Proactief gedrag: betekenis en uitleg

Proactief gedrag is een voorwaarde voor succes!

de beste cursus time management

Informatie aanvragen

cursus time management

Cursus time management

  • Grip op je werk en rust in je hoofd
  • Meer bereiken met minder moeite
  • Een optimale work-life balance

Bekijk: cursus time management


Incompanyofferte aanvragen

Proactief gedrag leidt tot succes

Proactief gedrag draagt bij aan succes. Je neemt verantwoordelijkheid voor jouw gedrag. Proactief handelen is handelen vanuit je waarden en doelen en niet vanuit je emoties en impulsen. Daarom wordt het in een cursus time management gestimuleerd.

 

Proactief gedrag en werk

Als je een proactieve houding hebt betekent bepaal jij hoe jouw dag eruit ziet. Je doet vandaag wat je vandaag kunt doen, je stelt dingen niet uit. Je maakt een prioriteitenlijst en je houdt je hieraan.

Het tegenovergestelde proactief gedrag is reactief gedrag, wat inhoudt dat je jouw dag laat bepalen door anderen of situaties die zich voordoen. Je werkt in feite van de hak op de tak en je waait met alle winden mee. Zo bereik je je doelen niet.

Proactief gedrag zorgt ervoor dat jij zelf de controle hebt over situaties en dat je actief op zoek gaat naar mogelijkheden om jouw doelen te bereiken. Militairen worden getraind om een proactieve mindset te ontwikkelen omdat aangetoond is dat het leidt tot succes.

In een training time management worden cursisten altijd gewezen op het belang van een proactieve mindset. Wanneer dat ontbreekt zal men minder uit zichzelf halen. Dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling.

cursus time management

Cursus time management

  • Grip op je werk en rust in je hoofd
  • Meer bereiken met minder moeite
  • Een optimale work-life balance

Bekijk de cursus time management


Incompanyofferte aanvragen

Proactief gedrag als eigenschap

Het standaardwerk van Stephen Covey: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap stelt dat de eerste eigenschap waar je aan moet voldoen proactief gedrag is.

Kort door de bocht komt het erop neer dat je bereid moet zijn om daar waar je de ruimte hebt om onvloed uit te oefenen dat ook doet. Dat kenmerkt een proactieve houding.

En het gaat verder dan dat. Iedereen heeft te maken met tegenslag. Je zal ook de bereidheid moeten hebben om jezelf te herpakken en je doelen na te streven.

 

Proactief gedrag in je leven

Proactief gedrag kan zich op veel manieren uiten. Het begint bij nadenken over wat je belangrijk vindt en wat je na wilt streven. Daarna kun je ernaar handelen door te bepalen wat je gaat doen maar ook keuzes te maken over wat je niet gaat doen.

Proactief gedrag pas je toe om succes na te streven en kan dus ook inhouden dat je afscheid neemt van slechte gewoontes, slechte vriendschappen, slechte arbeidsomstandigheden, een rommelige omgeving en ga zo maar door.

Een proactieve gedrag kan je jezelf eigen maken. Je kan beginnen met het maken van een lijst van doelen die je wilt bereiken. Vervolgens ga je werken aan de doelen waar jij zelf de meeste invloed op hebt en het minst afhankelijk bent van anderen.

training snellezen en mindmappen

Ontvang tips & tricks

Bereik net als ruim 5.000 andere professionals meer met minder moeite.