Tekenen met metaforen

Visuele metaforen helpen kijkers bij leren van nieuwe informatie aan de hand van bestaande ervaringen en kennis.

Metaforen trekken de aandacht van mensen, ze verbinden het publiek met je verhaal en vereenvoudigen complexe abstracte ideeën. Daarom is het ook een onderdeel in de training zakelijk tekenen. We gebruiken in het dagelijks leven vaak metaforen. Denk aan: ‘buiten de boot vallen’, ‘hij loopt zo traag als een slak’ en ‘het is hier een zwijnenstal’.

Metaforen: de brug naar wat men moet ontdekken

Als je probeert om effectief een levendig beeld te schetsen in de hoofden van je publiek, zal de juiste metafoor meteen begrip en inzicht geven. Door een beroep te doen op het deel van de hersenen dat visuals verwerkt, help je ze de verbinding te leggen tussen wat men al door ervaring begrijpt en wat men nog moeten ontdekken. 

Visuele metaforen

Visuele metaforen zijn kernwoorden uitgebeeld in simpele iconische plaatjes. Denk aan het internet en je computer waar vaak begrippen en bestandstypes te herkennen zijn aan een representatief grafisch symbool. Bij het bedenken van zo’n icoon probeer je de essentie van een trefwoord te vangen in een icoon = de visuele metafoor.

Op verschillende manieren metaforen gebruiken

Je kunt op twee verschillende manieren gebruik van metaforen en visuele metaforen in zakelijk tekenen.
Op macroniveau: wat voor metafoor zou je als rode draad kunnen gebruiken om jouw verhaal te vertellen? Ga je het hebben over ‘groei’ of over ‘een route plannen’ of ‘op snelheid komen’? Mensen praten vaak in metaforen, maar hier gebruik van. Ook clichés zijn goed bruikbaar, omdat iedereen ze kent. Het zijn niet voor niets clichés.
Op microniveau: wat voor visuele metaforen kun je bedenken om de kernbegrippen in je verhaal te visualiseren? Je kunt ook meerdere iconen combineren om een kernbegrip of complexer idee te visualiseren.

Tips bij het zoeken naar visuele metaforen

  • Waar lijkt het op? Kijk om je heen
  • Zoek inspiratie op het internet: ‘Google is your friend’
  • Gebruik (bv. sport en natuur) metaforen
  • Gebruik clichés
  • Vraag andere mensen om input
  • Misschien is je bedachte visuele metafoor nu niet bruikbaar, maar sla deze wel op in je beeldbibliotheek
  • Hergebruik en combineer al eerder bedachte visuele metaforen

Leestip: Sketchnote Handbook Illustrated Guide

Het Sketchnote-handboek legt aan de hand van illustraties praktische sketchnote-technieken uit voor het maken van visuele aantekeningen. Auteur Mike Rohde pakt tekenangst aan door stap voor stap te laten zien hoe je snel mensen, gezichten, letters en eenvoudige objecten kunt tekenen voor effectieve en snelle schetsnotities. Uiteraard kun je ook een cursus Zakelijk Tekenen boeken voor jou en je collega’s.


Contactformulier

Wil je meer uit jezelf halen?

Wil je meer uit jezelf halen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This