Multitasken staat je in de weg, volgens experts

Multitasken belemmert je succes. Ontdek wat experts zeggen over de impact op je productiviteit en hoe je met focus meer kunt bereiken.
Door: Bas Hoorn

Wil je weten hoe multitasken jouw productiviteit daadwerkelijk verlaagt? In dit artikel ontdek je de verrassende feiten over multitasken en waarom je meer bereikt door je te focussen op één taak tegelijk. Leer waarom multitasken niet werkt en hoe je met eenvoudige technieken, zoals monotasking, je werk sneller en efficiënter kunt doen. Door deze inzichten pas je direct de beste strategieën toe en haal je meer uit je tijd. Geef jezelf de kans om te presteren zonder overbelasting!.

Wat is multitasken en waarom is het relevant?

Multitasken lijkt vaak de oplossing om meer werk in minder tijd te doen. Je denkt misschien dat je efficiënt bent wanneer je verschillende taken tegelijk uitvoert. Toch toont onderzoek aan dat multitasken juist je productiviteit kan verlagen. Het constante schakelen tussen taken zorgt ervoor dat je focus afneemt, waardoor je uiteindelijk langer bezig bent.

Als je merkt dat multitasken je werkproductiviteit beïnvloedt, kan effectieve tijdsbeheer een oplossing zijn. Ontdek hoe je dit kunt verbeteren in onze time-management cursus.

De wetenschap achter multitasken

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat multitasken vaak leidt tot slechtere prestaties. Wanneer je probeert meerdere taken tegelijk te doen, raakt je brein overbelast. Dit vermindert je vermogen om je goed te concentreren op elke taak, waardoor je minder snel en minder accuraat werkt.

Studies, zoals die van Ophir, Nass en Wagner (2009), tonen aan dat mensen die veel multitasken slechter presteren op cognitieve tests, omdat ze moeite hebben met het onderdrukken van irrelevante informatie en het wisselen tussen taken. Multitaskers hebben dus moeite om zich te concentreren op de belangrijkste taak, wat leidt tot slechtere prestaties. Lees hier het onderzoek.

Daarnaast toont onderzoek van Mark, Gudith en Klocke (2008) aan dat multitasken en onderbrekingen leiden tot meer fouten en een verhoogd stressniveau. Deze onderbrekingen vertragen de voortgang, verhogen de werkdruk en verminderen de algehele efficiëntie. Dit maakt multitasken niet alleen minder effectief, maar ook stressvoller. Lees hier het onderzoek.

Wil je meer leren over technieken die je helpen om je tijd beter te beheren? Bekijk dan onze timemanagement tips.

Wat is de oorzaak van multitasken?

Multitasken ontstaat vaak uit de wens om efficiënter te werken of om verschillende verantwoordelijkheden tegelijkertijd te beheren. In een wereld waarin we constant worden afgeleid door meldingen, e-mails en telefoontjes, lijkt multitasken de oplossing om alle taken af te krijgen. Toch is deze benadering meestal contraproductief. Veel mensen denken dat ze multitasken beheersen, maar in werkelijkheid is het brein niet in staat om verschillende complexe taken gelijktijdig effectief uit te voeren. De drang om constant bezig te zijn en geen taak onvoltooid achter te laten, leidt vaak tot deze verkeerde keuze.

multitasken

De gevolgen van multitasken

Multitasken lijkt misschien efficiënt, maar het kan je productiviteit verminderen. Het blijkt dat het telkens wisselen van taken je meer tijd kost. Dit komt doordat je brein de energie en focus moet verleggen naar de nieuwe taak, wat leidt tot vertraging in het afronden van taken.

Je denkt misschien dat je meer werk verricht, maar de kwaliteit van het werk kan lager zijn. Door de afleidingen van multitasken maak je sneller fouten. Het is daarom beter om je te concentreren op één taak tegelijk. Dit helpt niet alleen je snelheid, maar ook de kwaliteit van je werk.

Meer over hoe je je werk kunt organiseren zonder afleiding? Lees meer over timemanagement.

Waarom multitasken niet werkt: de oorzaken

Multitasken leidt tot cognitieve overbelasting. Je hersenen kunnen niet effectief twee taken tegelijk verwerken zonder dat je moeite hebt met focus en concentratie. Dit zorgt ervoor dat je niet optimaal presteert. Elke keer dat je schakelt tussen taken, verlies je waardevolle tijd en energie.

