Uitstelgedrag: betekenis en uitleg

Uitstelgedrag, iedereen heeft weleens last van het uitstellen van dingen die je eigenlijk nu hoort te doen. Als dergelijk gedrag structureel wordt kan tot problemen leiden. Het heeft een negatief effect op jouw succes, carrière, gevoel voor eigenwaarde en relaties met anderen.

cursus time management

Bereik meer met minder moeite! Schrijf je in voor de cursus time management

Homepage » Cursus time management » Uitstelgedrag: betekenis en uitleg

Oorzaken uitstelgedrag

Een ogenschijnlijke oorzaak voor dergelijk gedrag kan het aanvoeren van drogredenen zijn. Je vertelt jezelf bijvoorbeeld dat je “wacht tot je in de juiste stemming bent” of “wacht tot het juiste moment aanbreekt”. Het kan ook liggen aan hoe jij in elkaar steekt: je bent niet besluitvaardig genoeg, hebt faalangst of bent te perfectionistisch.

Wat ook vaak het geval is dat je te maken hebt met een hoofdpijndossier of een heel complexe taak waarvoor je eerst nog allerlei informatie moet verzamelen voordat je er überhaupt aan kan beginnen. De moed zinkt je dan al voordat je begint in de schoenen omdat je geen duidelijk beeld hebt van de omvang van de taak.

Uitstelgedrag aanpakken

Aanpakken van uitstelgedrag is belangrijk, omdat uitstellen ervoor zorgt dat jij jouw lange termijn doelen niet bereikt. Het zorgt voor stress. Je kunt dit uitstelgedrag afleren door onder andere: duidelijke doelen te stellen, prioriteiten te stellen, een juiste inschatting te maken van de benodigde tijd en jezelf te leren kennen en voor zelfdiscipline te zorgen. Een training time management kan je hierbij helpen.

Een paar handigheidjes

Denk anders over taken

Denk niet in termen van taken maar in termen van acties. Een taak is een verzameling acties. Wanneer je een taak in kleinere logische acties knipt is het een kwestie van actie na actie uitvoeren. Per slot van rekening is de som van acties uiteindelijk de taak. Bovendien zal je merken dat je veel beter met je tijd omgaat omdat je de ‘gaten’ in je agenda kan vullen met kleine acties.

Ga prioriteiten stellen

Maak gebruik van de prioriteitenmatrix en vraag je af wat belangrijk is en eerst moet gebeuren en wat je op een later moment kan uitvoeren. Vind je dat moeilijk dan kan je ook omdenken. Ga bepalen wat niet belangrijk en urgent is en je merkt dan vanzelf dat de belangrijke taken die eerst gedaan moeten worden zich vanzelf gaan aftekenen. Wij noemen deze aanpak de ABCDE methode.

Organiseer eerst je taak voordat je eraan begint

Knip het voorbereiden van een taak en het werken aan een taak op in aparte delen. Je kunt in MS Outlook bijvoorbeeld een taak voorbereiden door vooraf alle informatie die je nodig hebt als bijlage aan een taak koppelen. Wanneer je begint aan een taak heb je alles bij de hand en maak je een vliegende start.

Ontvang gratis tips & tricks

Haal meer uit je tijd en jezelf met onze gratis tips & tricks

Contactgegevens

Bezoekadres

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht

Secretariaat & klantenservice

T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Zorgeloos aanmelden

Tot drie weken voor de training mag je kosteloos annuleren. Een vervanger sturen mag altijd. Alle leermiddelen, het arrangement, deelnamecertificaat en benodigde parkeerkaarten zijn in het tarief inbegrepen.

Vragen?

Bel (085) 002 02 02 of vul het formulier in.

Share This