Informatiemanagement: betekenis en uitleg

Er is een vraag naar informatievoorzieningen vanuit alle processen binnen een organisatie. Informatiemanagement zet informatie en IT zodanig in dat het de doelstellingen en strategie van de organisatie ondersteund. Informatievoorzieningen zijn veelal digitaal. Zo zijn het internet, social web en intranet belangrijke bronnen van informatie.

future work skills

Werk innovatiever na de training future work skills.

Homepage » Future Work Skills » Informatiemanagement

Waarom is het managen van informatie belangrijk?

Organisaties en medewerkers moeten zich constant aanpassen aan (snelle) veranderingen in hun omgeving. Informatie is daarbij van essentieel belang. Door informatie goed te managen kun je effectief en efficiënt inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Het is onmisbaar voor innovatie.

Op individueel niveau geldt dat medewerkers over vaardigheden moeten beschikken om makkelijk en snel informatie te kunnen halen om eigen werkzaamheden uit te kunnen voeren. Op cultureel niveau is het belangrijk dat medewerkers actief informatie brengen naar het social intranet zodat collega’s hun werk makkelijker kunnen uitvoeren.

Hoe kun je zelf informatie goed managen?

Maak een onderscheid tussen informatie en meta-informatie. Onder meta-informatie verstaan wij informatie die gaat over de uitvoering van je werk. Onder informatie verstaan wij in dit verband informatie die je gebruikt in je werk. Om een voorbeeld te geven: een takenlijst is meta-informatie. Een dossier dat je gebruikt om een brief op te stellen is in dit verband informatie.

Voor beide vormen van informatie geldt dat overzichtelijk informatiemanagement bijdraagt aan een hogere productiviteit. Dat is nogal logisch omdat veel van ons werk kenniswerk is. Door informatie op een goede manier te managen verbeteren we ons probleemoplossend vermogen en komen we sneller tot innovatieve ideeën.

Rangschik informatie in logische groepen. Maak maximaal 9 clusters aan die betrekking hebben op heel je leven en breng daarin de informatie onder. Je zal merken dat het voor meer overzicht zorgt.

Ontvang gratis tips & tricks

Haal meer uit je tijd en jezelf met onze gratis tips & tricks

Contact-/adresgegevens

Contact

Timension
Vijverlaan 115
6822 HD Arnhem
T (085) 002 02 02

Trainingslocatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
T (030) 234 83 00

Vragen?

Bel (085) 002 02 02 of vul het formulier in.