Assertiviteit: betekenis en uitleg

Agressiviteit is niet gelijk aan assertiviteit!

de beste cursus time management

Informatie aanvragen

cursus time management

Cursus time management

  • Grip op je werk en rust in je hoofd
  • Meer bereiken met minder moeite
  • Een optimale work-life balance

Bekijk: cursus time management


Incompanyofferte aanvragen

Opkomen voor jezelf en de ander respecteren

‘Nee’ kunnen zeggen is een standaard onderdeel in een cursus time management. De meeste mensen vinden het namelijk moeilijk om voor zichzelf op te komen en de relatie met de ander goed te houden. Denk bijvoorbeeld aan: ‘nee’ zeggen tegen je baas.

Assertiviteit draait om de omgang met mensen en relaties met anderen, zowel privé als op het werk. Je uit je mening zonder agressief over te komen, je laat de ander in zijn waarde.

 

Assertiviteit: assertief gedrag

Als je assertief gedrag vertoont kom je op voor jezelf, maar je houdt tegelijkertijd ook rekening met het belang en de gevoelens van anderen. Je geeft aan wat je wel en niet wil vanuit je eigen behoeften.

Op tijd voor jezelf opkomen is proactief gedrag en dus goed. Wanneer je niet voor jezelf opkomt kan het leiden tot een situatie waarin je wordt benadeeld. Denk aan bijvoorbeeld dat je meer werk toebedeeld krijgt dan je aankan. In feite vertoon je dan reactief gedrag.

 

Assertiviteit op de werkvloer

Assertiviteit het werk gaat samen met ‘nee’ zeggen en grenzen stellen. Dit voorkomt stress en onnodige werkdruk. Voor jezelf opkomen is belangrijk, zo voorkom je bijvoorbeeld dat mensen er met jouw ideeën vandoor gaan en dat je niet de erkenning krijgt die jij verdient.

Met name om te hoge werkdruk te voorkomen is assertiviteit een vaardigheid die ook moet worden getraind in een cursus time management. Het helpt om tijdverspilling – of nog erger een burn out – tegen te gaan.

cursus time management

Cursus time management

  • Grip op je werk en rust in je hoofd
  • Meer bereiken met minder moeite
  • Een optimale work-life balance

Bekijk de cursus time management


Incompanyofferte aanvragen

Assertiviteit voorkomt erger

Assertief zijn is vaak lastig voor mensen die verlegen en introvert zijn. Zij vinden het vaak moeilijk om voor zichzelf op te komen en hanteren een passieve communicatiestijl. Een passieve communicatiestijl zorgt ervoor dat je in feite over je heen laat lopen.

Een andere communicatiestijl is passief-agressief communiceren. Door middel van subtiele signalen of sarcasme verpakt in een ogenschijnlijk beschaafde vorm wordt blijk gegeven van woede of gebrek aan respect.

Een agressieve communicatiestijl is in het maatschappelijk verkeer uit den boze en leidt op termijn juist tot tegenwerking.

Assertiviteit kun je leren. Je kunt leren om op een goede manier voor jezelf op te komen en kritiek te uiten. Dit zal uiteindelijk voor meer zelfvertrouwen zorgen.

 

Test jouw assertiviteit

Op de site van Psychology Today is een Engelstalige test waarmee je kunt onderzoeken hoe assertif jij bent.

 

 

training snellezen en mindmappen

Ontvang tips & tricks

Bereik net als ruim 5.000 andere professionals meer met minder moeite.