Door multitasken verlies je snel je focus. Dit betekent dat je meer tijd nodig hebt om weer in de ‘flow’ te komen en je taak af te maken. Hoe vaker je schakelt, hoe moeilijker het wordt om diep te concentreren.

Als je moeite hebt met timemanagement en multitasken, kan onze time-management cursus je helpen je productiviteit te verbeteren door gestructureerd te werken.

10 Tips tegen multitasken

1. Focus op één taak tegelijk

Probeer je volledig te concentreren op de taak die voor je ligt. Door je focus op één ding te richten, werk je sneller en efficiënter, en produceer je werk van hogere kwaliteit.

2. Plan je dag in blokken

Deel je dag op in tijdsblokken waarin je één taak uitvoert. Dit helpt je te voorkomen dat je van de ene naar de andere taak springt.

3. Zet meldingen uit

Schakel meldingen van apps en e-mail uit tijdens het werken. Dit voorkomt dat je telkens wordt afgeleid door nieuwe berichten of updates.

4. Maak een to-do lijst

Een duidelijke lijst van taken helpt je te focussen op wat er moet gebeuren. Werk elke taak één voor één af en vink deze af als je klaar bent.

5. Gebruik de Pomodoro-techniek

Werk 25 minuten geconcentreerd aan een taak, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. De Pomodoro-techniek helpt je focus te behouden zonder overbelasting van je brein.

6. Bepaal duidelijk je prioriteiten

Bepaal welke taken het belangrijkst zijn en focus je eerst op de belangrijkste. Dit voorkomt dat je tijd verspilt met minder belangrijke taken.

7. Vermijd werkplekken met veel afleiding

Werk in een omgeving waar je zo min mogelijk afleidingen hebt. Een rustige ruimte zonder te veel prikkels helpt je om geconcentreerd te werken.

8. Leer ‘nee’ zeggen

Wees niet bang om extra taken af te wijzen als je al genoeg werk hebt. Dit voorkomt dat je jezelf overbelast met te veel verantwoordelijkheden.

9. Maak gebruik van tijdsblokken voor e-mail en telefoongesprekken

Stel specifieke tijden in de dag in om e-mail te checken of telefoontjes te beantwoorden, zodat je niet de hele dag door constant gestoord wordt.

10. Reflecteer aan het eind van de dag

Aan het einde van de dag kun je reflecteren op wat je hebt bereikt door je te concentreren op één taak tegelijk. Dit helpt je de voordelen van single-tasking te ervaren en je motivatie te verhogen.

Wil je meer weten over hoe je je tijd kunt plannen en beter kunt concentreren. Lees dan onze timemanagement tips.

Verhalen uit de praktijk

Multitasken – Bereik Meer met Minder Moeite

Milan – 3D animatorexpand_more

Wat ging er fout door multitasken: Milan merkte dat het wisselen tussen verschillende animaties en taken zijn focus verstoorde. Dit leidde tot vermoeidheid en minder kwaliteit in zijn werk.

Welke tip(s) zijn toegepast: Milan besloot zijn dag in blokken van 25 minuten te plannen, waarbij hij zich volledig concentreerde op één animatie per keer. Dit hielp hem zijn focus vast te houden en zijn energie beter te verdelen.

Wat heeft het opgeleverd: Milan kan nu veel efficiënter werken, de kwaliteit van zijn animaties is verbeterd, en hij heeft meer tijd over voor andere belangrijke taken.

Alex – Commercieel directeurexpand_more

Wat ging er fout door multitasken: Alex voelde zich vaak overweldigd door meldingen van e-mails en telefoontjes, wat zijn concentratie verstoorde tijdens het voorbereiden van belangrijke verkoopgesprekken en het ontwikkelen van salesstrategieën.

Welke tip(s) zijn toegepast: Alex schakelde meldingen uit en gebruikte tijdsblokken om zijn e-mail en telefoongesprekken te plannen, zodat hij zich beter kon concentreren op zijn klanten en strategie-ontwikkeling.

Wat heeft het opgeleverd: Alex is nu productiever, zijn gesprekken zijn efficiënter, en hij heeft meer tijd om strategische doelen te bereiken zonder continu afgeleid te worden.

Cheryl – Projectmanagerexpand_more

Wat ging er fout door multitasken: Cheryl merkte dat ze vaak gestoord werd door teamleden en andere projecten, wat leidde tot vertragingen en verlaagde productiviteit.

Welke tip(s) zijn toegepast: Cheryl creëerde een rustige werkruimte, werkt vaker thuis en begon vaker ‘nee’ te zeggen tegen extra taken die haar focus zouden onderbreken.

Wat heeft het opgeleverd: Cheryl heeft haar werk beter georganiseerd, kan zich nu volledig concentreren op haar huidige projecten en heeft haar werkdruk aanzienlijk verminderd.

Levi – Fiscaal juristexpand_more

Wat ging er fout door multitasken: Levi had moeite met het beheren van meerdere juridische dossiers tegelijk, waardoor belangrijke details werden gemist en hij oververmoeid raakte.

Welke tip(s) zijn toegepast: Levi begon zijn taken in Outlook te organiseren met een duidelijke to-do lijst en gebruikte de Pomodoro techniek om zijn werk in blokken van 25 minuten te verdelen.

Wat heeft het opgeleverd: Levi heeft zijn productiviteit verdubbeld, kan zijn werk beter beheren en heeft meer tijd om zich te concentreren op de juridische analyses zonder gestrest te raken.

Ingmar – Student architectuurexpand_more

Wat ging er fout door multitasken: Ingmar werd afgeleid door sociale media en andere opdrachten, waardoor hij moeilijk geconcentreerd bleef op zijn architectuurstudies.

Welke tip(s) zijn toegepast: Ingmar begon aan het einde van de dag te reflecteren en stelde duidelijke prioriteiten voor de volgende dag. Dit hielp hem beter te plannen en zijn focus vast te houden.

Wat heeft het opgeleverd: Ingmar heeft zijn studieprestaties verbeterd, zijn deadlines gehaald, en voelt zich minder gestrest, omdat hij zijn werk beter beheert.

De impact van multitasken op de werkplek

Multitasken heeft niet alleen invloed op jouw persoonlijke productiviteit, maar ook op de werkplek als geheel. Wanneer teamleden proberen meerdere taken tegelijk te doen, leidt dit vaak tot miscommunicatie en vertragingen. Teams die goed samenwerken, kunnen beter presteren wanneer iedereen zich richt op één taak tegelijk.

Een oplossing is om een cultuur van focus te bevorderen. Dit betekent dat teamleden hun taken in tijdsblokken organiseren en de afleidingen minimaliseren. Het creëren van een werkomgeving die multitasken ontmoedigt, helpt de algehele prestaties te verbeteren.

Als je merkt dat multitasken je concentratie aantast, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Lees meer over concentratieproblemen.

Uitzonderingen op de regel

Hoewel multitasken vaak leidt tot verminderde productiviteit en concentratie, zijn er enkele uitzonderingen op deze regel. In bepaalde situaties, zoals bij routinematige taken of lichte gesprekken, kan multitasken effectief zijn zonder de prestaties negatief te beïnvloeden. Het is belangrijk om goed in te schatten wanneer multitasken wel werkt.

1. Automatische of routinematige taken

Onderzoek toont aan dat het combineren van routinematige, automatische taken met andere activiteiten geen negatieve invloed heeft op de prestaties. Rubinstein, Meyer en Evans (2001) bevestigen dat multitasken geen schadelijk effect heeft wanneer de taken minimaal cognitief belastend zijn. Lees hier het onderzoek: Rubinstein, Meyer en Evans (2001).

2. Creatieve taken combineren met administratief werk

Sommige studies suggereren dat het combineren van creatieve taken met meer routinematige administratieve taken effectief kan zijn. Salvucci en Taatgen (2008) onderzochten taakverwerking en gaven aan dat wanneer de cognitieve belasting van een taak laag is, multitasken minder invloed heeft op de efficiëntie. Lees hier het onderzoek: Salvucci & Taatgen (2008).

3. Lichte gesprekken combineren met repetitieve taken

Mark et al. (2008) ontdekten dat het combineren van simpele, repetitieve taken met lichte gesprekken of laag belastende activiteiten kan helpen om de werkdruk te verlichten, zonder dat het de productiviteit vermindert. Lees hier het onderzoek: Mark et al. (2008).

4. Multitasken met taken die andere zintuigen betreffen

Onderzoek naar multimodale taken, zoals het combineren van fysieke activiteit met andere zintuiglijke stimuli (bijvoorbeeld luisteren naar muziek), laat zien dat dit geen negatieve invloed heeft op de prestaties, mits de cognitieve belasting laag blijft.

5. Sommige vormen van teamwerk

Ophir, Nass en Wagner (2009) vonden dat mensen die veel multitasken cognitief minder goed presteren, maar in teamomgevingen waar taken goed verdeeld zijn, kan samenwerking effectief blijven, zelfs bij het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd. Lees hier het onderzoek: Ophir, Nass en Wagner (2009).

