Hoe hoog is jouw leessnelheid?


Hoe hoog is jouw leestempo?

afspeelknop cursus snellezen en mindmappen

Inhoudsopgave


1. leessnelheid hangt af van de tekst

Leestempo hangt ook af van je woordenschat


Het eerste wat ik in een cursus snellezen vertel is: “Er is niet zoiets als één leessnelheid. Een luchtige tekst lezen de meeste mensen sneller dan een tekst van Karl Popper (wetenschapsfilosoof).”

Er is wel een gemiddelde bandbreedte waarbinnen jouw leessnelheid zich bevindt. De term die daarvoor wordt gebruikt is reading range. Die reading range is bij iedereen verschillend!

De oorzaak ligt in je woordenschat. Hoe meer woorden je kent, hoe hoger je leestempo zal zijn. Van woorden die je niet kent probeer je via de context de betekenis te achterhalen. Dat gaat ten koste van leessnelheid.

 

leessnelheid speed reading cursus met digitaal mindmappen

 

2. Hoeveel woorden per minuut lezen mensen?

Dit is afhankelijk van techniek en tekst


Voordat ik start met oefeningen tijdens een cursus snellezen en mindmappen voer ik een leestest uit bij de cursisten. Ik ben benieuwd wat de leessnelheid is wanneer mensen een zakelijke tekst lezen.

Het uitgangspunt is dat de cursisten de tekst niet uit hun hoofd hoeven te leren. Ze moeten tijdens het lezen de tekst wel goed begrijpen en in hun eigen woorden na afloop kunnen vertellen wat ze hebben gelezen. De strekking is van de tekst moet dus helder zijn.

Ik geef ook aan dat ik als ik hun leessnelheid test ze niet moeten proberen indruk te maken op de andere deelnemers (dat doen ze wel na de cursus snellezen). Graag wil ik dat ze lezen zoals ze gewend zijn om te lezen.

 

3. Gemiddelde leessnelheid

Traditionele lezers: 150 tot 250 woorden per minuut


Als we een tekst nemen die de moeilijkheidsgraad heeft van een artikel zoals dat in de intermediair wordt gepubliceerd, dan meten wij een gemiddelde leessnelheid van 150 tot 250 woorden per minuut.

Vanuit wetenschappelijk onderzoek wordt ook gesproken over 180 tot 300 woorden per minuut. Het verschil is verklaarbaar. Bijna al het onderzoek is uitgevoerd bij Engelstalig doelpubliek met Engelstalige tekst. In het Nederlands worden samengestelde zelfstandig naamwoorden aan elkaar geschreven; in het Engels staan deze woorden altijd los van elkaar. Denk aan bijvoorbeeld: “klantenservice” en “ customer service”.

Het lezen van lange samengestelde woorden heeft een negatieve invloed op de gemiddelde leessnelheid. Verder speelt mee dat bij het lezen van een gelijk aantal letters, het aantal woorden dat je in het Engels leest hoger ligt dan in het Nederlands.

Leestempo wordt uitgedrukt in hoeveel woorden per minuut we lezen. Een andere grondslag voor leessnelheid die we kunnen hanteren is: Hoeveel pagina’s leest een mens per uur?

 

4. Opleiding zegt weinig over leestempo

Veel lezen heeft een positieve invloed


In de training snellezen en mindmapping hebben we vaak te maken met cursisten met een onderling vergelijkbaar opleidingsniveau. Wat opvalt is dat de snelheid in het lezen hoger ligt bij cursisten die gewend zijn om veel te lezen.

De zogenaamde boekenwurmen hebben zich als kind vaak onbewust een aantal snelleestechnieken eigen gemaakt. Opleidingsniveau speelt daarbij geen rol. Lezen is net als sporten: hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat.

De grootste invloed op leestempo is dus niet in de eerste plaats opleidingsniveau maar hoeveel men gewend is om te lezen. Uiteraard kan over het algemeen wel worden gesteld dat mensen die veel opleiding hebben genoten meer gewend zijn om veel te lezen. Dat komt de leessnelheid ten goede.

 

5. Test jouw leessnelheid!

Print de pdf en hou je smartphone in de buurt


Ik heb een simpele test voor je. Voer de volgende stappen uit:

 • Print deze pdf (klik op deze link) en leg die voor je neer
 • Lees – behoudens de instructie op het voorblad – de tekst nog niet
 • Stel de timer van je telefoon in op één minuut
 • Zet je timer aan en begin met lezen op een comfortabel tempo
 • Je hoeft de tekst niet uit je hoofd te leren, beschouw het als een artikel
 • Na de minuut tel je het aantal gelezen regels
 • Reken ook koppen en regels met een of weinig woorden mee!
 • Dat aantal regels vermenigvuldig je met 10
 • Vergelijk dat aantal met de tabel hieronder

 

Aantal woorden

Wat zegt dit over hoe jij leest?

Tot 150Veel te langzaam
150 tot 200Ondergemiddeld
200 tot 250Gemiddeld
250 tot 300Bovengemiddeld maar beter
300 tot 400Redelijk maar kan sneller
400 tot 550Ruim voldoende maar kan worden verbeterd
550 of meer
Goed en kan mogelijk nog sneller

 

 

6. Stel jezelf nog wel de volgende vragen

Hoe heb je net gelezen?


Kun je een of meer van de onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is de cursus snellezen en mindmapping voor jou geschikt om je leessnelheid en begrip te verbeteren.

 • Dwaalde ik af met mijn gedachten?
 • Moest ik vaak terugspringen?
 • Weet ik niet meer weet wat ik heb gelezen?
 • Had ik de neiging om mee te praten?
 • Begreep ik de tekst wel toen ik ‘m las?

Cursus snellezen
en mindmappen

Reserveer je plekIncompanyofferte aanvragen