David Allen en Getting things Done

David Allen is een management-auteur en is bekend geworden door de (zelf)managementmethode Getting Things Done (dat vaak wordt afgekort tot GTD).
Door: Bas Hoorn

David Allen, de auteur van “Getting Things Done”, biedt een systeem aan dat mensen helpt productiever te zijn. De kern van zijn filosofie is het leegmaken van je hoofd en alles op papier zetten, zodat je je volledig kunt concentreren op de taak waaraan je werkt. Volgens Allen is het grootste probleem de overvloed aan zaken die in ons hoofd rondspoken, wat ons afleidt van onze huidige activiteiten. Hoewel zijn benadering uniek is, zijn er ook overeenkomsten met traditionele timemanagementtechnieken.

Wie is David Allen?

De bedenker van de Getting Things Done methode

David Allen is de schrijver van het boek Getting Things Done. De essentie is mensen, net zoals wij doen met onze cursus time management, een systeem aan te bieden dat hun leven productiever maakt. Volgens David Allen is het probleem een te grote hoeveelheid aan zaken die in je hoofd rondspoken. Al deze zaken vragen om beslissingen en zorgen ervoor dat je niet gefocust kunt zijn op waar je mee bezig bent. Daarin heeft hij gelijk maar hij is daar niet uniek in.

De simpele filosofie van David Allen

Hou je hoofd leeg en focus op de actie waar je nu aan werkt

Een sterk uitgangspunt van Getting Things Done is dat je je hoofd leegmaakt en alles op papier zet. Het richt zich dus niet alleen op effectiviteit en efficiency maar ook op het zelf kunnen managen van de cognitieve belasting. Hierdoor hoef je nergens anders over na te denken dan waar je op dat moment mee bezig bent. Als je iets doet, moet je hier je volledige aandacht bij hebben.

Getting Things Done en timemanagement

Veel overeenkomsten met time management trainingen

De Getting Things Done methode van David Allen lijkt in de dagelijkse praktijk in vergelijking tot een cursus time management meer op een systeem gebaseerd op slim administreren van acties. Als het systeem niet goed wordt toegepast verliest het haar kracht. Dat is het veelgehoorde manco. Getting Things Done is vooral een manier van werken die zich richt op efficiënt werken volgens een vastgestelde workflow. Wanneer mensen deze werkwijze vol weten te houden pakt het wel heel goed uit.
Er is een keerzijde: de methodiek is minder gericht op effectief werken vanuit persoonlijk leiderschap. Prioriteiten stellen vanuit waarden en overtuigingen komt nauwelijks aan bod. Dat is een belangijk verschil met time management.

Getting Things Done

Vooral een efficiënt werkproces

Getting Things Done is gebaseerd op 5 stappen die je in weliswaar andere vorm ook ziet in een cursus time management:
1. Capture. Verzamel alles wat je bezig houdt.
2. Clarify. Bekijk per zaak wat je kunt doen.
3. Organize. Organiseer je acties.
4. Reflect. Bekijk wekelijks je lijsten en vul ze aan.
5. Engage. Bekijk wat het handigst is om nu te doen en doe het.

Conclusie

David Allen is bekend geworden door zijn (zelf)managementmethode “Getting Things Done” (GTD). De essentie van deze methode is om je hoofd leeg te maken en alles op papier te zetten, zodat je je volledig kunt concentreren op de huidige taak. Allen gelooft dat veel zaken in ons hoofd ons afleiden van onze huidige activiteiten. Zijn benadering heeft overeenkomsten met traditionele timemanagementtechnieken, maar GTD legt meer nadruk op het administreren van acties en het volgen van een vastgestelde workflow. Echter, het stelt prioriteiten vanuit waarden en overtuigingen minder centraal dan traditioneel timemanagement.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward