Leessnelheid. Hoe snel lees jij?

Leessnelheid wordt uitgedrukt in aantal woorden per minuut. Opleiding heeft beperkte invloed op het leestempo. Doe de leestest van een minuut.
Door: Bas Hoorn

Ben je nieuwsgierig naar jouw leessnelheid? Ontdek je hoe snel je leest en hoe je dit kunt verbeteren. Jouw leessnelheid, uitgedrukt in woorden per minuut, kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de tekst en jouw woordenschat. Met onze leestest krijg je inzicht in jouw huidige snelheid. Let op, het gaat niet alleen om snelheid, maar ook om begrip. Dit stellen wij ook heel nadrukkelijk in onze cursus snellezen. Dus, hoe snel lees jij?

Gemiddelde leessnelheid?

Heel strikt genomen is er niet zoiets als één gemiddelde leessnelheid. Een luchtige tekst lezen de meeste mensen sneller dan een tekst van Karl Popper (wetenschapsfilosoof). Er is een bandbreedte waarbinnen jouw leessnelheid zich bevindt. De term die daarvoor wordt gebruikt is reading range. Die is bij iedereen verschillend! Als je over een grote woordenschat beschikt is je leestempo hoger. Het is daarom niet zinvol om kinderen die net kunnen lezen te leren snellezen. Een cursus snellezen heeft vanaf een leeftijd van 16 jaar pas écht nut. Door een uitgebreider vocabulaire hoef je van woorden die je niet kent niet via de context de betekenis te achterhalen. Wat ten koste gaat van leessnelheid.

gemiddelde leessnelheid test leestempo krant

Hoeveel woorden per minuut leest met gemiddeld?

Voordat ik start met oefeningen tijdens een cursus snellezen en mindmappen voer ik een leestest uit bij de cursisten. Ik ben benieuwd wat de leessnelheid is. Deelnemers moeten tijdens het lezen de tekst wel goed begrijpen en in hun eigen woorden na afloop kunnen vertellen wat ze hebben gelezen. Het uitgangspunt is dat de cursisten de tekst niet uit hun hoofd hoeven te leren. De strekking van de tekst moet echter wel helder zijn. Ik geef ook aan dat ze niet moeten proberen indruk te maken op de andere deelnemers. Ik wil niet dat ze de informatie sneller lezen dan ze gewend zijn. Ik gebruik meestal een tekst uit de Intermediair.

De gemiddelde lezer leest 150 tot 250 woorden per minuut. Twee tot vier keer zo snel lezen is zeker mogelijk. Echter, in wetenschappelijk onderzoek wordt heel vaak gesproken over een gemiddelde leessnelheid van 180 tot 300 woorden per minuut. Dit verschil is verklaarbaar. Bijna al het onderzoek is uitgevoerd onder een Engelstalig doelpubliek met Engelstalige tekst. In Nederland kennen we samengestelde zelfstandig naamwoorden; in het Engels niet. Vergelijk maar eens: “klantenservice” en “ customer service”. Gemiddeld lezen Engelsen meer woorden bij een gelijk aantal letters dan Nederlanders. Maar het klopt dus niet dat Engelstalige lezers sneller lezen dan Nederlanders. Het lezen van heel lange samengestelde woorden heeft wel een drukkend effect op de gemiddelde leessnelheid. Lange woorden vragen om meer verwerkingstijd.

gemiddelde leessnelheid test leestempo op het werk

Aantal woorden per minuut

“Hoeveel bladzijden per uur lezen mensen?” is geen grondslag. Het aantal woorden per regel en het aantal regels op een bladzijde varieert namelijk per boek. Daarom wordt een andere rekenmethode gebruikt. Leestempo wordt standaard uitgedrukt in “aantal woorden per minuut”.

gemiddelde leessnelheid test leestempo vrouwen

Hoe snel kun je een boek lezen?

Zoals je vast wel begrijpt is dit een heel grove inschatting. Laten we ter illustratie een vlot geschreven roman nemen met de volgende eigenschappen: 34 regels van gemiddeld 9 woorden per regel op een pagina en 180 pagina’s in totaal. Dit brengt je bij de volgende scores:
Als je 250 woorden per minuut leest dan kost je dat iets meer dan 3,5 uur tijd. Als je 500 woorden per minuut leest ben je 1 uur en 50 minuten aan het lezen. Als je echt snel kunt lezen en met 600 woorden per minuut door de tekst heen gaat ben je anderhalf uur aan het lezen.

Als ik uitgerust ben en snel lees dan heb ik in een middag een managementboek van een kleine 300 pagina’s gelezen. En ik begrijp wat ik heb gelezen! Hoeveel bladzijden per uur lezen geoefende lezers? Die marge is ruim: tussen de 80 à 120 is makkelijk haalbaar zonder begrip te verliezen. Maar als je meer dan 60 pagina’s per uur kunt lezen in een non-fictie boek, heb je al een prima leestempo te pakken.

Opleidingsniveau heeft beperkt invloed

Één ding dat altijd opvalt tijdens een cursus snellezen en mindmappen, is dat de leessnelheid waarmee we starten hoger ligt bij cursisten die sowieso gewend zijn om veel te lezen. De zogenaamde boekenwurmen hebben zich als kind vaak onbewust een aantal snelleestechnieken eigen gemaakt. Opleidingsniveau zegt niet alles. Het wel zo dat een groot deel van de hoogopgeleiden voor hun studie (en bijscholing) veel hebben gelezen. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat.

gemiddelde leessnelheid test leestempo meten

Test jouw leessnelheid!

Ik heb een simpele test voor je. Voer de volgende stappen uit:

01. Print deze PDF en leg die voor je neer
02. Lees de instructie op het voorblad
03. Lees  de rest van de tekst nog niet
04. Stel de timer van je telefoon in op één minuut
05. Zet je timer aan en begin met lezen
06. Lees met een comfortabel tempo
07. Je hoeft de tekst niet uit je hoofd te leren
08. Lees de tekst als ware het een artikel
09. Na de minuut tel je het aantal gelezen regels
10. Reken ook koppen mee
11. Reken ook regels met een of weinig woorden mee!
12. Dat aantal regels vermenigvuldig je met 10
13. Vergelijk dat aantal met de tabel hieronder

AantalScore
Tot 150Veel te langzaam
150 tot 200Ondergemiddeld
200 tot 250Gemiddeld
250 tot 300Bovengemiddeld
300 tot 400Ruim voldoende
400 tot 550Goed
550 of meerHeel goed

Stel jezelf nog de volgende vragen

Hoe heb je net gelezen?

Kun je een of meer van de onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is de cursus snellezen voor jou geschikt om je leessnelheid en begrip te verbeteren.

– Dwaalde ik af met mijn gedachten?
– Moest ik vaak terugspringen?
– Weet ik niet meer wat ik heb gelezen?
– Had ik de neiging om mee te praten?
– Begreep ik de tekst wel toen ik ‘m las?

Veelgestelde vragen

Wat beïnvloedt mijn leessnelheid?expand_more

Je leessnelheid hangt af van verschillende factoren, zoals tekstcomplexiteit en je woordenschat. Wil je weten hoe snel je leest? Test jezelf met de instructies op deze pagina.. Het gaat niet alleen om snelheid, maar ook om tekstbegrip.

Wat zijn snelleestechnieken?expand_more

Snelleestechnieken zijn methoden om je leessnelheid en begrip te verbeteren. Een opvallende techniek is de Princeton-methode, die unieke strategieën biedt voor effectiever lezen.

Wat is subvocaliseren?expand_more

Subvocaliseren is het stille uitspreken van woorden tijdens het lezen. Dit kan je leessnelheid beïnvloeden. Door bepaalde technieken te leren, kun je deze gewoonte verminderen en sneller lezen zonder begrip te verliezen.

Hoe helpt tekstopmaak bij snellezen?expand_more

Een goede tekstopmaak verbetert de leesbaarheid. Goed opgemaakte teksten zijn gemakkelijker en sneller te lezen. Daarnaast kan breintraining, zoals mindmapping, je helpen de tekst beter te begrijpen en te onthouden.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

cursus snellezen

Cursus Snellezen

  • Lees sneller met dieper begrip
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward