Geconcentreerd werken: 14 tips

Meer doen in minder tijd: 14 beproefde tips voor geconcentreerd werken!
Door: Bas Hoorn

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je focus soms ver te zoeken is. Je bent niet de enige! Veel mensen worstelen met interrupties en een gebrek aan focus. Maar weet je wat? Geconcentreerd werken is de sleutel om moeilijke taken snel en goed te voltooien en draagt bij aan effectief timemanagement. Elke keer dat je wordt onderbroken, kost het je 15 tot 25 minuten om weer geconcentreerd te werken.

Als je vaak wordt onderbroken, loop je het risico dat je je taken niet op tijd af krijgt. En het is niet de grote hoeveelheid werk die ervoor zorgt dat je moet overwerken. Nee, de meest voorkomende oorzaak is dat je moeite hebt om geconcentreerd te werken.

Er zijn zelfs mensen die momenteel uitgevallen zijn vanwege een burn-out, omdat ze moeite hebben met gefocust en geconcentreerd werken. Maar je kunt dit voorkomen! Maak van geconcentreerd werken een basisgewoonte en voorkom overwerk en een gebrek aan overzicht. Hoe je de voorwaarden hiervoor creëert leer je in de cursus timemanagement. Maar hier zijn een aantal tips die je meteen kunt toepassen.

Geconcentreerd werken en focus

1. Ontdek de principes van ‘Deep Work’

Geconcentreerd werken aan taken en projecten maakt je gelukkig en productief. Als je uren achter elkaar gefocust werkt, bereik je meer. En omdat we steeds vaker worden afgeleid, wordt geconcentreerd werken ook wel de superkracht van de 21e eeuw genoemd.

Veel onderbrekingen zijn te voorkomen. Toch zijn veel mensen niet meer in staat om afleidingen te weerstaan. Ze geven toe aan oppervlakkige impulsen. Wil je liever geconcentreerd werken in plaats van oppervlakkig werken? Pas dan de onderstaande tips toe in je eigen werk. Deze tips zijn in lijn met bevindingen van Dr. Cal Newport (Universiteit van Georgetown) die onderzoek deed naar geconcentreerd werken en hierover het boek Diep Werk heeft geschreven.

Geconcentreerd werken en productief zijn

2. Focus op wat belangrijk is

Productief zijn in plaats van bezig zijn

Wees productief in plaats van alleen maar bezig. Richt je uitsluitend op datgene wat bijdraagt aan je doelstellingen. Het is belangrijk dat je prioriteiten stelt! Richt je alleen op acties die je moet uitvoeren, informatie die je moet verwerken en mensen die bijdragen aan je doelstellingen. Wil je leren hoe je dit in de praktijk doet? In onze cursus timemanagement leer je hoe je snel overzicht krijgt over taken die bijdragen aan jouw doelen.

Geconcentreerd werken en pauzeren

3. Slim pauzeren leidt tot meer focus

Je kunt niet de hele dag werken! Te lang achter elkaar doorwerken is niet productief en gaat op den duur ten koste van productiviteit en focus. Gefragmenteerd werken is ook niet effectief. Het duurt 15 tot 25 minuten om na een interruptie weer geconcentreerd te kunnen werken. In de praktijk blijken blokken van minstens anderhalf tot twee uur goed te werken. Onderzoek bij jezelf wat voor jou de ideale tijdsduur is om achter elkaar te werken. Maak een onderscheid tussen moeilijke en makkelijke taken.

geconcentreerd werken door social media te blokekren

4. Blokkeer als je werkt bepaalde websites en social media

Gebruik handige apps om afleidingen te blokkeren. Ik gebruik de Freedom app. Deze app helpt me om afleidende websites en apps te blokkeren, zodat ik me volledig kan focussen op een taak. Met slechts één klik kan ik zelfs het hele internet blokkeren. Het resultaat? Een ononderbroken focus en een betere concentratie gedurende de dag. Op deze manier hou ik, ondanks de vele taken die ik heb, toch veel vrije tijd over.

