zoek je een ervaren loopbaancoach die gespecialiseerd is in het begeleiden van carrièrevrouwen, dan ben je welkom bij Esenzz. De koffie staat al klaar!

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward