Information overload: betekenis en uitleg


Information overload is ook bekend als infobesity of informatiestress.

PLAY VIDEO EMPTY
cursus time management

Cursus Future Work Skills

Bereik meer door slimmer online samen te werken!


Neem contact op

Information overload is informatiestress

En wordt ook wel infobesitas genoemd


Door de toename in informatiekanalen, vooral door het internet, is de hoeveelheid beschikbare informatie toegenomen. Tegelijkertijd neemt hierdoor de hoeveelheid ongevraagde (denk aan spam en reclame) en onbetrouwbare informatie toe.

Er komt dagelijks een grote hoeveelheid aan informatie op ons af terwijl de hersenen een bepaalde hoeveelheid kunnen verwerken. Het steeds moeten bepalen welke informatie voor jou van belang is en wat je kunt negeren is vermoeiend en kan voor stress zorgen.

 

werkdruk en information overload

Informatiestress op het werk

Onnodige werkstress en onnodige werkdruk


Op het werk krijg je informatie binnen via veel verschillende kanalen, zoals het internet, het social intranet en e- mail. Je krijgt daardoor ook veel ongevraagde informatie te verwerken. Je moet in staat zijn om je e-mail efficiënt af te handelen.

Het moeten verwerken van al deze informatie kan voor information overload en dus stress zorgen. Ook kun je hierdoor je aandacht moeilijker bij je werk houden en ben je dus minder productief.

 

Spanningsveld

Kenniswerk kan niet zonder informatie


Om onze taken uit te voeren hebben we informatie nodig. Maar er ontstaat een probleem wanneer we door de bomen het bos niet meer zien. Wanneer we over teveel irrelevante informatie beschikken en continu irrelevante informatie binnen blijft stromen wordt de uitvoering van taken bemoeilijkt. Dat kan zorgen voor een gebrek aan overzicht wat kan leiden tot stress en de angst ‘iets’ te missen.

 

Wat te doen tegen information overload?

Beter omgaan met informatie kun je leren


Persoonlijk kennismanagement en informatiemanagement zijn geen overbodige luxe. Door informatie op een logische manier te clusteren in lijn met je verantwoordelijkheden krijg je meer overzicht.

 

Creëer overzicht en voorkom information overload

Ken de beperkingen van je brein


Ons advies is om niet meer dan 9 clusters te benoemen. Zorg er ook voor dat deze clusters zowel je werk als privéleven bestrijken. Daarmee zorg je ervoor dat je daadwerkelijk overzicht hebt over alle aspecten van je leven.

Alle informatie die niet tot jouw clusters behoort kun je negeren en weggooien.

 

Gebruik systemen tegen information overload

Gebruik je brein zoveel mogelijk voor slim werk


Er zijn ook technische hulpmiddelen beschikbaar. Een van de meest effectieve oplossingen is werken met RSS feeds. Een tool die wij aanraden is Feedly.com. Dat is een RSS reader waarbij je zelf groepen kan maken in lijn met de eerder genoemde clusters.

Vervolgens kun je jezelf abonneren op nieuwsfeeds van allerlei online bronnen en deze koppelen aan jouw clusters binnen Feedly. Op deze manier hoef je niet meer zelf informatie uit te zoeken. Een bijkomend voordeel is dat de juiste informatie automatisch naar jou wordt verzonden.

Binnen een social intranet is ons advies om je uitsluitend te abonneren op nieuwsfeeds van community’s en collega’s die informatie delen in lijn met jouw verantwoordelijkheden.

 

1050 training snellezen en mindmappen

Klantenservice


T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Join the future of work

Mis nooit meer de updates van Timension.


Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang nieuws, nieuwe inzichten en meteen bruikbare tips. [gravityform id="22" title="false" description="false"]