Hoe maak je een mindmap?


Hoe maak je een mindmap in 7 stappen uitgelegd.

cursus mindmapping

cursus time management

Cursus mindmappen

 • Word 35% productiever
 • Werk intelligenter
 • Denk innovatiever

Bekijk de cursus mindmappen


Incompanyofferte aanvragen

Pas het toe in je werk en privé

Hoe maak je een mindmap? Een mindmap maken is niet ingewikkeld. Aan de hand van zeven vuistregels kun je deze manier van noteren ook toepassen in je eigen werk of studie.

 

Waarom zou je een mindmap maken?

 • Je wordt 20 tot 35% productiever!
 • Je bedenkt razendsnel de beste ideeën
 • Je wordt oplossingsgerichter en innovatiever
 • Je verbetert je studievaardigheden
 • Je doorgrondt complexe informatie makkelijker.
 • Je vat omvangrijke informatie overzichtelijk samen
 • Je clustert informatie op een logische manier
 • Je traint op een ontspannen manier je brein

Mindmappen is zo effectief dat het zelfs bij opsporingsdiensten wordt gebruikt om onderzoeken te versnellen. Mocht je denken dat innovatief denken of creativiteit beroepsmatig toepassen niet voor jou is weggelegd dan heb je het echt bij het verkeerde eind! In onze training mindmappen zien we dat alle deelnemers binnen een dag een mindmap maken met mindmap software of op papier voor toepassing in hun werk.

 

Mindmappen om te studeren

Wanneer je kennis op wilt slaan kun je mindmappen. Denk bijvoorbeeld aan studeren. Een mindmap is een ideale manier om studieboeken te doorgronden. Middels mindmappen maak je optimaal gebruik van beide hersenhelften. Het leren wordt er makkelijker door en kost minder tijd. Deze toepassing is ook bekend als mindmap in.

 

Een mindmap maken om te innoveren

Bij het maken van een mindmap zorg je ervoor dat je heel je brein gebruikt. Dat komt doordat mindmappen vanzelf een beroep doet op jouw vermogen tot associëren. Daardoor kom je sneller op ideeën en zie je eerder dwarsverbanden. Om die reden wordt mindmappen ook veel toegepast in zakelijke omgevingen en bijvoorbeeld bij opsporingsdiensten. Deze toepassing wordt ook mindmap out genoemd.

 

Mindmappen maakt je 20 tot 35% productiever

Er is onderzoek gedaan naar het gebruik van mindmaps in de werksituatie. Het is gebleken dat wanneer mensen mindmapping breed toepassen in hun werk hun productiviteit 20 tot 35% hoger is. Dat is dus minimaal een werkdag per werkweek.

Het advies is dan ook om mindmapping voor meer te gebruiken dan alleen maar studeren en brainstormen. Lees hier meer over de top 10 toepassingen.

 

Hoe maak je een Mindmap?

1. Neem de tijd om een mindmap te maken

Hoe maak je een mindmap? Allereerst door de tijd te nemen om te mindmappen. Een half uur kan al meer dan genoeg zijn. Je kunt alleen of samen met anderen mindmappen. Bij brainstormsessies is het aangetoond dat met meer mensen meer en betere output wordt bereikt. Als je een mindmap wilt maken om te studeren geniet het de voorkeur om jezelf af te zonderen op een rustige plek en alleen te werken.

 

2. Het centrum van de mindmap

Wanneer je een mindmap maakt werk je met clichés. Wat in het midden staat is belangrijker dan wat aan de buitenkant staat; wat groot is is belangrijker dan wat klein is; et cetera. Het centrum is het vertrekpunt. Daar staat de kern van het verhaal: de titel van het boek dat je wilt samenvatten; de naam van het project waar je grip op probeert te krijgen; het onderwerp van je speech; enzovoort.
Zorg ervoor dat het centrum opvallend en groot wordt afgebeeld. Dus dikke letters, kleur en illustraties inzetten.