6. Mindfulness gecombineerd met fysieke activiteit

Studies zoals die van Zeidan et al. (2010) laten zien dat mindfulnessoefeningen in combinatie met lichte fysieke activiteit (zoals wandelen) de concentratie verbeteren zonder mentale overbelasting te veroorzaken, wat de effectiviteit van multitasken in deze context ondersteunt. Lees hier het onderzoek: Zeidan et al. (2010).

Conclusie: multitasken is niet de oplossing

Multitasken is een misleidende manier van werken. Het lijkt efficiënt, maar het leidt tot verminderde productiviteit en concentratie. Als je merkt dat je moeilijker kunt concentreren of dat de kwaliteit van je werk afneemt, is het tijd om je aanpak te herzien.

Om effectiever te werken, is het beter om je te richten op één taak per keer. Dit vergroot je focus en versnelt je werk. Neem de stap om je werk en tijd te organiseren door de juiste technieken toe te passen. Leer hoe je multitasken kunt vermijden en je productiviteit kunt verbeteren door meer gestructureerd te werken.

Wil je leren hoe je je tijd beter kunt managen en multitasken kunt vermijden? Schrijf je in voor onze time-management cursus.

Bas Hoorn

Bas Hoorn

trainer en oprichter van Timension


Bas Hoorn is de oprichter van Timension en heeft meer dan 20 jaar ervaring als trainer op het gebied van persoonlijke effectiviteit en efficiënter werken. Hij heeft bijgedragen aan programma’s op BNR en voor Het Advocatenblad tips gedeeld voor juristen, en over hem is gepubliceerd in MT/Sprout. Zijn expertise wordt erkend door zowel profit als non-profit organisaties, waaronder multinationals en de Rijksoverheid.

Als specialist in time management, snellezen, en het gebruik van technieken zoals de Kanban-methode, behandelt Bas tijdens zijn time management training ook het onderwerp multitasken. Hij laat deelnemers zien hoe ze hun focus kunnen verbeteren en multitasken kunnen vermijden om productiever te werken. Bas baseert zijn aanpak op psychologische en neurologische onderzoeken die aantonen dat multitasken leidt tot verminderde productiviteit.

Met zijn praktische en wetenschappelijk onderbouwde aanpak is Bas een veelgevraagd trainer voor organisaties die betere resultaten willen behalen met minder inspanning. Deelnemers van zijn trainingen melden aanzienlijke verbeteringen in productiviteit en een lagere werkdruk dankzij direct toepasbare oplossingen.

Veelgestelde vragen

Wat is multitasken?expand_more

Multitasken houdt in dat je meerdere taken tegelijkertijd probeert uit te voeren. Dit lijkt efficiënt, maar het brein is eigenlijk niet in staat om twee complexe taken tegelijk goed te verwerken, wat leidt tot verminderde productiviteit.

Waarom is multitasken slecht voor de productiviteit?expand_more

Multitasken leidt tot verminderde focus en langere uitvoeringstijd. Studies tonen aan dat het constant schakelen tussen taken de mentale belasting verhoogt en de efficiëntie verlaagt, wat resulteert in slechtere prestaties en meer fouten.

Wat zijn de negatieve effecten van multitasken op het brein?expand_more

Multitasken veroorzaakt cognitieve overbelasting. Het brein heeft moeite met het onderdrukken van irrelevante informatie, waardoor je moeite hebt met het behouden van focus en het snel schakelen tussen verschillende taken. Dit verhoogt stress en vermindert de kwaliteit van het werk.

Kun je multitasken effectief aanleren?expand_more

Multitasken is moeilijk te beheersen omdat het natuurlijke proces van taakverwerking wordt verstoord. In plaats van multitasken is het effectiever om taken één voor één af te werken, waardoor je meer focus hebt en productiever bent.

Hoe kun je multitasken vermijden?expand_more

Een goede manier om multitasken te vermijden is door je werk in blokken van tijd te verdelen en je te concentreren op één taak per blok. Gebruik technieken zoals de Pomodoro techniek of time-blocking om gefocust te blijven en je productiviteit te verhogen.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management | Praktisch en Direct Toepasbaar
Cursus Time Management
Cursus Time Management
Cursus Time Management
Bereik meer met minder moeite.
Bereik meer met minder moeite.
Ook incompany en maatwerk.
Ook incompany en maatwerk.