Mindmappen 11 toepassingen

Mindmappen is verrassend veelzijdig: 11 veelgebruikte toepassingen.

mindmapping

Mindmappen kent veel toepassingen

Ken jij de 11 meestgebruikte?


Onlangs is onderzocht waarvoor mensen mindmaps gebruiken. De uitkomsten laten zien dat mindmapping een vaardigheid is die voor heel veel toepassingen geschikt wordt bevonden.

digitaal mindmappen digitale mindmap

 

01. Brainstormen gaat sneller

78% van de gebruikers


Mindmappen is een heel krachtige techniek om te brainstormen. Je kunt het alleen doen of samen met anderen. De kracht zit hem vooral in het gegeven dat je wordt uitgenodigd om te blijven associëren. Daardoor haal je met een mindmap heel veel informatie uit jezelf (en anderen). Zeker in een zakelijke omgeving is het nuttig om te mindmaps te maken. In korte tijd kun je rondom een vraagstuk veel nieuwe inzichten en invalshoeken verzamelen.
Mindmaps worden zowel in de publieke als private sector ingezet om ideeën te genereren. Zelfs het Institute For The Future (een wereldberoemde denktank) maakt gebruik van mindmapping als methode om te brainstormen.

02. Aantekeningen maken in een mindmap

59% van de gebruikers


Wanneer je een bijeenkomst of een training bijwoont is de kans groot dat je na afloop van die bijeenkomst veel van wat is besproken vergeten bent. Mindmappen is een krachtige methode om tijdens een bijeenkomst aantekeningen te maken. Na de bijeenkomst heb je nog steeds grip op de informatie die is gedeeld. Bovendien herken je ook makkelijk de onderlinge relaties in de informatie.

03. Presentaties: steekwoorden in een mindmap

55% van de gebruikers


Als je moet speechen of een presentatie moet geven is het niet de bedoeling dat je een tekst vanaf een vel papier opleest. Werken met steekwoorden is dan makkelijker. In een mindmap werk je met steekwoorden én je kunt ook de onderlinge relatie tussen de steekwoorden weergeven.

04. Strategische en businessplanning

53% van de gebruikers


Mindmaps maken helpt je om je gedachten te ordenen. Mindmappen is daardoor een ideale techniek die je ook kunt inzetten voor strategische en businessplanning. Zeker wanneer je met mindmapsoftware werkt kun je op een iteratieve wijze hieraan werken.

05. Mindmappen en kennismanagement

52% van de gebruikers


Door kennis uit de hoofden van mensen te halen en beschikbaar te stellen voor anderen draag je bij aan het collectieve brein van een organisatie. Een mindmap maken is een ideale manier om dat proces te versnellen. Teams en organisaties kunnen een proces ontwikkelen waarbij door middel van mindmaps nieuwe kennis en inzichten naar boven worden gehaald.

06. Mindmappen en project management

50% van de gebruikers


Om projecten goed te kunnen managen kun je mindmaps inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het PID in de Prince2 methodiek. Bij het opstellen van een PID (project initiatie document) is het werken met mindmaps ideaal. Je kunt op verschillende momenten werken aan je mindmaps (bijvoorbeeld iedere keer als je een ingeving hebt) en je ziet de samenhang tussen de verschillende onderdelen van de PID.
Bovendien kun je als je met mindmapsoftware werkt bij iedere faseovergang je mindmap bijstellen.

07. Het voorbereiden van documenten

49% van de gebruikers


Een mindmap is ook een ideaal middel om het schrijven van documenten voor te bereiden. Denk scripties of leermiddelen. Door te mindmappen zie je in een oogopslag de samenhang tussen de verschillende hoofdstukken en paragrafen. Bovendien zorgt een dergelijk overzicht ervoor dat de planning voor het schrijven van een dergelijk document een stuk eenvoudiger wordt.

08. Research en verzamelen van informatie

46% van de gebruikers


Een mindmap kan relaties en interacties weergeven tussen de verschillende variabelen of fatoren die uit een bepaald vraagstuk voortkomen. Om die reden kan mindmappen effectief worden ingezet bij het genereren van ideeën om een onderzoek te verrijken of te verbeteren. Mindmaps kun je ook gebruiken om te onderzoeken waar nog lacunes in kennis zijn.

 

09. Leren en studeren met een mindmap

42% van de gebruikers


Een mindmap is een ideaal middel om samenvattingen te maken. Niet voor niets wordt mindmappen vaak gecombineerd met snellezen. Het voordeel van mindmappen is dat je sneller een samenvatting kan maken dan wanneer je op een traditionele manier een samenvatting schrijft. Daarnaast is het zo dat je vanaf een mindmap makkelijk kunt leren dan vanaf een aantal A4tjes.

10. Om anderen te trainen

40% van de gebruikers


Een mindmap geeft informatie op een andere manier weer dan een lopende tekst. De ervaring leert dat bij moeilijke onderwerpen met een mindmap het eenvoudiger is om informatie overzichtelijk en helder te presenteren. Bovendien kan aan de hand van een mindmap de samenhang van bepaalde onderwerpen makkelijker worden aangetoond.

11. Vergaderingen voorbereiden

35% van de gebruikers


Net als bij een presentatie kun je ook een vergadering voorbereiden in de vorm van een mindmap. Door complexe onderwerpen overzichtelijk te mindmappen zorg je ervoor dat de deelnemers makkelijker over de inhoud van het onderwerp kunnen praten. Ook kun je de agenda van de vergadering verwerken in een mindmap.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?

Klassikale training
Verantwoord klassikaal leren

De klassikale bijeenkomsten kenmerken zich door een actieve en energieke didactiek. Door afwisseling in het programma vliegt de training voorbij en is het leerrendement onverminderd hoog.

Tussen en na de trainingsbijeenkomsten kun je gebruik maken van de online community. Hier kun je ervaringen met medecursisten en je trainers uitwisselen.

Trainingen en cursussen worden in lijn met richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio verzorgd. Als een klassikale training vanwege het coronavirus niet kan worden voortgezet wordt naadloos overgegaan naar live online trainen. Onbenutte uitgaven voor het arrangement crediteren we.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.

Online classrooms
Live online bijeenkomsten

Alle incompany- en open trainingen worden ook als live online bijeenkomsten aangeboden. De dynamiek van een live online bijeenkomst is anders is dan die van een klassikale training. De planning en didactiek worden daarop aangepast.

Een dag klassikale training is gelijk aan 2 dagdelen live online training met een tussenpoos van een week. Tijdens een live online bijeenkomst wordt uitleg afgewisseld met oefeningen en breakout sessies.

Tussen de online bijeenkomsten pas je het geleerde toe in de praktijk. Je wordt via de online community gecoacht door je trainer. Ook kun je ervaringen uitwisselen met je medecursisten en leren van hun ervaringen.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.