Reactief gedrag: betekenis en uitleg. Wat is reactief gedrag?

Reactief gedrag is het tegenovergestelde van proactief gedrag en kan voor problemen zorgen omdat het jouw productiviteit belemmert en het ervoor zorgt dat je je doelen niet bereikt. Je laat je leiden door je omgeving en hebt niet zelf de controle over je dagindeling. Dergelijk gedrag is het tegenovergestelde van proactief gedrag.

cursus time management

Bereik meer met minder moeite! Schrijf je in voor de cursus time management

Homepage » Cursus time management » Reactief gedrag en reactieve houding: uitleg

Reactief gedrag op de werkvloer

Als je een reactieve houding hebt betekent dat dat je niet zelf initiatief neemt, maar pas in actie komt als jouw omgeving daarom vraagt. Anderen bepalen daardoor hoe jouw dag eruit ziet in plaats van jij zelf.

Je stelt zaken uit en laat dingen liggen tot op het laatste moment wat voor stress zorgt en het niet kunnen halen van deadlines.

Je verliest door een reactieve houding het overzicht en je loopt steeds achter de feiten aan. Om die reden is het leren herkennen en voorkomen van reactief gedrag een onderdeel in een cursus time management.

Reactief gedrag en samenwerken

Het is moeilijk om samen te werken met iemand die een reactieve houding heeft. Iemand die zulk gedrag vertoont vindt het vaak moeilijk om knopen door te hakken, waardoor het bereiken van resultaten verhinderd wordt. Ook kunnen ze vaak niet goed omgaan met feedback of kritiek. 

Gedragsverandering helpt

Wat een heel belangrijke eigenschap is om effectiever te worden in je werk maar ook in je privéleven is dat je in plaats van reactief gedrag jezelf proactief gedrag aanmeet (niet ontoevallig is dat een van De zeven eigenschappen van effecief leiderschap volgens Stpehen Covey). Je zal merken dat je minder achter de feiten aanloopt en meer resultaten bereikt.

Reactief gedrag door slechte planning

Reactief gedrag kan ook het gevolg zijn van een slechte planning. Die slechte planning kan weer het gevolg zijn van het verkeerd stellen van prioriteiten.

Wanneer je achterloopt met je werkzaamheden en termijnen in gevaar dreigen te komen dan bepaal jij niet meer jouw agenda maar bepalen de omstandigheden wat jij moet doen. Jij staat dan niet meer aan het roer.

Door bijvoorbeeld te werken met de prioriteitenmatrix maak je het voor jezelf inzichtelijk waar je eerst aandacht aan moet besteden en wat je beter kan uitstellen. Je zal merken dat je daardoor ook minder reactief gedrag zal gaan vertonen.

Ontvang gratis tips & tricks

Haal meer uit je tijd en jezelf met onze gratis tips & tricks

Contactgegevens

Bezoekadres

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht

Secretariaat & klantenservice

T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Zorgeloos aanmelden

Tot drie weken voor de training mag je kosteloos annuleren. Een vervanger sturen mag altijd. Alle leermiddelen, het arrangement, deelnamecertificaat en benodigde parkeerkaarten zijn in het tarief inbegrepen.

Vragen?

Bel (085) 002 02 02 of vul het formulier in.

Share This