Mindmappen: 11 effectieve toepassingen

Mindmappen is een effectieve en veelzijdige manier van noteren om snel je gedachten te ordenen én tot de kern van een complex vraagstuk door te dringen.
Door: Bas Hoorn

Heb je ooit gehoord van mindmappen? Het is een fantastische manier om snel je gedachten te ordenen en tot de kern van een onderwerp te komen. Op deze pagina ontdek je 11 effectieve toepassingen van mindmappen. Of je nu wilt brainstormen, aantekeningen maken of een presentatie voorbereiden, mindmappen kan je helpen. Duik erin en ontdek hoe deze techniek jouw denkproces kan verrijken!

Mindmappen kent veel toepassingen

Ken jij de 11 meestgebruikte?

Onlangs is onderzocht waarvoor mensen mindmaps gebruiken. De uitkomsten laten zien dat mindmapping een vaardigheid is die voor heel veel toepassingen geschikt wordt bevonden. Dit wordt ook bevestigd door cursisten die bij ons de training mindmappen hebben gevolgd.

digitaal mindmappen digitale mindmap

01. Brainstormen gaat sneller

78% van de gebruikers

Mindmappen is een heel krachtige techniek om te brainstormen. Je kunt het alleen doen of samen met anderen. De kracht zit hem vooral in het gegeven dat je wordt uitgenodigd om te blijven associëren. Daardoor haal je met een mindmap heel veel informatie uit jezelf (en anderen). Zeker in een zakelijke omgeving is het nuttig om te mindmaps te maken. In korte tijd kun je rondom een vraagstuk veel nieuwe inzichten en invalshoeken verzamelen.
Mindmaps worden zowel in de publieke als private sector ingezet om ideeën te genereren. Zelfs het Institute For The Future (een wereldberoemde denktank) maakt gebruik van mindmapping als methode om te brainstormen.

02. Aantekeningen maken in een mindmap

59% van de gebruikers

Wanneer je een bijeenkomst of een training bijwoont is de kans groot dat je na afloop van die bijeenkomst veel van wat is besproken vergeten bent. Mindmappen is een krachtige methode om tijdens een bijeenkomst aantekeningen te maken. Na de bijeenkomst heb je nog steeds grip op de informatie die is gedeeld. Bovendien herken je ook makkelijk de onderlinge relaties in de informatie.

03. Presentaties: steekwoorden in een mindmap

55% van de gebruikers

Als je moet speechen of een presentatie moet geven is het niet de bedoeling dat je een tekst vanaf een vel papier opleest. Werken met steekwoorden is dan makkelijker. In een mindmap werk je met steekwoorden én je kunt ook de onderlinge relatie tussen de steekwoorden weergeven.

04. Strategische en businessplanning

53% van de gebruikers

Mindmaps maken helpt je om je gedachten te ordenen. Mindmappen is daardoor een ideale techniek die je ook kunt inzetten voor strategische en businessplanning. Zeker wanneer je met mindmapsoftware werkt kun je op een iteratieve wijze hieraan werken.

05. Mindmappen en kennismanagement

52% van de gebruikers

Door kennis uit de hoofden van mensen te halen en beschikbaar te stellen voor anderen draag je bij aan het collectieve brein van een organisatie. Een mindmap maken is een ideale manier om dat proces te versnellen. Teams en organisaties kunnen een proces ontwikkelen waarbij door middel van mindmaps nieuwe kennis en inzichten naar boven worden gehaald.

06. Mindmappen en project management

50% van de gebruikers

Om projecten goed te kunnen managen kun je mindmaps inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het PID in de Prince2 methodiek. Bij het opstellen van een PID (project initiatie document) is het werken met mindmaps ideaal. Je kunt op verschillende momenten werken aan je mindmaps (bijvoorbeeld iedere keer als je een ingeving hebt) en je ziet de samenhang tussen de verschillende onderdelen van de PID.
Bovendien kun je als je met mindmapsoftware werkt bij iedere faseovergang je mindmap bijstellen.

07. Het voorbereiden van documenten

49% van de gebruikers

Een mindmap is ook een ideaal middel om het schrijven van documenten voor te bereiden. Denk scripties of leermiddelen. Door te mindmappen zie je in een oogopslag de samenhang tussen de verschillende hoofdstukken en paragrafen. Bovendien zorgt een dergelijk overzicht ervoor dat de planning voor het schrijven van een dergelijk document een stuk eenvoudiger wordt.

08. Research en verzamelen van informatie

46% van de gebruikers

Een mindmap kan relaties en interacties weergeven tussen de verschillende variabelen of fatoren die uit een bepaald vraagstuk voortkomen. Om die reden kan mindmappen effectief worden ingezet bij het genereren van ideeën om een onderzoek te verrijken of te verbeteren. Mindmaps kun je ook gebruiken om te onderzoeken waar nog lacunes in kennis zijn.

09. Leren en studeren met een mindmap

42% van de gebruikers

Een mindmap is een ideaal middel om samenvattingen te maken. Niet voor niets wordt mindmappen vaak gecombineerd met snellezen. Het voordeel van mindmappen is dat je sneller een samenvatting kan maken dan wanneer je op een traditionele manier een samenvatting schrijft. Daarnaast is het zo dat je vanaf een mindmap makkelijk kunt leren dan vanaf een aantal A4tjes.

10. Om anderen te trainen

40% van de gebruikers

Een mindmap geeft informatie op een andere manier weer dan een lopende tekst. De ervaring leert dat bij moeilijke onderwerpen met een mindmap het eenvoudiger is om informatie overzichtelijk en helder te presenteren. Bovendien kan aan de hand van een mindmap de samenhang van bepaalde onderwerpen makkelijker worden aangetoond.

11. Vergaderingen voorbereiden

35% van de gebruikers

Net als bij een presentatie kun je ook een vergadering voorbereiden in de vorm van een mindmap. Door complexe onderwerpen overzichtelijk te mindmappen zorg je ervoor dat de deelnemers makkelijker over de inhoud van het onderwerp kunnen praten. Ook kun je de agenda van de vergadering verwerken in een mindmap.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

cursus mindmappen training mindmapping

Cursus Mindmappen

  • Orden snel en slim je gedachten
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward