Snellezen is niet alleen een techniek, het is ook een manier om je brein te trainen om informatie efficiënter te verwerken. Sit kun je leren in een cursus snellezen. Met de juiste technieken, zoals de Princeton-methode, kun je jouw leessnelheid aanzienlijk verhogen zonder in te boeten aan begrip. Voel je je soms overweldigd door de hoeveelheid informatie die je moet verwerken? Maak je geen zorgen, snellezen werkt echt en kan je helpen.
Inhoud
Leer bewezen snelleestechnieken
Je bent in staat om snelleestechnieken te leren, dat is wetenschappelijk bewezen door het Princeton Center for Language Study. Het kan zijn dat je er iets langer over doet dan anderen, maar dat is geen probleem.
In dit artikel vind je stapsgewijze tips voor snellezen. Je leert hoe je teksten sneller kunt lezen en begrijpen op het juiste niveau. Het is belangrijk om te weten dat je niet elke tekst volledig hoeft te begrijpen en te onthouden.
Net als onze snelleescursus, zijn deze tips en technieken praktisch en hebben ze een solide wetenschappelijke basis. We zien dat deze tips leiden tot een aanzienlijke verbetering van de persoonlijke effectiviteit. Snellezen draagt niet alleen bij aan tijdwinst, maar ook aan je ontwikkeling.
Wees streetwise!
De toon klinkt misschien wat onwetenschappelijk, toch is het belangrijk dat je streetwise bent als je gaat snellezen: Doe wat minimaal nodig is en niet veel meer! Voel je niet gedwongen om alles te lezen wat je tegenkomt. Er is simpelweg te veel informatie en te weinig tijd. Snellezen gaat niet alleen over het snel doornemen van grote hoeveelheden tekst. Het gaat ook over het stellen van prioriteiten en het kiezen wat je wel en niet leest.
Selecteer zorgvuldig je leesmateriaal
Je hoeft niet elk woord in een document, krant, tijdschrift of boek te lezen om een onderwerp volledig te begrijpen. Kies welke boeken of artikelen je wilt lezen. Binnen elk boek, tijdschrift of krant moet je ook prioriteiten stellen. Verken eerst je leesmateriaal en bepaal wat je echt moet lezen. De inhoudsopgave is hierbij je beste vriend!
Focus op het essentiële
Herinner je je nog hoe je voor je mondeling examen Engels studeerde? Je was niet echt aan het lezen, maar aan het leren om een voldoende te scoren. Op je werk word je niet overhoord. Bepaal voordat je begint met lezen waarvoor je het leeswerk nodig hebt. Je moet dossierkennis hebben, een goed oordeel kunnen vormen en de kennis en informatie kunnen toepassen om bepaalde resultaten te bereiken.
Onthoud dat je na een maand ongeveer 90% vergeet
Als we kennis niet activeren, vergeten we na een dag 50% tot 70% van wat we hebben gelezen. Als we geen band hebben met het onderwerp, vergeten we het meest. Maar moet je alles letterlijk onthouden? Nee, probeer waar nodig en mogelijk de relatie te leggen met jouw werksituatie. Dat geeft context waardoor je makkelijker kennis onthoudt.
Annoteer, markeer, noteer of maak een mindmap
Je hoeft niet alles uit je hoofd te leren. Het is prima als je echt belangrijke informatie in een boek annoteert. Je kunt onderstrepen en in de marge aantekeningen maken. Wat ook werkt: gebruik een sticky note in combinatie een markeerstift, maak een notitie in de vorm van een mindmap of leg notities vast in OneNote. Veel kennis hoef je niet te onthouden. Snel terugvinden is efficiënter. Wanneer je de informatie nodig hebt zoek je het op. Bewaar het wel op een overzichtelijke manier. Wij vinden mindmappen de meest effectieve methode. Mindmappen is een manier van noteren waarbij efficiënter gebruik wordt gemaakt van je brein. Het is een manier om actief te leren.
Snellezen voor je werk is werk!
Denk je weleens: “Dat stuk lees ik vanavond thuis wel even want anders kom ik niet aan mijn werk toe”? Dat is dus een denkfout. In de avond ben je moe en is lezen moeilijker. Snellezen hoort bij kenniswerk en kun je dus tijdens kantooruren doen. De meeste mensen vinden snellezen het makkelijkst in de ochtend omdat ze dan nog fit zijn.
Eerst gaan we het nodige afleren
Wil je jouw leessnelheid verhogen? Dan is het tijd om enkele slechte leesgewoontes af te leren. Begrip van de tekst is essentieel voor het onthouden ervan, en concentratie is cruciaal voor begrip. Door je leessnelheid te verhogen, verbeter je jouw concentratie en begrip. Laten we eens kijken naar enkele gewoontes die je moet afleren om sneller te lezen.
Voorkom afdwalen tijdens het lezen
Herken je dit? Je probeert een tekst snel te lezen, maar je gedachten dwalen af. Dit is een veelvoorkomend probleem. Het is goed om associaties te maken tijdens het lezen, maar het is belangrijk om deze te sturen. Probeer de woorden die je leest te verbinden met relevante zaken, zoals projecten waar je aan werkt. Dit helpt je om de informatie beter te onthouden.
Beperk het terugspringen
Veel mensen hebben de neiging om terug te springen in de tekst. Dit gebeurt vaak wanneer je denkt: “Wat heb ik nou eigenlijk gelezen?”. Hoewel het soms nodig kan zijn om terug te springen, kan het ook een slechte gewoonte worden. Door je leestempo te verhogen, word je gedwongen om je te concentreren en waardoor je vanzelf minder terugspringt. Probeer de regels die je al hebt gelezen af te dekken met bijvoorbeeld een visitekaartje. Dit verhoogt je leessnelheid en focus.
Stop met onnodig subvocaliseren
Subvocaliseren, of het in gedachten meelezen met de tekst, kan je leessnelheid vertragen. Het is niet nodig om de hele tijd in je hoofd mee te praten met de tekst. Sterker nog, het kan je afleiden van het verwerken van de informatie. Voor veel mensen is een eenvoudige oplossing hiervoor het kauwen op kauwgom. Dit kan helpen om subvocaliseren te voorkomen.
Bepaal je leesdoel
Als je teksten voor je werk leest, vraag jezelf dan af of deze bijdragen aan jouw doelen en verantwoordelijkheden. Dit helpt je te bepalen wat je wel en niet gaat lezen. Stel jezelf de juiste vragen: “Waarom lees ik dit?”, “Waarom heb ik deze informatie nodig?”. Door deze vragen te stellen, lees je gerichter. De antwoorden op deze vragen helpen je ook om te bepalen wat je beter niet kunt lezen!
Verkenning is de start van snellezen
Als je voordat je gaat snellezen een boek verkent aan de hand van onderstaande stappen begrijp je voor ongeveer 40% waar het boek over gaat. Probeer zo’n verkenning in een kwartier tot 20 minuten te voltooien. Je krijgt dan heel snel gevoel voor het grote plaatje. Vraag je altijd af: Wat wil de tekst mij vertellen? Controleer ook de datum van de druk, vooral voor IT- en juridisch gerelateerde teksten is dit van belang omdat dergelijke informatie snel veroudert.
Begin met de buitenkant
De omslag, rug en achterflap geven beknopt het centrale onderwerp weer. Maak daarvan het centrum van je mindmap.
Check de inhoudsopgave
Vertaal de inhoudsopgave naar takken in je mindmap. Dit kun je beschouwen als het skelet van het boek.
Voeg inleidingen en conclusies toe
Controleer of er inleidingen in het begin of conclusies aan het einde van hoofdstukken zijn beschreven. Als dat zo is, voeg je deze informatie toe aan je mindmap. Blader vervolgens door het boek en let op de koppen van hoofdstukken en paragrafen. Woorden die vaak voorkomen voeg je ook toe aan je mindmap.
Kijk goed naar afbeeldingen.
Met name infographics zijn waardevol omdat die veel informatie in één beeld proberen te vatten.
Ontdek de kracht van snelleestechnieken
Met de juiste snelleestechnieken kun je jouw leessnelheid aanzienlijk verhogen. Laten we eens kijken hoe je dat kunt doen.
Focus op sleutelwoorden
Wist je dat je zelfs als je langzaam leest, onbewust veel woorden mist? Maar maak je geen zorgen, dat is heel normaal en je begrijpt de tekst nog steeds heel goed. Sleutelwoorden zijn woorden die betekenisvol zijn. Ze geven een uitstekend beeld van de inhoud van de tekst. Probeer het maar eens. Lees de bovenstaande negen woorden en zie welk beeld ze oproepen. Je hebt geen lidwoorden of voorzetsels nodig om de scène te begrijpen die deze woorden proberen op te roepen. Met deze kennis kun je experimenteren met een paar snelleestechnieken:
Snellezen via de interlinie
Pak een tekst die je nog niet gelezen hebt. Bijvoorbeeld een roman die al een poos in je boekenkast staat. Richt je ogen op de witte ruimte tussen de regels. Op de een of andere manier willen je ogen toch de regel zelf lezen. Probeer het een paar keer, je zult merken dat het soepeler gaat.
Snellezen door het begin en het einde van de regel over te slaan
Combineer deze techniek met een van de andere snelleestechnieken. Bijvoorbeeld snellezen via de interlinie. Sla met je ogen de eerste en de laatste centimeter van de regel over. Je zult merken dat je de tekst nog steeds goed waarneemt. Je kunt zelfs proberen om het begin en einde dat je overslaat breder te maken.
Wijs de tekst aan
Probeer bovenstaande twee technieken nog een keer maar combineer dit met het aanwijzen van de tekst. Door de tekst aan te wijzen, voorkom je dat je bij woorden blijft hangen en verminder je het aantal onnodige fixaties. Onze ogen volgen graag beweging. Dat hebben we geërfd van onze voorouders. Dat was belangrijk tijdens de jacht. Probeer het maar eens, je zult merken dat het lezen soepeler gaat.
Verhoog je leessnelheid
Wanneer je zelf met je ogen moet focussen en woord voor woord leest, moet je ongeveer 300 keer focussen per pagina. Dat is vermoeiend en vertragend. Terwijl je als je een pen of vinger gebruikt, je alleen op de pen of vinger hoeft te focussen. Het verschil tussen 300 keer focussen en een of twee keer focussen merk je onmiddellijk in je leessnelheid. Ook merk je dat je ogen minder vermoeid voelen.
Hoe wijs je een tekst aan?
Er zijn heel veel verschillende manieren om een tekst aan te wijzen. In dit artikel behandelen we slechts een paar:
Je kunt met je vinger of pen regel na regel van links naar rechts aanwijzen.
Of je kunt met de pen of vinger door de tekst slingeren/zigzaggen.
En je kunt met 3 vingers geleidelijk verticaal naar beneden wijzen.
Lees in korte sessies
Als je eenmaal klaar bent met het verkennen van je boek en begint met snellezen, zul je merken dat intensief lezen veel van je vraagt. Het is belangrijk dat je niet te lang achter elkaar leest. Probeer elke 20 minuten een pauze in te lassen. Maar voel je vrij om dit aan te passen als het beter past bij de structuur van je leeswerk.
Pauzeer regelmatig
Je hoeft niet volledig inactief te zijn tijdens je pauzes. Het belangrijkste is dat je even je aandacht van het lezen afhaalt. Dit helpt je om je concentratie te behouden en voorkomt vermoeidheid. Dus sta op, rek je uit, haal een kopje thee of kijk even uit het raam. Je zult merken dat je na de pauze weer fris kunt beginnen met lezen.
De wetenschap achter snellezen
Stel je voor dat je op een drukke snelweg rijdt. Je let vooral op het verkeer voor je. Plotseling, wil een auto aan je rechterkant invoegen. Je had het gevoel dat die auto er al was, ook al keek je recht vooruit. Herken je dit? Dit is hoe je oog werkt, en snellezen maakt hier efficiënt gebruik van.
Je foveale blikveld: De hoofdrolspeler
Als je snelleest, werk je met drie blikvelden. De foveale zone is waar je op focust, ongeveer 3 graden van je zicht.
De parafoveale zone: Je sidekick
Maar je kijkt met meer dan alleen de foveale zone. Je gebruikt ook de parafoveale zone, die zich uitstrekt tot 5 graden links en rechts van de foveale zone. Deze informatie neem je ook waar en je gebruikt dit blikveld bij de inspringmethode. De overgang van de foveale naar de parafoveale zone is niet strikt.
Het perifere blikveld: De ondersteunende rol
Er is ook het perifere blikveld, dat buiten de foveale en parafoveale zones valt, dus buiten ongeveer 13 graden. De afstand tussen de tekst en je ogen moet minstens 40 centimeter zijn. Hoe breed je naar woordgroepen kunt kijken, verschilt per persoon.
Hoe verwerken we informatie?
Begin rustig
De grootste fout die beginners maken bij snellezen, is te snel starten. Je moet wennen aan snellezen. Begin altijd op een tempo dat comfortabel aanvoelt.
De grenzen van je brein
Houd er rekening mee dat je brein 300 tot 500 milliseconden nodig heeft om informatie waar te nemen en te begrijpen. Een hogere leessnelheid leidt tot een hoger concentratieniveau, wat het begrip verbetert. Maar als je te snel gaat, kan je brein de informatie niet verwerken.
