Transactionele analyse op de werkvloer

Wat is transactionele analyse? Betekenis en uitleg

de beste cursus time management

Informatie aanvragen

cursus time management

Cursus time management

  • Grip op je werk en rust in je hoofd
  • Meer bereiken met minder moeite
  • Een optimale work-life balance

Bekijk: cursus time management


Incompanyofferte aanvragen

De transactionele analyse: persoonlijkheidstheorie

In je eerste levensjaren neem je besluiten over jezelf en je omgeving. Deze zijn positief of negatief en beïnvloeden de rest van je leven. Negatieve besluiten remmen je ontwikkeling in relatie tot anderen (ik ben niet OK of jij bent niet OK), positieve bevorderen je ontwikkeling (ik ben OK, jij bent OK).

 

Transactionele analyse: communicatie

Mensen communiceren vanuit een bepaalde houding:

Ik ben ok, jij ben okIk ben niet ok, jij bent ok
Ik ben ok, jij bent niet okIk ben niet ok, jij bent niet ok

Conflicten ontstaan als iemand met jou communiceert vanuit een houding die jou niet bevalt. Dit gaat ten koste van de inhoud van de communicatie. Vaak meet die ander zich een houding aan waarbij hij of zij uitgaat van ‘ik ben ok, jij bent niet ok‘.

cursus time management

Cursus time management

  • Grip op je werk en rust in je hoofd
  • Meer bereiken met minder moeite
  • Een optimale work-life balance

Bekijk de cursus time management


Incompanyofferte aanvragen

Transactionele analyse: voorbeelden

Je kunt dingen op verschillende manieren aan iemand vragen. Bijvoorbeeld: ‘Wil je alsjeblieft een glas water voor me meenemen?’. Je benadert de ander hier op een neutrale manier.

Of: ‘Neem water voor mij mee.’. Nu neem je een andere houding aan: ik ben OK, jij bent niet OK. Je communiceert op een manier dat je boven de ander staat. Dit kan leiden tot een wrijving.

Rekening houden met elkaar is belangrijk als je samenwerkt en op moet komen voor je belangen. Denk aan het onderhandelen over welke taken je wel en niet doet. Om die reden worden inzichten uit de transactionele analyse vaak op een praktische wijze geoefend in een training time management. Denk hierbij aan rollenspellen.

 

Wees assertief en niet agressief

Ga uit van de houding ‘ ik ben ok, jij bent ok’. Beschouw elkaar als gelijkwaardig en heb respect voor verschillende opvattingen. Wanneer je probeert jouw opvatting er doorheen te drukken ga je al snel richting ‘ik ben ok, jij bent niet ok’. Als je toegeefijk bent terwijl je eigenlijk standvastig moet zijn ga je al snel richting ‘ik ben niet ok, jij bent ok’.

 

Transactionele analyse en interactie

Bij transactionele analyse let je vooral op de manier van interacteren. Niet zozeer op de feitelijke boodschap. Er wordt uitgegaan van drie prosities van waaruit je kunt communiceren: als ouder naar een kind (jezelf boven een ander plaatsen); als kind naar een ouder (jezelf onder een ander plaatsen) en als volwassene naar volwassene. De laatste manier van interacteren is het meest effectief. (ik ben ok, jij bent ok).

training snellezen en mindmappen

Ontvang tips & tricks

Bereik net als ruim 5.000 andere professionals meer met minder moeite.