Uitstelgedrag afleren met de ‘Eat that frog methode’ van Brian Tracy

Is uitstelgedrag afleren iets wat je heel de tijd uitstelt? Heb jij wel eens last van uitstelgedrag? Besef jij ook dat uitstelgedrag in feite ervoor zorgt dat je minder bereikt op je werk en in je leven? Er zijn genoeg redenen om uitstelgedrag aan te pakken en ervoor te zorgen dat jij eerder jouw doelen bereikt!

cursus time management

Bereik meer met minder moeite! Krijg grip op je werk en rust in je hoofd met de cursus time management.

Homepage » Cursus time management » Uitstelgedrag afleren

Eat that frog: overwin je weerstand

Heb jij wel eens last van uitstelgedrag? Wil je eindelijk eens uitstelgedrag afleren? Besef jij ook dat uitstelgedrag in feite ervoor zorgt dat je minder bereikt op je werk en in je leven? Er is dus een heel goede reden om uitstelgedrag aan te pakken en ervoor te zorgen dat jij eerder jouw doelen bereikt!

Ga uitstelgedrag afleren met deze 6 tips

Brian Tracy heeft een boek geschreven met de titel Eat that frog. Moeilijke en complexe klussen leiden vaak tot uitstelgedrag. We schuiven het op de lange baan als ware het een kikker die we moeten opeten. De tips van Tracy en mij zullen je verder gaan helpen.

Wat leveren onderstaande tips jou op?

Je uitstelgedrag zal afnemen; grote en complexe klussen voltooi je eerder.
Je zal 5 tot 10 maal meer bereiken dan anderen die deze tips niet opvolgen.

uitstelgedrag voorkomen uitstelgedrag afleren

1. Start met een goed plan

Uitstelgedrag afleren kan ja alleen als je weet welke doelen door uit te stellen niet worden bereikt. Benoem doelen voor je begint. Bewaar ze niet in je hoofd maar schrijf ze op. Onderzoek heeft aangetoond dat het opschrijven van doelen en deze zichtbaar in beeld houden ervoor zorgt dat men 5 tot 10 maal zoveel bereikt dan mensen die denken hun doelen te kunnen onthouden. Gebruik bij voorkeur de SMART methode (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) wanneer je doelen formuleert.

Zorg voor duidelijkheid en helderheid. Reserveer tijd om aan je doelen te werken. Deel taken en projecten op in kleine brokjes. Het is aangetoond dat het werken met takenlijsten de productiviteit met 25% verhoogt! Werk met de 20/80 regel. Bepaal van iedere 10 taken de 2 belangrijkste. Focus op deze 2 belangrijkste taken.

Niet zonder reden begint bij gerenommeerde trainingsbureaus een goede training timemanagement altijd met het leren stellen van doelen. Het praktisch inzetten van takenlijsten hoort ook altijd te worden getraind. Ongeacht of je een training timemanagement met Microsoft Outlook, een training timemanagement met IBM Notes of een training timemanagement met G Suite volgt.

2. Bepaal wat belangrijk is en focus daarop

Uitstelgedrag afleren wordt makkelijker wanneer je prioriteiten kunt stellen. Maak je eerst een voorstelling van de gevolgen van je acties. Het stellen van lange termijn doelen is heel belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die lange termijn doelen stellen beschikken over meer sociale mobiliteit; het effect van lange termijn doelen stellen is sterker dan opleidingsniveau of sociale achtergrond.

Klasseer alle acties en taken volgens bijvoorbeeld de ABCDE methode. A heeft de hoogste prioriteit en E heeft de laagste prioriteit. Wat opvalt is dat E klussen vaak leuk zijn om te doen en de A klussen vaak uitdagend en vervelend zijn. Echter, de A klussen zijn wel de sleutels tot succes. Dus A klussen krijgen voorrang! Focus je wilskracht op de A klussen en verspil het niet aan de E-klussen. Wilskracht is net als een accu. Er komt een moment dat de energie op is. Besteed de energie dus goed!

3. Uitstelgedrag afleren begint met zelfkennis

Productiviteit is een leerproces. Het is dus normaal dat niet alles ineens goed gaat. Beschouw het dus al een gegeven dat je moet leren jezelf steeds te verbeteren. Heb je ondanks veel doorzettingsvermogen nog steeds het gevoel dat je geen vooruitgang boekt dan kun je denken aan een cursus time management. Maar over is het nog niet. Kijk eerst even naar onderstaande tips:

Zorg voor de juiste omgeving. Werk op een plek die niet rommelig is. Maak je werkplek schoon en ruim losse papieren op. De prullenbak is je beste vriend. Verder is het ook van belang dat je een rustige werkomgeving hebt om geconcentreerd te kunnen werken aan moeilijke taken en om na te kunnen denken.

Zorg voor de juiste middelen. Wat heb je nodig om goed aan je taken te werken? Stel jezelf de volgende vragen: Heb ik de juiste informatie? Heb ik de juiste gereedschappen (pc, software, bureau, et cetera)? Heb ik de juiste kennis? Heb ik de juiste mensen om me heen?

Ken je talenten en vaardigheden. Waar ben jij heel goed in waar anderen niet goed in zijn? Waar heb jij gevoel voor? Deze twee vragen helpen jou verder om te bepalen hoe je jezelf goed verder kunt ontwikkelen.

Hou de zaag scherp: blijf je ontwikkelen; blijf fit en zorg ook voor een goede werk-privé balans zodat je ook tijd doorbrengt met de belangrijkste mensen in je leven. Je zal merken dat het de kwaliteit van je werk ook ten goede komt.