Er is een maximum aan het aantal woorden per minuut
Gezien de verwerkingssnelheid, is er een punt waarop versnelling van het leestempo leidt tot minder begrip. Een belofte dat je 2.000 woorden per minuut kunt lezen met optimaal begrip, is absoluut niet waar.
Ken jezelf en hou rekening met grenzen
Hoe versnel je verantwoord je leessnelheid? Als je snelleest en je kijkt naar een kwart regel, met een normale gemiddelde breedte van 9 tot 12 woorden, en je doet daar 500 milliseconde over, dan lees je 2 seconden per regel. Als je getraind bent in breder kijken naar woordgroepen en je begrijpt een halve regel in 300 milliseconden, dan lees je in 2 seconden ruim 3 regels. Oefening baart kunst.
Fotografisch lezen en Photoreading: Mythes ontkracht
Er worden veel termen gebruikt om snellezen te promoten. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat fotografisch lezen een mythe is. Snellezen is een kwestie van oefenen en herhalen. Zeker in het begin, als je de slag te pakken moet krijgen, is het hard werken voordat je de vruchten ervan plukt!
Begin met lezen op papier
Je leest beter vanaf papier. Waarom? Een beeldscherm straalt licht uit, wat vermoeiend kan zijn. Pas daarom je instellingen aan om minder fel licht uit te stralen. Maar onthoud, dit is slechts een tijdelijke oplossing.
Gebruik een tablet als je vanaf een scherm moet lezen
Als je toch vanaf een scherm moet lezen, raden we je aan een tablet te gebruiken en gebruik een wattenstaafje om tekst aan te wijzen.
Snellezen op schermen is mogelijk, maar papier is beter
Ondanks alle technologische innovaties, lezen we nog steeds het beste vanaf papier of een e-reader (die papier simuleert). De wetenschap is hier heel duidelijk over. Dit komt door de manier waarop we licht waarnemen en het feit dat actieve oog-hand coördinatie bijdraagt aan het leerproces.
Snelleessoftware is niet ideaal voor dagelijks gebruik
Snelleessoftware, zoals Spreeder, is een twijfelachtige aanvulling (en zeker geen vervanging) op een cursus snellezen. Strikt genomen is het niet nodig. Houd er rekening mee dat je op een beeldscherm oefent en dat je tijdens het oefenen niet gemakkelijk kunt versnellen of vertragen. Spreeder kan omslachtig zijn en afleiden. Een nieuwe ontwikkeling is Bionic Reading, waarbij de tekst zo wordt weergegeven dat het begin van een woord vetter is gezet. Dit helpt bij het focussen.
Vind je optimale snelheid
Je brein en blikveld hebben hun beperkingen, wat betekent dat er een optimale snelheid is voor jouw leesproces. Het is belangrijk om deze te vinden om je leeservaring te verbeteren. Maar hoe vind je deze optimale snelheid? Een geweldige manier om dit te doen is door het volgen van een snelleescursus die je bewezen methodes leert. Deze cursus biedt je de tools en snelleestechnieken die je nodig hebt om je leessnelheid te verhogen, op een manier die gemakkelijk te begrijpen en toe te passen is.
Veelgestelde vragen
Hoe beïnvloedt subvocaliseren het snellezen?
Subvocaliseren is het stilletjes uitspreken van woorden tijdens het lezen, wat de leessnelheid kan vertragen. Door subvocaliseren te verminderen, kun je je leessnelheid aanzienlijk verhogen en effectiever gebruik maken van snelleestechnieken.
Heb je tips om mijn leessnelheid te verbeteren?
Zeker! Er zijn verschillende snellezen tips die je kunt toepassen. Daarnaast is het nuttig om je huidige te kennen, zodat je je voortgang kunt meten.
Hoe beïnvloeden tekstopmaak en ons brein het snellezen?
De tekst kan het leesproces beïnvloeden. Goed gestructureerde teksten met duidelijke koppen en alinea’s vergemakkelijken het snellezen. Bovendien speelt de interactie tussen brein, ogen en tekst een cruciale rol in hoe snel en effectief we informatie verwerken.
Wat heeft breintraining te maken met snellezen?
Breintraining, zoals hier uitgelegd, helpt bij het verbeteren van cognitieve vaardigheden, waaronder concentratie en geheugen. Deze vaardigheden zijn essentieel voor effectief snellezen en het toepassen van snelleestechnieken.