Niveau van aandacht in je tekening

Door in een tekening verschillende niveaus van aandacht te gebruiken, wordt de boodschap snel en goed begrepen.
Niveau van aandacht in je tekening

Het is belangrijk dat mensen net zoals bij een stuk tekst je visual kunnen ‘lezen’. Men moet je visual kunnen scannen en door je visual kunnen springen en dat bereik je door ordening aan te brengen. 

Denk maar eens aan een krant waarvan het merendeel tekst is. Daar is niet alle tekst even belangrijk en wordt visuele hiërarchie toegepast om onderscheid aan te brengen tussen stukken die belangrijker en minder belangrijk zijn. 

Bij het belangrijkste artikel op de voorpagina trekt de grote dik gedrukte kop meteen je aandacht; een foto en bijschrift geven een visueel overzicht van het hoofdverhaal en de vetgedrukte tussenkopjes verdelen de hoofdtekst. Bij de krant gebruikt men grootte (lettergrootte) en dik over dunne lijnen (vetgedrukte of gewone letters) om lezers aan te spreken.

Ook bij je visual is niet alles even belangrijk. Er is sprake van verschillende niveaus van aandacht.

Om onderscheidt aan te brengen in die niveaus van aandacht maak je gebruik methoden als dikke en dunne lijnen, zwarte en grijze lijnen, grootte, witruimte, pijlen en kaders en (met mate) kleur.  Denk aan de Gestaltwetten van overeenkomst, nabijheid en gelijke achtergrond.

Voorkom:

  • Het gebruik van slechts 1 kleur
  • Het gebruik van slechts 1 lijndikte
  • Geen visuele aanwijzing waar je moet beginnen met lezen en waar je verder moet.  

Hou rekening met:

  • Men leest van links naar rechts
  • Men leest van boven naar onder
  • Men leest met de klok mee.

Leestip: Sketchnote Handbook Illustrated Guide

Het Sketchnote-handboek legt aan de hand van illustraties praktische sketchnote-technieken uit voor het maken van visuele aantekeningen. Auteur Mike Rohde pakt tekenangst aan door stap voor stap te laten zien hoe je snel mensen, gezichten, letters en eenvoudige objecten kunt tekenen voor effectieve en snelle schetsnotities. Uiteraard kun je ook een cursus Zakelijk Tekenen boeken voor jou en je collega’s.


Contactformulier

Wil je meer uit jezelf halen?

Wil je meer uit jezelf halen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This