Bore-out: De killer van jouw carrière

Verveling en een uitgeput gevoel op het werk? Ontdek de schokkende gevolgen van een bore-out!
Door: Bas Hoorn

Voel je je vaak verveeld of onvoldaan op je werk? Heb je het gevoel dat je niet wordt uitgedaagd en dat je potentieel onbenut blijft? Dit kan een teken zijn van een bore-out, een toestand van mentale en fysieke uitputting veroorzaakt door langdurige verveling of gebrek aan voldoening op het werk. In dit artikel leer je wat een bore-out is, hoe je de symptomen kunt herkennen en wat je kunt doen om het aan te pakken. Lees verder om te ontdekken hoe je je werkleven kunt verbeteren en je volledige potentieel kunt benutten.

Wat is een bore-out?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je werk je niet meer uitdaagt of stimuleert? Dit kan een teken zijn van een bore-out. Een bore-out is een toestand van mentale en fysieke uitputting veroorzaakt door langdurige verveling, desinteresse of gebrek aan voldoening in je werkomgeving. Het is een fenomeen dat optreedt wanneer je onvoldoende wordt uitgedaagd door je werk, wat leidt tot een gebrek aan motivatie en uiteindelijk tot een afname van je welzijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een bore-out niet alleen het gevolg is van te weinig werk, maar ook kan ontstaan door werk dat te routinematig is of te weinig mentale stimulatie biedt. Bore-out kan ook verband houden met persoonlijke kenmerken, zoals een laag zelfbeeld, zelfonderschatting en faalangst, die je vatbaarder kunnen maken voor deze aandoening.

Gebrekkige timemanagement-vaardigheden kunnen leiden tot onproductiviteit en inefficiëntie. Dit kan op zijn beurt leiden tot verveling en onderbelasting, wat de symptomen van bore-out verergert. Als je je tijd niet goed beheert, kun je je taken niet effectief voltooien, waardoor je je onvoldaan en ongemotiveerd kunt voelen. Gelukkig kan dit met de juiste cursus time management snel worden verholpen!

Wat zijn de nadelige gevolgen van een bore-out?

Een bore-out kan een reeks negatieve gevolgen hebben, zowel op fysiek als mentaal vlak. Fysiek kan een bore-out leiden tot symptomen zoals chronische vermoeidheid, slaapproblemen en zelfs fysieke klachten zoals hoofdpijn. Op mentaal vlak kan het leiden tot gevoelens van nutteloosheid, een laag zelfbeeld, gebrek aan motivatie, en in sommige gevallen zelfs tot depressie. Bovendien kan een bore-out leiden tot een verminderde productiviteit op het werk, wat op zijn beurt kan leiden tot problemen met collega’s of leidinggevenden. Het kan ook leiden tot een verminderde betrokkenheid bij het werk, wat kan resulteren in een verminderde carrièreontwikkeling.

Is bore-out hype of ziekte?

Het is belangrijk om te benadrukken dat bore-out niet hetzelfde is als burn-out. Terwijl burn-out gaat over uitputting door extreme overbelasting, gaat bore-out over lusteloosheid door extreme onderbelasting. Hoewel de term bore-out wetenschappelijk omstreden is en soms wordt gezien als een ‘modeziekte’, is het cruciaal om te erkennen dat een baan waarin je systematisch en langdurig je capaciteiten niet kunt ontplooien, problematisch kan worden.

Dus, ongeacht hoe we deze klachten noemen, het is essentieel dat je ze serieus neemt. Als je je lusteloos of onvoldaan voelt op je werk, is het belangrijk om dit te erkennen en stappen te ondernemen om je situatie te verbeteren. Het kan nuttig zijn om met een professional te praten, zoals een arbeidspsycholoog, die je kan helpen de oorzaken van je gevoelens te begrijpen en strategieën te ontwikkelen om ze aan te pakken.

Symptomen bore-out

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een bore-out. Deze omvatten een gevoel van verveling en ontevredenheid op het werk, vermoeidheid, prikkelbaarheid, een laag zelfbeeld, en een gebrek aan motivatie of interesse in het werk. Andere symptomen kunnen zijn: het vermijden van sociaal contact, het zoeken naar andere bezigheden op het werk (zoals nutteloos surfen op internet of het doen van privézaken), en het gevoel hebben dat je je capaciteiten niet volledig benut. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere aandoeningen, zoals depressie of burn-out, dus het is belangrijk om professioneel advies in te winnen als je vermoedt dat je een bore-out hebt.

Het 5-stappen actieplan tegen een bore-out

Het aanpakken van een bore-out vereist een proactieve benadering. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

1. Erken het probleem

Het eerste wat je moet doen is erkennen dat je een probleem hebt. Dit kan moeilijk zijn, vooral omdat er een stigma kan rusten op het toegeven dat je je verveelt op het werk. Maar het is een belangrijke eerste stap. Het erkennen van het probleem kan je helpen om te begrijpen wat je voelt en waarom, en het kan de weg vrijmaken voor het vinden van oplossingen.

2. Praat erover

Het is belangrijk om je gevoelens te delen met iemand die je vertrouwt, of dat nu een vriend, familielid, therapeut of coach is. Dit kan je helpen om je gevoelens te verwerken en om mogelijke oplossingen te bedenken. Het kan ook nuttig zijn om met je leidinggevende of HR-afdeling te praten, als je je comfortabel voelt om dat te doen. Zij kunnen je mogelijk helpen om veranderingen aan te brengen in je werkomgeving om je meer uitdaging en voldoening te bieden.

3. Zoek professionele hulp

Als je merkt dat je symptomen ernstig zijn of als ze je dagelijks leven beïnvloeden, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Dit kan een therapeut of coach zijn die gespecialiseerd is in bore-out. Een professional kan je helpen om je gevoelens en ervaringen te begrijpen, en kan je strategieën en technieken bieden om met je bore-out om te gaan. Als gebrekkige timemanagement vaardigheden de oorzaak zijn dan kan een training time management een positieve uitwerking hebben.

4. Maak veranderingen op het werk

Dit kan betekenen dat je met je leidinggevende praat over het veranderen van je takenpakket, het zoeken naar meer uitdagende projecten, of zelfs het overwegen van een carrièreswitch als dat mogelijk is. Jobcrafting kan heel effectief zijn, alvorens je op zoek gaat naar een andere werkgever. Het kan ook nuttig zijn om na te denken over wat je echt wilt en nodig hebt in je werk. Misschien heb je meer uitdaging nodig, of meer creatieve vrijheid, of meer mogelijkheden om te leren en te groeien. Wat het ook is, het is belangrijk om te zoeken naar manieren om deze behoeften te vervullen.

5. Werk aan je zelfbeeld

Dit kan betekenen dat je werkt aan het verbeteren van je zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld. Dit kan je helpen om meer initiatief te nemen op het werk en om je meer betrokken te voelen bij je werk. Je kunt dit doen door je successen te vieren, positieve zelfbevestigingen te gebruiken, en te werken aan het ontwikkelen van een groeimindset, waarbij je ziet dat je de mogelijkheid hebt om te leren, te groeien en jezelf te verbeteren.

Conclusie

Een bore-out is een ernstige aandoening die kan leiden tot zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en actie te ondernemen om de situatie te verbeteren. Dit kan betekenen dat je veranderingen aanbrengt in je werkomgeving, professionele hulp zoekt, en werkt aan het verbeteren van je zelfbeeld. Hoewel het een uitdaging kan zijn om een bore-out aan te pakken, is het belangrijk om te onthouden dat er hulp beschikbaar is en dat het mogelijk is om je situatie te verbeteren.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward