Werkplezier: 9 tips voor meer werkgeluk

Werkplezier: met plezier en uit jezelf doen wat er gedaan moet worden op het werk. Wat zijn de 9 factoren waar je zelf invloed op hebt?
Door: Bas Hoorn

In een functie waar de werkdruk soms overweldigend kan zijn, is het essentieel om te begrijpen wat werkplezier voor jou betekent. Is het waardering, persoonlijke ontwikkeling of simpelweg het gevoel dat je bijdraagt aan een groter geheel? Door de kern van werkplezier te doorgronden, kun je stappen zetten om je werkomgeving te optimaliseren. Lees in dit artikel hoe je een duurzame basis voor werkplezier kunt leggen.

Wat is werkplezier?

Heb je plezier in je werk? Ja of nee? Werkplezier betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je energie haalt uit je werkzaamheden. Je vindt het leuk wat je doet. Je voelt betrokkenheid bij het werk dat je doet en je ervaart gedrevenheid bij jezelf. Je mag het gerust bevlogenheid noemen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan plezier in je werk. Werkdruk is er maar een van. Je omgeving en collega’s zijn bijvoorbeeld ook van invloed.

9 Tips voor meer werkplezier

Hoewel betekenisvol werk, goede arbeidsvoorwaarden en fijne collega’s bijdragen aan je werkplezier, heb jij zelf ook een belangrijke rol hierin. Jij hebt de mogelijkheid om je eigen werkplezier te verhogen. Hoe? Door enkele van de volgende tips toe te passen, haal je meer voldoening uit je werk. Neem de regie in eigen handen en ontdek hoe je zelf je werkplezier een boost kunt geven!

Proactief zijn leidt tot werkgeluk

1. Denk en handel proactief

Geef jezelf leiding. Eindig je elke werkdag met het gevoel dat je druk bent geweest maar niet hebt bereikt wat je wilde bereiken? En is écht belangrijk werk blijven liggen? Mogelijk laat je jezelf leiden door omstandigheden in plaats van dat jij de touwtjes in handen hebt. Zelf invloed hebben draagt bij aan jouw werkgeluk. Je bent niet voor alles verantwoordelijk. Met de cirkel van invloed kun je onderzoeken waar je wel en niet betrokken bij hoort te zijn en waar je invloed op hebt. Op datgene waar je invloed hebt kun je prioriteiten stellen. Neem het heft in handen en wordt proactief. Ga zelf doelen formuleren en stel de juiste prioriteiten!

jobcrafting naar leuk werk

2. Pas jobcrafting toe

Maak de baan die je wilt. Breng in kaart waar je energie van krijgt in je werk. Wat zorgt voor werkplezier en werkgeluk? Wat zorgt bij jou voor bevlogenheid? Maak dat voor jezelf helder. Pas jobcrafting toe. Je brengt kleine wijzigingen in je werkzaamheden aan die ervoor zorgen dat je meer energie krijgt en/of minder energie verliest. De aanpassingen in je werk zijn van dien aard dat je geen toestemming ervoor nodig hebt. Zorg er ook voor dat je de bedrijfs- en teamdoelstellingen niet schaadt. Ook hier geldt dat je zelf de regie in handen hebt. Mensen die bewust de regie voeren over hun werk en leven zijn gelukkiger en productiever.

work life balance

3. Zorg voor een goede work life balance

Evenwicht zorgt voor werkplezier. Je hebt meer rollen dan alleen maar die op je werk. Je hebt een privéleven met verantwoordelijkheden en er moet ook ruimte zijn voor ontspanning. Evenwicht in je work life balance zorgt ervoor dat alle aspecten in je leven de aandacht, tijd en energie krijgen die benodigd is. Een baan die de andere rollen in je leven niet in de weg staat, draagt bij aan werkplezier en werkgeluk. Vrije tijd en ontspanning dragen ook bij aan meer productiviteit. Door je werk optimaal te plannen en te organiseren zorg je ervoor dat je in minder tijd meer gedaan krijgt. Een cursus time management kan je daarbij helpen.

pesten op het werk

4. Vermijd ‘poisonous people’

Stinkt het onder het sociale sausje of de spirituele verpakking? ‘Giftige’ mensen heb je overal. Ze zijn heel productief en tegelijkertijd erg manipulatief. Ze zijn daarom moeilijk te identificeren. Wat is een rode vlag? Die charmante collega die overdreven veel aanpapt met emotioneel kwetsbare of naïeve collega’s en managers. Hij verzamelt zijn pionnen. Dat is het begin…


Deze collega zal projecten, leidinggevenden of collega’s (met meer talent dan hij zelf heeft) saboteren. Hoe? Hij blijft zelf buiten schot; hij zet zijn pionnen in. Dit gedrag is bijna altijd ter compensatie van een minderwaardigheidscomplex of het gevolg van een persoonlijkheidsstoornis. Blijf vooral uit de buurt.

Treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag zorgt voor een verziekte werksfeer. Feit is dat er door werkgevers te weinig tegen wordt gedaan. In 2017 waren ruim een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen, waarvan 80.000 structureel. Slechts 16% van de collega’s neemt het op voor het slachtoffer. Nu stelt bijna 1 op de 5 werknemers dat de sfeer op het werk slechter is geworden door de crisis. Ongeveer 2,3 miljoen werkenden heeft nu te maken met pestgedrag.

Er is een reële kans dat er iemand in jouw werkomgeving is, die plezier beleeft aan jou of anderen pesten. Meld het bij je leidinggevende of een vertrouwenspersoon. Treedt jouw werkgever niet op tegen pestgedrag en ben je lid van een vakbond? Kaart het dan aan bij de juridische afdeling. Pesten op het werk is onaccpetabel. Het is een actueel thema bij de vakbonden.

breinvriendelijk werken werkplezier

5. Werk breinvriendelijk

Rust, regelmaat, reinheid en to do’s

Als jouw fysieke werkplek is opgeruimd zorgt dat voor meer werkplezier. Dat geldt ook voor je digital workspace. Hoe zit dat met jou mentale werkplek? Wat is typisch rommel in je brein. Dat is – kort samengevat – alles wat geconcentreerd werken aan een complexe taak bemoeilijkt. Denk aan bijvoorbeeld:

Het onthouden van takenlijstjes. Dat kost energie en zorgt alleen maar voor meer werkdruk. Leg je taken vast in een takenlijst. Dan hou je ruimte in je brein over. Ook rust, regelmaat en reinheid dragen bij aan jouw werkplezier. Door vaste gewoontes, rituelen en een regelmatige week- en dagplanning hou je meer brainpower over voor uitdagende taken.

Tips voor thuiswerkers:
1. Als je werk afwisselt met privé-activiteiten, heb je nooit het gevoel echt vrij te zijn. Maak elke dag een duidelijk onderscheid tussen tijd voor werk en tijd voor privé. Als je ruim woont richt je ook een aparte thuiswerkplek in voor je werk.
2. Voor je brein is het vermoeiend om tussen heel verschillende activiteiten te schakelen. Hou in je planning zoveel mogelijk rekening met themadagen. Bijvoorbeeld op dinsdag alleen administratieve taken, op donderdag dat ene project, op vrijdag alleen kleine taken.

Prettige en schone werkomgeving

6. Opruimen en verzorgen

Hoe voelt een onopgeruimd bureau? De wetenschap is er uitgesproken over. Een schone opgeruimde werkplek draagt bij aan werkgeluk, werkplezier en productiviteit. Als je jezelf somber voelt heb je eerder last van werkdruk. Maar weet je dat een vieze en/of onopgeruimde werkplek tot somberheid leidt? Dit geldt ook voor persoonlijke verzorging. Hoe voel je jezelf als je in fris gewassen en gestreken kleding werkt en een lekker luchtje op hebt? Je werkplek en thuis opruimen en jezelf verzorgen dragen bij aan je werkplezier. Ook als je regelmatig vanuit je huis werkt.

Pauzeren helpt tegen hoge werkdruk

7. Pauzeer strategisch

Ontspan en maak af en toe een praatje. De boog kan niet achter elkaar gespannen blijven. Pauzeer regelmatig zodat je brein ook even de ruimte krijgt om te ontspannen. Heb je als je aan taken werkt vaak last van interrupties? Gebruik je pauzes om even (online) bij te praten met je collega’s. Heb het dan vooral niet over het werk! Neem een half uur de tijd voor je lunchpauze en in de ochtend en middag ongeveer 10 minuten voor een korte break. Je verdeelt je dag in 4 duidelijke blokken. Je zal merken dat dit ritme grip geeft op je dag en dat je daardoor meer rust hebt in je hoofd. Door minder werkstress ervaar je meer werkplezier.

werkplezier positief denken

8. Denk positief

Werkplezier is niet alleen een gevoel van voldoening in je werk, maar ook een reflectie van je mindset. Positief denken speelt een cruciale rol in hoe je je dagelijkse taken benadert. Een optimistische kijk kan de zwaarste werkdruk transformeren in uitdagingen die je met enthousiasme aangaat. Door positief te denken, leg je de basis voor een werkomgeving waarin je niet alleen productief bent, maar ook vreugde vindt in wat je doet. Het is essentieel om optimisme te cultiveren, want het versterkt je werkplezier en draagt bij aan je algehele welzijn. Leer de kunst van positief denken en zie hoe het je werkervaring verrijkt.

werkplezier groeimindset

9. Ontwikkel een groeimindset

Werkplezier is niet alleen een gevoel van voldoening in je dagelijkse taken, maar ook een afspiegeling van je innerlijke houding. Een groeimindset – de overtuiging dat vaardigheden en intelligentie kunnen worden ontwikkeld door inzet en oefening – speelt een cruciale rol in hoe je uitdagingen op de werkvloer benadert. Door een groeimindset te cultiveren, sta je open voor nieuwe leerervaringen, ga je uitdagingen niet uit de weg en zie je fouten als leermomenten. Dit niet alleen verhoogt je werkplezier, maar stelt je ook in staat om voortdurend te evolueren in je professionele leven. Het ontwikkelen van een groeimindset is dus essentieel voor zowel persoonlijke als professionele groei en een verhoogd werkplezier.

Conclusie

Werkplezier is essentieel voor zowel je welzijn als je prestaties. Het transformeren van werkdruk naar werkplezier zorgt voor voldoening en energie. Het is niet alleen het plezier in je werk, maar ook de betrokkenheid en gedrevenheid die je voelt. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan dit plezier, zoals je omgeving en collega’s. En vergeet niet, intrinsieke motivatie speelt een grote rol in hoe je je werk ervaart.

Veelgestelde vragen

Waar haal je werkplezier uit?expand_more

Werkplezier haal je uit het gevoel van voldoening dat je krijgt wanneer je taken voltooit, de waardering die je ontvangt en de passie die je voelt voor je werk. Het is nauw verbonden met intrinsieke motivatie, waarbij je gedreven wordt door interne factoren zoals persoonlijke groei en het gevoel van betekenis in je werk.

Waarom is werkplezier zo belangrijk?expand_more

Werkplezier is cruciaal omdat het je algehele welzijn en productiviteit beïnvloedt. Als je plezier hebt in je werk, ben je meer betrokken, gemotiveerd en minder vatbaar voor bore-out. Het zorgt voor een positieve werkomgeving, vermindert stress en verhoogt je tevredenheid.

Wat versta je onder werkplezier?expand_more

Werkplezier is het gevoel van vreugde, voldoening en betrokkenheid dat je ervaart in je professionele leven. Het gaat niet alleen om het leuk vinden van je taken, maar ook om het hebben van een doel, het overwinnen van uitstelgedrag en het vieren van kleine overwinningen.

Wat als ik mijn werk niet leuk vind?expand_more

Als je je werk niet leuk vindt, is het essentieel om de oorzaken te identificeren. Is het vanwege de taken, de werkomgeving of een gebrek aan motivatie? Door de kern van het probleem te begrijpen, kun je stappen ondernemen om je situatie te verbeteren, zoals het zoeken naar nieuwe uitdagingen of het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management
Cursus Time Management
Cursus Time Management
Bereik meer met minder moeite.
Bereik meer met minder moeite.
Ook incompany en maatwerk.
Ook incompany en maatwerk.