Information overload: betekenis en uitleg

Information overload, ook wel informatiestress of infobesity genoemd, is een vorm van spanning veroorzaakt door teveel informatie. Door de toename in informatiekanalen, vooral door het internet, is de hoeveelheid beschikbare informatie toegenomen. Tegelijkertijd neemt hierdoor de hoeveelheid ongevraagde (denk aan spam en reclame) en onbetrouwbare informatie toe. Er komt dus dagelijks een grote hoeveelheid aan informatie op ons af terwijl de hersenen maar een bepaalde hoeveelheid kunnen verwerken. Het steeds moeten bepalen welke informatie voor jou van belang is en wat je kunt negeren is vermoeiend en kan voor stress zorgen.

future work skills

Werk innovatiever na de training future work skills.

Homepage » Future Work Skills » Information overload

Informatiestress op het werk

Op het werk krijg je informatie binnen via veel verschillende kanalen, zoals het internet en e- mail. Je krijgt daardoor ook veel ongevraagde informatie te verwerken. Het moeten verwerken van al deze informatie kan voor information overload en dus stress zorgen. Ook kun je hierdoor je aandacht moeilijker bij je werk houden en ben je dus minder productief.

Spanningsveld

Om onze taken uit te voeren hebben we informatie nodig. Maar er ontstaat een probleem wanneer we door de bomen het bos niet meer zien. Wanneer we over teveel irrelevante informatie beschikken en continu irrelevante informatie binnen blijft stromen wordt de uitvoering van taken bemoeilijkt. Dat kan zorgen voor een gebrek aan overzicht wat kan leiden tot stress en de angst ‘iets’ te missen.

Wat te doen tegen information overload?

Persoonlijk kennismanagement en informatiemanagement zijn geen overbodige luxe. Door informatie op een logische manier te clusteren in lijn met je kernverantwoordelijkheden krijg je meer overzicht. Ons advies is om niet meer dan 9 clusters te benoemen. Zorg er ook voor dat deze clusters zowel je werk als privéleven bestrijken. Daarmee zorg je ervoor dat je daadwerkelijk overzicht hebt over alle aspecten van je leven. Alle informatie die niet tot jouw clusters behoort kun je negeren en weggooien.

Er zijn ook technische hulpmiddelen beschikbaar. Een van de meest ondergewaardeerde oplossingen is het werken met RSS feeds. Een tool die wij aanragen is Feedly.com. Dat is een RSS reader waarbij je zelf groepen kan maken in lijn met de eerder genoemde clusters. Vervolgens kun je jezelf abonneren op nieuwsfeeds van allerlei online bronnen en deze koppelen aan jouw clusters binnen Feedly. Op deze manier hoef je niet meer zelf informatie uit te zoeken. Een bijkomend voordeel is dat de juiste informatie automatisch naar jou wordt verzonden.

Binnen een social intranet is ons advies om je uitsluitend te abonneren op nieuwsfeeds van community’s en collega’s die informatie delen in lijn met jouw kernverantwoordelijkheden.

Ontvang gratis tips & tricks

Haal meer uit je tijd en jezelf met onze gratis tips & tricks

Contact-/adresgegevens

Contact

Timension
Vijverlaan 115
6822 HD Arnhem
T (085) 002 02 02

Trainingslocatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
T (030) 234 83 00

Vragen?

Bel (085) 002 02 02 of vul het formulier in.