Geconcentreerd werken en opruimen

5. Los praktische problemen praktisch op

Werk je ook vanuit huis? Ga je thuiswerkplek inrichten op een manier die bij je past. Heb je een verkeerde stoel? Koop een andere. Moet je vaak zoeken naar documenten? Ga je huis opruimen! Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat een opgeruimde omgeving ervoor zorgt voor dat je beter slaapt. Weet je niet hoe en waar te beginnen met opruimen? Het boek Opgeruimd van Marie Kondo helpt je praktisch op weg!

Geconcentreerd werken en ontspanning

6. Maak gebruik van je inspiratie

Reserveer vrije tijd voor ontspanning. Ken je dat gevoel dat je grandioze ingevingen krijgt wanneer je thuis ontspant, net in slaap valt, op de fiets zit of lekker aan het badderen bent? Juist op die momenten ontspant je brein en heb je toegang tot je innerlijke muze. Die bevindt zich in je onderbewustzijn. Benut dat: leg je ideeën vast! Reserveer dus tijd voor ontspanning. Je brein heeft het nodig om af en toe af te kunnen dwalen. Maak er echt tijd voor vrij want als je in beslag genomen wordt door een moeilijke taak krijg je minder makkelijk toegang tot je onderbewuste.

Geconcentreerd werken en voicemail gebruiken

7. Wees af en toe onbereikbaar

Check af en toe je voicemail. Herken je het volgende:”Ik ben druk geweest maar wat heb ik eigenlijk gedaan!?”. De oorzaak is vaak reactief gedrag: je laat je leiden door invloeden van buitenaf. Besef je wel eens na een hele dag werken, dat je in feite alleen maar telefoontjes, e-mails en appjes hebt beantwoord? Merk je geregeld dat je te veel drop-in bezoekjes hebt gehad van collega’s of mensen die ‘even 5 minuutjes’ iets van je moeten?

Geconcentreerd werken en stress

8. Gebruik heel bewust je tijd met een takenlijst

Doe niet meer dan 1 ding tegelijk en gebruik een to do lijst! Er is altijd wel een actie die bijdraagt aan jouw doelstellingen. Dat kunnen grote of kleine acties zijn. Vul gaatjes van 5 of 10 minuten met een kleine actie. Voer die niet gelijktijdig uit want multitasken werkt niet. Leg nog te verrichten acties vast in een takenlijst. Zorg er voor dat je jezelf richt op jouw doelstellingen. Ga actiepunten niet onthouden; maak gebruik van een takenlijst. Door een takenlijst wordt het makkelijker om je beter te concentreren op moeilijke taken. Je hoeft je brein namelijk niet inefficiënt te gebruiken om taken te onthouden.

Geconcentreerd werken en Smart doelen formuleren

9. Werk ‘smart’ met deadlines!

Gebruik altijd een datum. Maak taken tijdgebonden en ga SMART doelen formuleren. Dat is dus niet een formulering als “medio volgend jaar” of “eind van de maand”. Ga écht een datum bepalen. Wanneer je een datum bepaalt word je gedwongen om je acties goed te plannen. Op basis van “medio volgend jaar” of “eind van de maand” valt niet te plannen. Een voordeel van de SMART methode is dat je beter beseft wat je echt wilt bereiken en wat je echt moet doen. Daardoor werk je ook geconcentreerd en gemotiveerd aan taken die je minder leuk vindt maar die wel nodig zijn om je doelen te bereiken. 

Geconcentreerd werken en focus op slim werk

10. Focus op slim werk

Automatiseer dom werk! Sommige acties kun je makkelijk uitbesteden en delegeren. Vaak gaan veel kleine taken, die weinig impact maken, ten koste van focus. Zo heb ik een secretaresse op afstand die elke dag voor mij de telefoon beantwoordt en bepaalt welke telefoontjes voor mij wel en niet belangrijk zijn. Als ik aan het einde van de maand van haar een factuur krijg wordt die automatisch geïncasseerd. Ook dat bespaart veel tijd. Kortom: betalingen vooral automatiseren. Simpele taken uitbesteden of delegeren. En onderzoek ook eens If This Then That IFTTT.

Geconcentreerd werken en gewoontes en routines ontwikkelen

11. Leer effectieve routines en gewoontes aan

Wees spaarzaam met brainpower. Jezelf verplaatsen met 25 kilometer per uur op twee wielen is niet natuurlijk. Toch kun je, zonder erbij na te denken, fietsen. Je bent in staat om ‘onnatuurlijke’ maar wel heel effectieve gewoontes en routines aan te leren. Maak daar gebruik van. Je zal merken dat je daardoor makkelijker kunt werken.

Geconcentreerd werken en schakelen tussen verschillende activiteiten

12. Geconcentreerd werken en ‘switchen’ gaan niet samen

Deel dagen of dagdelen in aan de hand van thema’s. Het brein vind het lastig om af te wisselen tussen verschillende soorten taken; hou daar rekening mee en stel een goede dagplanning op. Denk aan bijvoorbeeld: Geconcentreerd werken aan een beleidsdocument afwisselen met urenadministratie. Dit soort veranderingen vindt het brein lastig. Wat helpt is om dagen (of dagdelen als het niet anders kan) in te delen volgens thema’s. Denk aan een thematische weekindeling.

time management en slapen

13. Slaap voldoende

Een goede nachtrust draagt bij aan je succes. Een goede nachtrust is nog belangrijker dan een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging. Naast de enorme gezondheidswinst die je boekt met 7 tot 9 uren slaap per nacht is aangetoond dat mensen die goed slapen zich veel beter kunnen concentreren. In plaats van tot in de nachtelijke uren doorwerken kun je beter op tijd naar bed gaan!

geconcentreerd werken met een noise cancelling headphone

14. Werk met een Noise Cancelling koptelefoon

De Sony WH-1000XM4 over-ear koptelefoon biedt verbeterde Noise Cancelling, verbeterde geluidskwaliteit en nog slimmere functies. Dit maakt geconcentreerd werken mogelijk in een open en rumoerige kantoorruimte. Deze draadloze bluetooth koptelefoon heeft een totale batterijduur van 30 uur en na slechtst 10 minuten in de oplader kan de koptelefoon weer 5 uur mee. Met een multipoint-verbinding kan de Sony-hoofdtelefoon tegelijkertijd met twee Bluetooth-apparaten worden gekoppeld. Bovendien beschikt de Sony WH-1000XM4 koptelefoon over een ingebouwde microfoon, waardoor deze ideaal is om mee te bellen. De koptelefoon is verkrijgbaar bij Bol.com.

De wetenschap over geconcentreerd werken

Hieronder vind je een paragraaf die wetenschappelijke inzichten over geconcentreerd werken koppelt aan timemanagement. De tekst is geschreven op taalniveau B1, in actieve vorm, gericht op de tweede persoon enkelvoud. Elke alinea telt ongeveer 40–50 woorden. Inclusief wetenschappelijke bronnen met URL’s.

Je brein kan zich maar op één ding tegelijk richten. Als jij veel taken door elkaar doet, verlies je focus. Onderzoek laat zien dat multitasken je productiviteit verlaagt en fouten verhoogt. Psycholoog Clifford Nass toonde dit aan in zijn studie over cognitieve overbelasting.

Je prefrontale cortex helpt je plannen, keuzes maken en aandacht vasthouden. Als je te veel prikkels krijgt, raakt dit deel snel uitgeput. Neurowetenschapper John Medina beschrijft dit in Brain Rules. Werk dus in korte blokken en bouw pauzes in.

Volgens Cal Newport, auteur van Deep Work, bereik je meer in minder tijd als je geconcentreerd werkt zonder afleiding. Zijn werk sluit aan op timemanagement: je werkt niet langer, maar slimmer. Hij noemt dit “diep werk” en onderbouwt dit met veel onderzoek.

Ook psycholoog Daniel Kahneman toont aan dat je mentale energie beperkt is. In Thinking, Fast and Slow legt hij uit dat geconcentreerd denken veel inspanning kost. Plan daarom je belangrijkste taken op momenten waarop jij het meest scherp bent.

Ervaringen van cursisten

De namen van de oud-cursisten zijn gefingeerd om hn privacy te waarborgen.

Geconcentreerd Werken – Ervaringen uit de praktijk

Fatima – Manager Klanttevredenheidexpand_more

Ik werd constant afgeleid door e-mails, vergaderingen en onverwachte vragen van collega’s. Aan het eind van de dag had ik weinig écht werk gedaan. Ik voelde me opgejaagd en miste overzicht in wat belangrijk was. Geconcentreerd werken lukte nauwelijks en mijn effectiviteit leed eronder.

