David Allen en Getting things Done

David Allen is een management-auteur en is bekend geworden door de (zelf)managementmethode Getting Things Done (dat vaak wordt afgekort tot GTD).
Door: Bas Hoorn

Wie is David Allen?

De bedenker van de Getting Things Done methode

David Allen is de schrijver van het boek Getting Things Done. De essentie is mensen, net zoals wij doen met onze cursus timemanagement, een systeem aan te bieden dat hun leven productiever maakt. Volgens David Allen is het probleem een te grote hoeveelheid aan zaken die in je hoofd rondspoken. Al deze zaken vragen om beslissingen en zorgen ervoor dat je niet gefocust kunt zijn op waar je mee bezig bent. Daarin heeft hij gelijk maar hij is daar niet uniek in.

De simpele filosofie van David Allen

Hou je hoofd leeg en focus op de actie waar je nu aan werkt

Een sterk uitgangspunt van Getting Things Done is dat je je hoofd leegmaakt en alles op papier zet. Het richt zich dus niet alleen op effectiviteit en efficiency maar ook op het zelf kunnen managen van de cognitieve belasting. Hierdoor hoef je nergens anders over na te denken dan waar je op dat moment mee bezig bent. Als je iets doet, moet je hier je volledige aandacht bij hebben.

Getting Things Done en timemanagement

Veel overeenkomsten met time management trainingen

De Getting Things Done methode van David Allen lijkt in de dagelijkse praktijk in vergelijking tot een cursus time management meer op een systeem gebaseerd op slim administreren van acties. Als het systeem niet goed wordt toegepast verliest het haar kracht. Dat is het veelgehoorde manco. Getting Things Done is vooral een manier van werken die zich richt op efficiënt werken volgens een vastgestelde workflow. Wanneer mensen deze werkwijze vol weten te houden pakt het wel heel goed uit.
Er is een keerzijde: de methodiek is minder gericht op effectief werken vanuit persoonlijk leiderschap. Prioriteiten stellen vanuit waarden en overtuigingen komt nauwelijks aan bod. Dat is een belangijk verschil met time management.

Getting Things Done

Vooral een efficiënt werkproces

Getting Things Done is gebaseerd op 5 stappen die je in weliswaar andere vorm ook ziet in een cursus time management:
1. Capture. Verzamel alles wat je bezig houdt.
2. Clarify. Bekijk per zaak wat je kunt doen.
3. Organize. Organiseer je acties.
4. Reflect. Bekijk wekelijks je lijsten en vul ze aan.
5. Engage. Bekijk wat het handigst is om nu te doen en doe het.

Liever een training volgen?

Wil je leren hoe je effectief en efficiënt werkt. De cursus Timemanagement kun je voor jezelf volgen maar kan ook voor jouw organisatie, incompany en op maat worden aangeboden.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Meer informatie over: Effectiviteit | Efficiënt werken | Werkstress

Gerelateerde artikelen

Neem contact op