Leessnelheid. Hoe snel lees jij?

Leessnelheid wordt uitgedrukt in aantal woorden per minuut. Opleiding heeft beperkte invloed op het leestempo. Doe de leestest van een minuut.
bedrijfstrainingen

Gemiddelde leessnelheid?

Relatie woordenschat en leestempo

Er is niet zoiets als één gemiddelde leessnelheid. Een luchtige tekst lezen de meeste mensen sneller dan een tekst van Karl Popper (wetenschapsfilosoof). Er is een bandbreedte waarbinnen jouw leessnelheid zich bevindt. De term die daarvoor wordt gebruikt is reading range. Die is bij iedereen verschillend! Als je over een grote woordenschat beschikt is je leestempo hoger. Het is daarom niet zinvol om kinderen die net kunnen lezen te leren snellezen. Van woorden die je niet kent probeer je namelijk via de context de betekenis te achterhalen. Dat gaat ten koste van leessnelheid.

Hoeveel woorden per minuut lezen

gemiddelde leessnelheid test leestempo krant

gemiddelde lezers?

Voordat ik start met oefeningen tijdens een cursus snellezen en mindmappen voer ik een leestest uit bij de cursisten. Ik ben benieuwd wat de leessnelheid is. Deelnemers moeten tijdens het lezen de tekst wel goed begrijpen en in hun eigen woorden na afloop kunnen vertellen wat ze hebben gelezen. Het uitgangspunt is dat de cursisten de tekst niet uit hun hoofd hoeven te leren. De strekking van de tekst moet echter wel helder zijn. Ik geef ook aan dat ze niet moeten proberen indruk te maken op de andere deelnemers. Ik wil niet dat ze de informatie sneller lezen dan ze gewend zijn. We nemen een tekst nemen uit de intermediair.

De gemiddelde lezer leest 150 tot 250 woorden per minuut. Twee tot vier keer zo snel lezen is zeker mogelijk.Vanuit wetenschappelijk onderzoek wordt heel vaak gesproken over een gemiddelde leessnelheid van 180 tot 300 woorden per minuut. Het verschil is verklaarbaar. Bijna al het onderzoek is uitgevoerd onder een Engelstalig doelpubliek met Engelstalige tekst. In Nederland kennen we samengestelde zelfstandig naamwoorden; in het Engels niet. Vergelijk maar eens: “klantenservice” en “ customer service”. Gemiddeld lezen Engelsen meer woorden bij een gelijk aantal letters dan Nederlanders. Maar het klopt dus niet dat Engelsen sneller lezen dan Nederlanders. Het lezen van heel lange samengestelde woorden heeft wel een drukkend effect op de gemiddelde leessnelheid. Lange woorden zijn complexer om te verwerken.

Aantal woorden per minuut

gemiddelde leessnelheid test leestempo op het werk

De grondslag om te meten

“Hoeveel bladzijden per uur lezen mensen?” is geen grondslag. Het aantal woorden per regel en het aantal regels op een bladzijde varieert namelijk per boek. Daarom wordt een andere rekenmethode gebruikt. Leestempo wordt standaard uitgedrukt in “aantal woorden per minuut”.

Hoe snel kun je een boek lezen?

gemiddelde leessnelheid test leestempo vrouwen

Let op: dit is natte vinger werk!

Laten we een heel makkelijk boek van Baantjer nemen:
34 regels van gemiddels 9 woorden op een pagina, 180 pagina’s in totaal brengt je bij de volgende scores:
Als je 250 woorden per minuut leest dan kost je dat iets meer dan 3,5 uur tijd. Als je 500 woorden per minuut leest ben je 1 uur en 50 minuten aan het lezen. Als je echt snel kunt lezen en met 600 woorden per minuut door de tekst heen gaat ben je anderhalf uur aan het lezen.

Als ik uitgerust ben en snel lees dan heb ik in een middag een managementboek van een kleine 300 pagina’s gelezen. En ik begrijp wat ik heb gelezen! Hoeveel bladzijden per uur lezen geoefende lezers? Die marge is ruim: tussen de 80 à 120 is makkelijk haalbaar zonder begrip te verliezen.

Opleiding zegt niet alles

gemiddelde leessnelheid test leestempo meten

Veel lezen heeft effect!

Één ding valt altijd op tijdens een cursus snellezen en mindmappen is dat de leessnelheid waarmee we starten hoger ligt bij cursisten die sowieso veel te lezen. De zogenaamde boekenwurmen hebben zich als kind vaak onbewust een aantal snelleestechnieken eigen gemaakt. Opleidingsniveau zegt niet alles. Het wel zo dat veel hoogopgeleiden voor hun studie veel hebben gelezen. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat.

Test jouw leessnelheid!

Print de pdf en pak je smartphone

Ik heb een simpele test voor je. Voer de volgende stappen uit:

01. Print deze PDF en leg die voor je neer
02. Lees de instructie op het voorblad
03. Lees  de rest van de tekst nog niet
04. Stel de timer van je telefoon in op één minuut
05. Zet je timer aan en begin met lezen
06. Lees met een comfortabel tempo
07. Je hoeft de tekst niet uit je hoofd te leren
08. Lees de tekst als ware het een artikel
09. Na de minuut tel je het aantal gelezen regels
10. Reken ook koppen mee
11. Reken ook regels met een of weinig woorden mee!
12. Dat aantal regels vermenigvuldig je met 10
13. Vergelijk dat aantal met de tabel hieronder

AantalScore
Tot 150Veel te langzaam
150 tot 200Ondergemiddeld
200 tot 250Gemiddeld
250 tot 300Bovengemiddeld
300 tot 400Redelijk
400 tot 550Ruim voldoende
550 of meerGoed

Stel jezelf nog de volgende vragen

Hoe heb je net gelezen?

Kun je een of meer van de onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is de cursus snellezen en mindmapping voor jou geschikt om je leessnelheid en begrip te verbeteren.

– Dwaalde ik af met mijn gedachten?
– Moest ik vaak terugspringen?
– Weet ik niet meer weet wat ik heb gelezen?
– Had ik de neiging om mee te praten?
– Begreep ik de tekst wel toen ik ‘m las?

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Naam(Vereist)

$

Neem contact op

Bereik meer met minder moeite

Bereik meer met minder moeite

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This