Wat is een mindmap? Betekenis en uitleg

Wat is een mindmap en wat kun je ermee? Een mindmap wordt vaak gebruikt om kennis tot je te nemen of om kennis naar boven te halen. Je ordent je gedachten.
Door: Bas Hoorn

Wat is een mindmap?

Beschouw het als een landkaart van je brein

Je kunt een mindmap beschouwen als een landkaart waaruit je kunt afleiden hoe je hebt gedacht. Door te mindmappen begrijp en onthoud je complexe informatie beter. Mindmapping is daardoor heel veelzijdig toepasbaar. In combinatie met snelleestechnieken zorgt mindmappen ervoor dat je informatie beter kunt reproduceren en draagt het bij aan betere oordeelsvorming. Je kunt makkelijk verbanden leggen en complexe informatie doorgronden. Mindmapping wordt ook vaak gebruikt voor projectmanagement, presentaties, wetenschappelijk onderzoek, opsporing, studie, brainstormsessies, strategische planning, business planning en als voorbereiding op het schrijven van omvangrijke documenten.

Hoe ziet een mindmap eruit?

Vertakkingen vanuit het centrum

Als je gaat mindmappen ontwikkel je een diagram dat begint vanuit een centraal onderwerp en zich verder ontwikkelt als een boomstructuur. Je brengt zo alle aspecten die een relatie hebben met het onderwerp in kaart. Je kunt op deze manier subonderwerpen aan het centrale onderwerp koppelen en deze subonderwerpen op hun beurt ook weer onderverdelen in verschillende gerelateerde aspecten.

Hoe maak je een Mindmap?

Hoe ga je mindmappen?

Hoe je denkt maakt niet uit.

Je begint bij het mindmappen vanuit het centrale onderwerp en ontleedt dit onderwerp vanuit hier steeds verder. Je kunt digitale mindmaps maken met mindmapsoftware, maar je kunt er ook een maken op papier. Je gebruikt verschillende kleuren voor de verschillende subonderwerpen. Belangrijk is dat je met trefwoorden werkt en niet hele zinnen. Zo behoud je het overzicht. Zie ook het artikel Mindmapping, een uitleg in 7 stappen of meld je aan voor de cursus Mindmappen.

Wil je een training volgen?

Ben je geïnteresseerd in een training voor jezelf of voor jouw organisatie? Bekijk onze trainingen:

Gerelateerde artikelen

Neem contact op

Bereik meer met minder moeite

Bereik meer met minder moeite

Abonneer je op onze kennisbank

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!