 

3. Het idee achter mindmappen

De basisgedachte achter mindmappen is dat je een manier van noteren gebruikt die aansluit bij hoe het brein functioneert. Het brein denkt niet chronologisch. Integendeel zelfs: het brein springt vaak van de hak op de tak en krijgt allerlei ingevingen. Vooral wanneer je geen stress ervaart associeert het brein erop los. Mindmappen is een manier van noteren die daarop aansluit en tegelijkertijd ervoor zorgt dat je achteraf kunt herleiden hoe je hebt gedacht en geassocieerd. Het is in feite een routebeschrijving van de manier waarop je heb gedacht.

cursus time management

Cursus mindmappen

 • Word tot 35% productiever
 • Benut creativiteit en intelligentie
 • Word innovatief en doortastend

Bekijk de cursus mindmappen


Incompanyofferte aanvragen

4. Woorden in een mindmap

Hoe maak je een mindmap met gebruik van tekst? In het centrum staat de titel. Wanneer het een samenvatting is van een boek staat de titel van het boek in het centrum. Wanneer je bijvoorbeeld een project beschrijft gebruik je de naam van het project. Zo gaat de mindmap die je kunt downloaden over mindmappen en staat die term dus ook in het centrum.
Een niveau dieper staan zogenaamde sleutelwoorden. Dat zijn woorden die de verschillende thema’s binnen je mindmap benoemen. In de mindmap die in dit artikel wordt gebruikt zijn dat respectievelijk: Tijd; Centrum; Idee; Woorden; Visueel; Toepassing; en Fout.
Wanneer je dieper gaat gebruik je zelfstandig naamwoorden die beschrijvender zijn en maak je meer en meer gebruik van bijvoeglijk naamwoorden (nog sterker beschrijvend).

 

5. De visuele uitwerking van een mindmap

Hoe maak je een mindmap als je niet kunt tekenen? Zoals eerder aangegeven maak je gebruik van visuele cliché’s. Groot is belangrijker dan klein; een 1 gaat voor een 5; dik is belangrijker dan dun en ga zo maar door. Maar er speelt ook wat anders mee: het is ook van belang dat je gebruik maakt van tekeningen. Daarbij is het helemaal niet van belang of je wel of niet goed kunt tekenen. Door tekeningen te maken doe je een beroep op je rechter hersenhelft. Tekstuele en cijfermatige informatie wordt normaalgesproken verwerkt door hoofdzakelijk de linker hersenhelft. Door te tekenen wordt deze informatie ook verwerkt door de andere hersenhelft waardoor het leren en brainstormen met het hele brein wordt gestimuleerd. Daardoor wordt efficiënter gebruik gemaakt van je brainpower!
Door ook bewust te gaan werken met visuele cliché’s wordt eveneens ook een beroep gedaan op de rechter hersenhelft.

 

6. Toepassingen voor mindmaps

Mindmappen is een manier van noteren. De toepassingen zijn legio! Ik ben een keer tegen een beperking aangelopen: toen wilde een cursist een organigram vertalen in een mindmap. Dat lukt niet. Maar verder kun je het voor allerlei toepassingen gebruiken. Denk aan: studeren, samenvatten, brainstormen, een project in kaart brengen, een speech voorbereiden, presentatie maken, een briefing noteren, et cetera.

 

7. Veel voorkomende fouten

Typische fouten zijn de volgende:
In plaats van op de lijnen worden woorden genoteerd op de knooppunten. Zet de woorden altijd boven een lijn en zorg ervoor dat woord- en lijnlengte ongeveer gelijk zijn. Anders heb je veel te veel papier nodig
Werken met horizontale, diagonale en verticale lijnen. Het is de bedoeling om met kromme lijnen te werken om de rechter hersenhelft te stimuleren
Onleesbaarheid. Werk met blokletters werkt en zorg ervoor dat de mindmap altijd vanuit één (1) leesrichting goed leesbaar is.

 

Tip

Leer werken met mindmapsoftware! Dat heeft als voordeel dat je nog sneller kunt werken en dat je samen met anderen nog makkelijker aan mindmaps kan werken.

training snellezen en mindmappen

Join the future of work

Mis nooit meer de updates van Timension.


Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang nieuws, nieuwe inzichten en meteen bruikbare tips.