In de cursus timemanagement leerde ik hoe ik mijn focusmomenten bescherm. Ik start mijn dag nu met een concrete planning en blok vaste tijden af voor diep werk. Ik sluit mijn inbox en zet notificaties uit tijdens focusblokken om afleiding te beperken.

Ik krijg nu meer gedaan in minder tijd. Geconcentreerd werken is een vast onderdeel van mijn dag geworden. Mijn productiviteit is toegenomen en ik voel me veel rustiger. Deze nieuwe werkwijze geeft me controle en overzicht in plaats van chaos.

Patrick – Vastgoedjuristexpand_more

Mijn dagen liepen vol met telefoontjes en spoedjes. Ik probeerde mails tussendoor te beantwoorden en juridische stukken te schrijven, maar kwam nergens écht in. Mijn concentratie versplinterde. Geconcentreerd werken bleef iets wat ik mezelf voornam, maar zelden lukte.

Ik werk nu met de Pomodoro-techniek. Ik stel een timer in voor 25 minuten gefocust werken zonder onderbreking. Daarna neem ik een korte pauze. Ik plan taken logisch in en vermijd multitasken. Ook plan ik vaste tijden voor e-mail en overleg.

Geconcentreerd werken helpt me om sneller en zorgvuldiger te werken. Ik voel me minder gejaagd, mijn dossiers zijn beter onderbouwd en mijn werkdruk is draaglijker. Deze focusmethode maakt mijn werk overzichtelijker én leuker.

Imelda – Directeur Cateringbedrijfexpand_more

Ik was voortdurend aan het schakelen tussen telefoontjes, bestellingen en personeelszaken. Daardoor verloor ik overzicht en begon ik taken halverwege. Mijn concentratie was weg. Geconcentreerd werken lukte niet, en dat merkte ik aan fouten en vermoeidheid.

Ik ben begonnen met timeboxing. Ik blok mijn agenda voor belangrijke taken en houd me strikt aan die tijd. Daarnaast werk ik met dagdoelen: ik kies steeds één prioriteit waar ik ongestoord aan werk. Mijn medewerkers weten nu ook wanneer ik niet gestoord wil worden.

Het resultaat is rust en controle. Geconcentreerd werken zorgt ervoor dat ik minder fouten maak, meer plezier heb en zelfs ruimte houd om vooruit te denken. Mijn dagen voelen nu efficiënt in plaats van reactief.

Ismail – Manager Wijkteamexpand_more

In het wijkteam werd ik van alle kanten benaderd. Ik wilde behulpzaam zijn, maar verloor mijn concentratie telkens als er iets tussendoor kwam. Geconcentreerd werken kwam er niet van. Aan het eind van de dag wist ik niet wat ik had bereikt.

Ik plan nu drie duidelijke focusmomenten per dag: ochtend, middag en eind van de dag. Daarin werk ik geconcentreerd aan één taak tegelijk. Ik zet mijn telefoon op stil en communiceer wanneer ik beschikbaar ben. Tussen de blokken neem ik bewust pauze.

Ik voel me nu energieker en doelgerichter. Geconcentreerd werken maakt mijn werk leuker én effectiever. Mijn team merkt het ook: ik ben alerter, bereikbaarder op het juiste moment en veel meer aanwezig in gesprekken.

Linda – HR Businesspartnerexpand_more

Ik werd continu onderbroken door e-mails, telefoontjes en korte vragen. Daardoor miste ik de tijd om na te denken, dossiers te lezen of strategiegesprekken goed voor te bereiden. Mijn hoofd was vol en geconcentreerd werken was er nauwelijks bij.

Nu check ik mijn mail nog maar drie keer per dag. Ik werk met themadagdelen, waarbij ik soortgelijke taken groepeer. Dat helpt mij om in een werkflow te komen. Ik reserveer vaste momenten voor focuswerk en houd een takenlijst met duidelijke prioriteiten bij.

