Mindmappen. Wat is het en waarvoor gebruik je het?

Mindmappen is een veelzijdige manier van noteren waarbij gedachten en informatie snel en logisch worden geordend. Mensen die mindmappen zijn productiever.
Door: Bas Hoorn

Wat is mindmappen?

Het is een slimme en snelle manier van noteren die je op een actieve manier bij de inhoud van je notities betrekt. Een mindmap is een notitie om gedachten, ingevingen, denkpatronen en informatie overzichtelijk weer te geven. Het woord ‘mindmap’ zou je kunnen vertalen naar ‘landkaart van het brein’. Een mindmap geeft in feite weer hoe je over een bepaald onderwerp denkt.

Bij een mindmap breng je alle aspecten van een vraagstuk in beeld. Je begint eerst met het centrale vraagstuk en vervolgens bedenk je termen en begrippen die daarmee samenhangen. Wat je zal merken is dat wanneer je woorden opschrijft of gaat tekenen dat het associaties oproept. Daardoor word je uitgenodigd om nog meer woorden op te schrijven en nog meer te tekenen.

Hoe maak je een Mindmap? Mindmappen doe je zo

Wanneer je met lijnen duidelijk maakt welk woord of welke tekening leidt tot een ander woord of tekening kun je achteraf herleiden hoe je hebt gedacht. Wanneer je dat samen met anderen rondom hetzelfde onderwerp of thema doet kun je ook zien hoe een ander over een bepaald onderwerp denkt.
Tony Buzan is de grondlegger van deze methode. Door zijn samenwerking met de BBC heeft hij deze manier van notities maken bekend gemaakt onder het grote publiek. .

Wat maakt mindmappen zo effectief?

Je denkt sneller en oplossingsgerichter. Mindmappen is een manier om heel snel informatie en gedachten te ordenen. Het is een manier om informatie op een overzichtelijke manier te visualiseren. Door te mindmappen verbeteren we de kwaliteit van ons werk en besparen we tijd. Wanneer we gezamenlijk werken aan een mindmap zijn we in staat om opvattingen en ideeën van meerdere mensen snel en overzichtelijk weer te geven.

digitaal mindmappen digitale mindmap

Op papier of digitaal?

Mindmaps kun je digitaal maken en tekenen op papier. Research heeft aangetoond dat mensen die mindmaps regelmatig gebruiken in hun werk zowel op papier als digitaal mindmappen maar wel de voorkeur geven aan het werken met mindmap software. Een paar cijfers op een rijtje:

90% gebruikt mindmap software
47% gebruikt pen en papier
35% gebruikt een app op een tablet
19% gebruikt een app op een smart phone
19% gebruikt een online tool

Ontdek de Kracht van Mindmappen

Ben je op zoek naar een effectieve manier om complexe informatie te begrijpen en te onthouden? Een cursus mindmappen kan je hierbij helpen. Mindmappen helpt je om notities te maken en je gedachten te ordenen. Het stelt je in staat om vrijuit te denken en scherp inzicht te krijgen in relevante vraagstukken. Of je nu van nature gestructureerd denkt of liever ‘van de hak op de tak’ redeneert, mindmappen past altijd bij hoe jouw brein werkt. Het helpt je om sneller problemen op te lossen en nieuwe ideeën te bedenken.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

cursus mindmappen training mindmapping

Cursus Mindmappen

  • Orden snel en slim je gedachten
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward