Reactief gedrag

Wat is reactief gedrag? Betekenis en uitleg

Informatie aanvragen

cursus mindmappen training mindmapping

Reactief gedrag werkt belemmerend

Reactief gedrag is het tegenovergestelde van proactief gedrag en kan voor problemen zorgen omdat het jouw productiviteit belemmert en het ervoor zorgt dat je je doelen niet bereikt. Je laat je leiden door je omgeving en hebt niet zelf de controle over je dagindeling. Dergelijk gedrag is het tegenovergestelde van proactief gedrag.

 

Reactief gedrag op de werkvloer

Als je een reactieve houding hebt betekent dat dat je niet zelf initiatief neemt, maar pas in actie komt als jouw omgeving daarom vraagt. Anderen bepalen daardoor hoe jouw dag eruit ziet in plaats van jij zelf.

Je stelt zaken uit en laat dingen liggen tot op het laatste moment wat voor stress zorgt en het niet kunnen halen van deadlines.

Je verliest door een reactieve houding het overzicht en je loopt steeds achter de feiten aan. Om die reden is het leren herkennen en voorkomen van reactief gedrag een onderdeel in een cursus time management.

 

Reactief gedrag en samenwerken

Het is moeilijk om samen te werken met iemand die een reactieve houding heeft. Iemand die zulk gedrag vertoont vindt het vaak moeilijk om knopen door te hakken, waardoor het bereiken van resultaten verhinderd wordt. Ook kunnen ze vaak niet goed omgaan met feedback of kritiek. 

Ontvang gratis tips