Uitstelgedrag afleren vraagt ook om effectieve leerstrategieën. Leren hoef je niet op de manier te doen zoals je dat gewend was op de middelbare school of in het hoger onderwijs. Het is bekend dat regulier onderwijs doorgaans erg achterloopt als het om slimmer leren gaat. Er zijn veel slimmere manieren om sneller en beter te leren. Denk aan colleges volgen via MOOCS (Coursera); leren van collega’s via sociaal intranet (Jive, Yammer, IBM Connections, Sharepoint), Blinklist en maak gebruik van persoonlijk kennismanagement en doe jezelf een plezier en volg een training snellezen en mindmappen of een cursus mindmappen met mindmapsoftware.

4. Wees optimistisch, zorg voor zelfdiscipline

Zorg voor je lichaam. Werk niet meer dan 8 uren per dag. Meer uren werken heeft een averechts effect is gebleken. Slaap 7 tot 8 uren per nacht. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je jezelf beter kun concentreren en dat leidt ertoe dat je taken sneller af kunt ronden. Eet gezond en zorg voor sport en beweging. Uiteindelijk ben je namelijk het productiefst wanneer je fit bent.

Zorg voor je geest. Begin eerst met positief over jezelf denken. 95% van onze emoties komt voort uit hoe we over onszelf denken. Met andere woorden: gedachten zijn in feite een realiteit. Vertrouw er gerust op dat je tot heel veel in staat bent. Dat is namelijk écht zo! Positief denken draagt nota bene bij aan: zelfvertrouwen, creativiteit en de kunst om problemen op te lossen. Dan nog een tip: ga negatieve mensen uit de weg als het kan. Ze hebben echt een negatieve invloed op jou.

Zorg voor zelfdiscipline. Dat kan makkelijker door een beetje om te denken. Denk aan de juiste vorm van uitstelgedrag. Kies van alle taken die je hebt opgeschreven welke je kunt uitstellen. Niet ontoevallig zijn dat de D en E klussen wanneer je volgens de ABCDE methode werkt.
Bepaal prioriteiten. Geef A klusjes voorrang en hou de 20/80 regel in de gaten en geef voorrang aan de 20% klussen die de meeste impact maken.

5. Ruim obstakels op!

Wees kritisch! Geef niet factoren buiten jezelf om de schuld wanneer je doelen niet bereikt. Denk eerst na over je eigen rol en wat je aan jezelf kunt verbeteren om doelen te bereiken.

Sleutel aan interne factoren. Stel jezelf de juiste vragen, geef eerlijke antwoorden en verbeter jezelf. Vraag jezelf het volgende af: Welke kennis kom je tekort? Welke vaardigheden kom je tekort? Wat zijn je zwakheden? Hoe kun je jezelf verbeteren?

Sleutel aan externe factoren. Vraag je af welke mensen je tegenhouden in je werk en privéleven. En vraag je af of dat al dan niet opzettelijk gebeurt. Ga met mensen het gesprek aan om de situatie te verbeteren of ga mensen die je belemmeren uit de weg.

Vraag je ook af welke middelen en gereedschappen je nog nodig hebt om aan je taken te werken. Zorg voor een opgeruimde werkplek en verbeter je omgeving wanneer dat nodig is.

Beschouw werken aan taken als een tennispartij. Iedereen heeft te maken met complexe en omvangrijke taken. Raak niet ontmoedigd. Beschouw het werken aan taken als een tennispartij. Zoals je punt na punt speelt voor de winst werk je aan een taak actie na actie. De som van alles acties leidt tot voltooiing van een taak.

Pas de volgende truc toe: beeld jezelf eens in dat je morgen ineens op reis gaat. Welke acties en taken moeten vandaag echt zijn afgerond? Door die vraag te stellen weet je snel welke prioriteiten je moet stellen.

6. Jij bent de baas over jouw tijd!

Uitstelgedrag afleren begint met proactief gedrag. Ga niet wachten op factoren waar je geen invloed op hebt. Maak afspraken met jezelf. Reserveer in je agenda blokken tijd om aan grote taken te werken. Doe dat door een afspraak met jezelf te plannen en zorg ervoor dat anderen kunnen zien dat je niet beschikbaar bent. Met name in MS Outlook, IBM Notes en Google Calendar is dat heel makkelijk aan te geven.

Plan op basis van je fitheid en energieniveau. Als je fit bent doe je de moeilijkste taken. Voor de meeste mensen is dat in de ochtend. De momenten van de dag dat je energieniveau minder is gebruik je voor routineklussen. Denk aan bijvoorbeeld de afhandeling van e-mail, administratieve taken en bijvoorbeeld archiveren.

Maak op tijd je planning. Wanneer jij niet plant gaan anderen dat voor jou doen. Gebruik de volgende vuistregels: morgen plan ik vandaag op het midden van de dag (na de lunch). Volgende week plan ik deze week in het midden van de week. Je zal merken dat je meer gedaan zal krijgen doordat je meer tijd kan besteden aan jouw doelen en verantwoordelijkheden.

Hou je aan je planning. Praten en vergaderen over wat er nog gedaan moet worden zorgt er niet voor dat je doelen bereikt. Dus ga over tot actie! Succes is een optelsom van acties die je op dagelijkse basis uitvoert. Daarmee is succes dus een optelsom van alle dagen. Plan je dag dus goed en zorg voor zo min mogelijk verstoringen.

Ontvang gratis tips & tricks

Haal meer uit je tijd en jezelf met onze gratis tips & tricks

Contact-/adresgegevens

Contact

Timension
Vijverlaan 115
6822 HD Arnhem
T (085) 002 02 02

Trainingslocatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
T (030) 234 83 00

Vragen?

Bel (085) 002 02 02 of vul het formulier in.

Share This