Wat is een mindmap?

Uitleg met voorbeeld van een mindmap.

Meer artikelen, tips en how to's ➔
Meer artikelen, tips en how to's ➔
cursus mindmappen 1050
 


Wat is een mindmap?

Beschouw het als een landkaart van je brein

 

Je kunt een mindmap beschouwen als een landkaart waaruit je kunt afleiden hoe je hebt gedacht. Door te mindmappen begrijp en onthoud je complexe informatie beter. Mindmapping is daardoor heel veelzijdig toepasbaar.

In combinatie met snelleestechnieken zorgt mindmappen ervoor dat je informatie beter kunt reproduceren en draagt het bij aan betere oordeelsvorming. Je kunt makkelijk verbanden leggen en complexe informatie doorgronden.

Mindmapping wordt ook vaak gebruikt voor projectmanagement, presentaties, wetenschappelijk onderzoek, opsporing, studie, brainstormsessies, strategische planning, business planning en als voorbereiding op het schrijven van omvangrijke documenten.

 

 


Hoe ziet een mindmap eruit?

Vertakkingen vanuit het centrum

 

Als je gaat mindmappen ontwikkel je een diagram dat begint vanuit een centraal onderwerp en zich verder ontwikkelt als een boomstructuur. Je brengt zo alle aspecten die een relatie hebben met het onderwerp in kaart. 

Je kunt op deze manier subonderwerpen aan het centrale onderwerp koppelen en deze subonderwerpen op hun beurt ook weer onderverdelen in verschillende gerelateerde aspecten.

 

Hoe maak je een Mindmap?

 


Hoe ga je mindmappen?

Hoe je denkt maakt niet uit.

 

Je begint bij het mindmappen vanuit het centrale onderwerp en ontleedt dit onderwerp vanuit hier steeds verder. Je kunt digitale mindmaps maken met mindmapsoftware, maar je kunt er ook een maken op papier.

Je gebruikt verschillende kleuren voor de verschillende subonderwerpen. Belangrijk is dat je met trefwoorden werkt en niet hele zinnen. Zo behoud je het overzicht. Zie ook het artikel: Mindmapping, een uitleg in 7 stappen.

Gerelateerde trainingen

 

Incompanytraining of workshop snellezen

Wil je een cursus of een workshop snellezen? Wij ontwikkelen een prigramma op maat.

Mindmappen (inclusief mindmapsoftware)

Doorgrond sneller en slimmer complexe vraagstukken met behulp van digitale mindmaps.

Training snellezen en mindmapping

Lees tot 3 à 4 keer sneller en begrijp tekst beter met wetenschappelijk beproefde methodiek.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?