Proactief gedrag uitgelegd. Wat is een proactieve houding?

Proactief gedrag is een van de eigenschappen van succesvolle en effectieve mensen. Met een proactieve houding neem je verantwoordelijkheid voor jouw gedrag. Proactief handelen betekent dat je handelt vanuit je waarden en doelen in plaats van vanuit je emoties en impulsen.

cursus time management

Bereik meer met minder moeite! Schrijf je in voor de cursus time management

Homepage » Cursus time management » Proactief gedrag en proactieve houding: uitleg

Proactief gedrag en werk

Als je een proactieve houding hebt betekent dat dat jij bepaalt hoe jouw dag eruit ziet. Je doet vandaag wat je vandaag kunt doen, je stelt dingen niet uit. Je maakt een planning en je houdt je hieraan.

Het tegenovergestelde is reactief gedrag, wat inhoudt dat je jouw dag laat bepalen door anderen of situaties die zich voordoen. Zo bereik je je doelen niet.

Proactief gedrag zorgt ervoor dat jij zelf de controle hebt over situaties en dat je actief op zoek gaat naar mogelijkheden om jouw doelen te bereiken. Je denkt vooruit en anticipeert situaties.

In een training time management worden cursisten altijd gewezen op het belang van proactief gedrag. Wanneer dat ontbreekt zal men minder uit zichzelf halen. Dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling.

Proactieve houding als eigenschap

Het standaardwerk van Stephen Covey: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap stelt dat de eerste eigenschap waar je aan moet voldoen proactief gedrag is.

Kort door de bocht komt het erop neer dat je bereid moet zijn om daar waar je de ruimte hebt om onvloed uit te oefenen dat ook doet. Dat kenmerkt een proactieve houding.

En het gaat verder dan dat. Iedereen heeft te maken met tegenslag. Je zal ook de bereidheid moeten hebben om jezelf te herpakken en je doelen na te streven.

Proactief gedrag in je leven

Proactief gedrag kan zich op veel manieren uiten. Het begint bij nadenken over wat je belangrijk vindt en wat je na wilt streven. Daarna kun je ernaar handelen door te bepalen wat je gaat doen maar ook keuzes te maken over wat je niet gaat doen.

Proactief gedrag pas je toe om succes na te streven en kan dus ook inhouden dat je afscheid neemt van slechte gewoontes, slechte vriendschappen, slechte arbeidsomstandigheden, een rommelige omgeving en ga zo maar door.

Een proactieve houding kan je jezelf eigen maken. Je kan beginnen met het maken van een lijst van doelen die je wilt bereiken. Vervolgens ga je werken aan de doelen waar jij zelf de meeste invloed op hebt en het minst afhankelijk bent van anderen.

Ontvang gratis tips & tricks

Haal meer uit je tijd en jezelf met onze gratis tips & tricks

Contactgegevens

Bezoekadres

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht

Secretariaat & klantenservice

T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Zorgeloos aanmelden

Tot drie weken voor de training mag je kosteloos annuleren. Een vervanger sturen mag altijd. Alle leermiddelen, het arrangement, deelnamecertificaat en benodigde parkeerkaarten zijn in het tarief inbegrepen.

Vragen?

Bel (085) 002 02 02 of vul het formulier in.

Share This