Takenlijst maken en 30% meer bereiken

Een takenlijst maken draagt bij aan succes. Het is aangetoond dat mensen die met een takenlijst werken 30% meer bereiken dan mensen die dat niet doen.
takenlijst

Je bereikt meer met een takenlijst

Taken onthouden is dom werk, gebruik een lijstje

Het is aangetoond dat mensen die hun uit te voeren taken vastleggen op een centrale plek 20% tot 30% meer bereiken dan mensen die dat niet doen. Om die reden wordt er ook uitgebreid aandacht aan besteed in een training time management. Een takenlijst maken helpt je bij het creëren van een overzicht over de taken die jij moet uitvoeren om je doelen te kunnen bereiken. Dit voorkomt dat je dingen vergeet en het zorgt voor meer rust in je hoofd. Ons brein vindt takenlijsten heerlijk!

Verzamel de ‘dingen’ die je moet doen

Een Kanban canvas is in feite ook een takenlijst

Voor het maken van een takenlijst inventariseer je alle taken die nodig zijn voor het bereiken van een bepaald doel. Je sorteert vervolgens de taken op volgende van belangrijkheid. Daarna onderzoek je per taak welke ‘doe-dingen’ je moet doen: dit noemen we ‘acties’. Deze ‘acties’ plaats je ook in een logische volgorde. Niet voor niets wordt er ook vaak gesproken over ’to do lijst’. Het is in feite hetzelfde als een prioriteitenlijst.

Kanban methode en kanban canvas als takenlijst

Kanban canvas als voorbeeld

Een Kanban canvas geeft inzicht in de voortgang van taken

In de Kanban methode staat de takenlijst zelfs centraal. In een Kanban canvas kun je al jouw taken organiseren. Je kunt hiermee je hele leven organiseren. Je werkt met een groot vel papier en geeltjes. Je verdeelt het papier in 5 kolommen:
1. verantwoordelijkheden,
2. taken,
3. gaan doen,
4. aan het doen,
5. gereed.

Iedere kolom staat voor een stap. Jouw ideale workload komt in kolom 4. Kolom 4 wordt aangevuld wanneer taken gereed zijn en dus verplaatsen naar Kolom 5. Omdat aangetoond is dat werken met een takenlijst mensen productiever maakt vormt het werken met een takenlijst een vast onderdeel in de training time management. Naast het creëren van meer ruimte in het brein zijn er ook twee andere redenen waarom takenlijsten je helpen bij het bereiken van je doelen. Een takenlijst maakt het makkelijker om prioriteiten te stellen én het zorgt ervoor dat je geconcentreerder kunt werken. omdat je jezelf beperkt tot het uitvoeren van acties die belangrijk zijn.

Het belang van een takenlijst

Je brein gebruik je voor slim werk

Om verschillende redenen is het werken met takenlijsten van belang. Al is het maar omdat is aangetoond dat mensen die een takenlijst bijhouden 20% tot 30% meer bereiekn in dezelfde tijd dan mensen die dat niet doen. De oorzaken daarvoor zijn de volgende:
Onthouden van taken kost veel inspanning. Het is in principe een dom werk om een takenlijst te onthouden. Wanneer je een takenlijst gebruikt heeft je brein meer energie beschibaar om aan moeilijke en complexe taken en acties te besteden.
Wanneer er te weinig tijd is om alle taken en acties uit te voeren helpt een takenlijst. Je bent dan namelijk in de gelegenheid om de 20-80 regel toe te passen op je taken en de taken te selecteren die de meeste impact maken.

Contactformulier

Wil je meer uit jezelf halen?

Wil je meer uit jezelf halen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!

Share This