Sinds ik zo werk, ben ik scherper en beter voorbereid. Geconcentreerd werken helpt me mijn werk diepgang te geven. Ik voel me minder opgejaagd en kan mijn tijd effectiever besteden aan wat er écht toe doet.

Wil je het maximale uit je tijd halen?

Je weet nu hoe je geconcentreerd kunt werken met de waardevolle tips op deze pagina. Maar wil je nog een stap verder gaan? Overweeg dan onze training timemanagement. Hierin duik je dieper in de technieken en strategieën om je tijd optimaal te benutten. En als je op zoek bent naar praktische adviezen om je dag efficiënter in te delen, bekijk dan ons overzicht met strategieën voor effectief timemanagement. Door deze kennis te combineren, zul je niet alleen productiever zijn, maar ook meer voldoening halen uit je werk. Denk aan de voordelen: minder stress, meer vrije tijd en het gevoel écht grip te hebben op je dag.

Over de auteur

Bas Hoorn is de oprichter van Timension, een bureau dat zich richt op het toegankelijk maken van complexe vaardigheden en het bieden van trainingen met hoog leerrendement voor zowel profit- als non-profitorganisaties.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde Vragen – Geconcentreerd Werken

Hoe kan ik beter geconcentreerd werken?expand_more

Beter geconcentreerd werken begint met een duidelijke taak en een afleidingsvrije omgeving. Zet meldingen uit, werk in tijdsblokken en neem regelmatig pauzes om je brein scherp te houden.

Wat zijn de grootste afleiders tijdens het werk?expand_more

Veelvoorkomende afleiders zijn notificaties, sociale media, e-mail en lawaai. Door deze bewust te beperken of uit te schakelen, kun je je concentratie sterk verbeteren.

Welke technieken helpen om focus te houden?expand_more

Technieken zoals de Pomodoro-methode, timeboxing, deep work en takenlijsten helpen je gefocust te blijven. Werk in blokken van 25 tot 90 minuten met korte pauzes ertussen.

Hoe beïnvloedt multitasken mijn concentratie?expand_more

Multitasken vermindert je concentratie en leidt tot meer fouten. Je brein kan zich beter focussen op één taak tegelijk. Wissel dus niet steeds tussen e-mail, apps en andere taken.

Wat is de relatie met timemanagement?expand_more

Geconcentreerd werken helpt je om sneller en effectiever taken af te ronden. Het vermindert tijdverlies door afleiding en maakt je dagplanning beter uitvoerbaar.

Wat kan ik doen als ik mijn concentratie verlies?expand_more

Sta even op, adem diep in, drink water of neem een korte wandeling. Vermijd schermen en kom daarna bewust terug naar je taak. Je kunt je focus trainen door vaker pauzes in te bouwen.

Welke rol speelt mijn werkomgeving bij geconcentreerd werken?expand_more

Een rustige, opgeruimde werkplek helpt enorm bij je concentratie. Zorg voor goede verlichting, minimale afleiding en een vaste plek waar je alleen werkt aan je kerntaken.

Hoe werken mijn hersenen bij geconcentreerd werken?expand_more

Bij geconcentreerd werken is vooral je prefrontale cortex actief. Deze regelt focus, plannen en zelfbeheersing. Afleiding schakelt andere hersengebieden in, waardoor je focus daalt. Door pauzes en één taak tegelijk te doen, houd je je hersenen efficiënt.

Wat helpt bij geconcentreerd werken met ADHD?expand_more

Bij ADHD helpt het om met korte, gestructureerde blokken te werken, zoals met de Pomodoro-techniek. Fysieke beweging, afwisseling en prikkelarme omgevingen kunnen ook helpen om beter geconcentreerd te blijven.

Heeft schermtijd invloed op mijn concentratievermogen?expand_more

Langdurige schermtijd, vooral met veel notificaties, kan je concentratievermogen aantasten. Regelmatig schermpauzes nemen, meldingen uitschakelen en focusmomenten inplannen helpt om je aandacht beter vast te houden.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management | Praktisch en Direct Toepasbaar
Cursus Time Management
Cursus Time Management
Cursus Time Management
Bereik meer met minder moeite.
Bereik meer met minder moeite.
Ook incompany en maatwerk.
Ook incompany en maatwerk.